5.9.2019 klo 08:59
Uutinen

Löytyykö Savosta vuoden maahanmuuttajayrittäjä?

Yrittäjyys sitoo ulkomaalaiset uuteen kotimaahan tehokkaasti

Suomen Yrittäjät etsii ensimmäistä kertaa Vuoden maahanmuuttajayrittäjää. Palkitsemisen arvoisen yrittäjän voi ilmoittaa mukaan Vuoden maahanmuuttajayrittäjä 2019 -kilpailuun. Kilpailu avattiin yrittäjän päivänä 5.9.

Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren kannustaa pohjoissavolaisia tekemään kisaan ehdotuksia hyvistä maahanmuuttajayrittäjistä.

– Ulkomaalaisten määrä on Suomessa kaksinkertaistunut 2000-luvulla ja määrä näyttää kasvavan. Moni maahanmuuttajista elättää itsensä ja perheensä pienyrittäjänä. Haluamme kilpailulla tuoda esiin näitä yhteiskunnallemme tärkeitä yrittäjiä ja rohkaista muitakin Suomessa asuvia ulkomaalaisia yrittäjyyteen. Yrittäjyys sitouttaa maahanmuuttajat tehokkaasti paikalliseen ja maakunnalliseen verkostoon ja toimintaan.

Ruotsin rajalta Kuopioon muuttanut Aikio-Tallgren on seurannut Ruotsin Företagarna-sisarjärjestön maahanmuuttajien toimintaa jo vuosia.

– Ruotsissa on vuosikymmenten kokemus maahanmuuttajista, jotka ovat nimenmaan yrittäjyyden kautta sopeutettu nopeasti ympäröivään yhdyskuntaan ja verkostoon, sanoo Aikio-Tallgren ja uskoo, että sama käytäntö toimisi myös Suomessa.

Aikio-Tallgren kertoo, että yrittäjäjärjestö kehittää maahanmuuttajille suunnattua toimintaa myös Pohjois-Savossa.

Kilpailu ratkeaa joulukuussa

– Haemme kilpailuun yrittäjiä, jotka kielimuurista ja erilaisesta liiketoimintaympäristöstä huolimatta ovat menestyneet ja luoneet uutta omalla toimialallaan sekä osoittaneet poikkeuksellisen yrittäjämäistä asennetta, verkostopäällikkö Aicha Manai Suomen Yrittäjistä kertoo.

Voittajan odotetaan olevan innostavana esimerkkinä muille maahan muuttaneille ja yrittäjille ylipäätään.

– Liiketoiminnan on oltava kannattavaa ja kasvua jo näköpiirissä. Yrittäjästä välittyy positiivinen suhtautuminen elämään ja yrittämiseen, Manai kertoo kriteereistä.

Kilpailun järjestää Suomen Yrittäjät. Kuka tahansa voi ehdottaa palkittavaa englanniksi tai suomeksi 20.11. mennessä. Tuomaristo valitsee viidestä finalistista voittajan, joka saa 3 000 euron rahapalkinnon työeläkeyhtiö Elolta.

Kilpailuun voi ehdottaa yrittäjäkaksikon tai tiimin, ehdokas voi olla myös yksinyrittäjä. Voittajaa voi ehdottaa tällä lomakkeella.

Kilpailun kriteerit

Kilpailuun ehdotettavan maahan muuttaneen yrittäjän on täytettävä seuraavat ehdot:

  • Yrittäjä ei ole syntynyt Suomessa
  • Yrittäjän äidinkieli ei ole suomi, ruotsi tai saame
  • Yrittäjä ei voi olla Suomen Yrittäjien maahanmuuttajayrittäjien verkoston johtoryhmän jäsen
  • Yrittäjä on perustanut yrityksen Suomeen
  • Yrittäjän ja yrityksen tulee olla maineeltaan moitteeton
  • Yrityksellä on oltava jatkuvan menestymisen edellytykset ja talous kunnossa. Yrityksen ja yrittäjän tulee myös olla huolehtinut vero- ja muista lakisääteisistä velvoitteista sekä työnantajana että yrittäjänä
  • Yrittäjän perustama yritys on toiminut vähintään 3 vuotta kilpailuvuoteen mennessä.

Lisätietoja:

Paula Aikio-Tallgren, toimitusjohtaja
Savon Yrittäjät
p. 0400 404346, paula.aikio-tallgren(at)yrittajat.fi

Aicha Manai, verkostopäällikkö
Suomen Yrittäjät
p. 044 555 3220, aicha.manai(at)yrittajat.fi

Suomen Yrittäjien kysely maahanmuuttajayrittäjille, katso tästä!