1.10.2017 klo 11:48
Uutinen

Lukko ja Kone Oy:n lukkoseppä Heli Lindqvistin mielestä avainsana on turvallisuus

Lukkotalo, Lukko ja Kone Oy:tä pyörittävä toimitusjohtaja Heli Lindqvist, 50, on Abloy-valtuutettu lukkoseppä ja lukitusturvaurallisuuden ammattilainen. Valtakunnallisen turvallisuusalan turvaurakointi- ja tukkuliikkeen hallituksen puheenjohtajuus puolestaan tarjoaa näköalapaikan alan kehitykseen.

LUKKOTALO, Lukko ja Kone Oy:tä pyörittävä toimitusjohtaja Heli Lindqvist, 50, on Abloy-valtuutettu lukkoseppä ja lukitusturvaurallisuuden ammattilainen. Valtakunnallisen turvallisuusalan turvaurakointi- ja tukkuliikkeen hallituksen puheenjohtajuus puolestaan tarjoaa näköalapaikan alan kehitykseen.

Synnyin Helsingissä, mutta muutimme Poriin jo 1974. Myyntimiehenä Suomea kiertänyt Usko-isäni tutustui työasioissa porilaiseen lukkoliikkeen yrittäjään Sorellin Olliin. Tämä ehdotti, että osta minulta lukkoliike. Käsityöopettajaäitini Sirkka oli heti juonessa mukana.

80-luvulla yrityksellä olikin myös Elna-ompelukoneiden edustus.

Perhe laittoi alussa koko omaisuutensa likoon. Muutimme ennestään täysin tuntemattomaan kaupunkiin, kun vanhempani ostivat liikkeen ja ryhtyivät alan yrittäjiksi Porissa.

Yrityksemme on toiminut kolmessa osoitteessa. Maakuntalinnasta siirryimme Uusikoivistontielle ja nykypaikalle Keskuskartanon katutasoon vuonna 1988.

Ensin asuimme keskustassa Tähtisilmässä, josta muutimme melkein naapuriin eli Keskuskartanoon. Talo, jossa lukkoliikkeemme nyt sijaitsee, on jo lapsuudesta tuttu. Nuoruusvuosiani vietin keskustassa, Uudessaniityssä ja Hyvelässä. Koulukavereita ja ystäviä on tullut tutuksi monelta puolin Poria.

Keskuskartano oli lapsuudessani vilkas liikekeskus kauppakäytävineen kaikkineen. Pohjakerroksessa toimi muun muassa Anttila. Sinne oli hauska livahtaa katselemaan ihmisvilinää ja leluosastoa. Kauppakäytävän kioskista sai ostaa irtokarkkeja.

Yrityksemme on toiminut kolmessa osoitteessa, jotka kaikki mahtuvat linja-autoaseman ympärille piirrettävään neliöön. Maakuntalinnasta siirryimme Uusikoivistontielle, silloisen Ravintola Sarkan talon viereen ja nykypaikalle Keskuskartanon katutasoon vuonna 1988.

Lukkotyö kiinnosti, koska pidän pikkutarkasta ja ajattelua vaativasta työstä.

Olen aina ollut kiinnostunut lukitusalasta. Ensimmäinen kesätyöni 13-vuotiaana oli kirjoittaa puhtaaksi kerrostalojen lukituskaavioita voipaperipohjiin. Nykyisin sama työ tehdään tietokoneella. Perusluonteeltani olen pedantti, pidän pikkutarkasta, ajattelua vaativasta työstä. Ei ihme, että tarkka lukkotyö kiinnosti.

Kirjoitin ylioppilaaksi Riihikedon lukiosta. Koulun jälkeen opiskelin muutaman vuoden markkinointia Loimaan kauppaopistossa, kesät työskentelin Suomen Yhdyspankissa. Opiskelujen jälkeen 1988 aloitin vakituiset työt yrityksessä. Abloyn vaatiman Abloy-valtuutetun lukkosepän koulutuksen suoritin vuonna 1992. Itselleni tuleekin ensi vuonna jo 30 vuotta täyteen lukitusalalla.

Sukupolvenvaihdos yrityksessämme tehtiin vuonna 2002. Se sujui suht’ mutkattomasti. Sanotaan, että sukupolvenvaihdoksesta 90 prosenttia on tunnetta, 10 prosenttia tekniikkaa. Tämä pitää varmasti paikkansa: meillä siirtymää tehtiin kaikessa rauhassa pari vuotta. Työtä toki helpotti, että olimme puolisoni Juhan kanssa työskennelleet jo pitkään yrityksessä ja käytännöt olivat tuttuja. Äiti ja isä olivat alkuvuosina apuna meille esimerkiksi loma-aikoina. Nykyään he asuvat Turun saaristossa, Velkualla – kahden lossin takana ja viettävät ansaittuja eläkepäiviä.

Lukkoala on kokenut aikanani suuria mullistuksia.

Lukkoala on kokenut aikanani suuria mullistuksia. 1970-luvulla tulivat ensimmäiset ura-avaimet klassisten Abloy-avainten rinnalle. Uusia ura-avainversioita on sitten tullut markkinoille tasaisesti parinkymmenen vuoden väliajoin. 1995 markkinat valtasi mustapäinen ura-avain, josta jo siitäkin on tullut uusi versio. Viimeisin lukitusjärjestelmä ABLOY Pulse julkistettiin syyskuussa.

Sähköinen lukitus alkoi tehdä tuloaan 1980-luvun puolivälissä, ja nykyisin sähkömekaanisten lukitusjärjestelmien rooli kasvaa riippumatta kohteesta.

Nykyajalle on tyypillistä vaihtoehtojen laajuus. Valinnanvaraa on paljon, kun aiemmin Abloy oli lähes ainut varteenotettava lukkonimi. Ajanmukainen lukkoliike seuraa aikaansa ja tarjoaa monipuolisesti vaihtoehtoja.

Turvasäädökset ja ohjeet ovat olleet meille koko toiminnan ajan ykköskriteeri. Käytössämme on ollut laatujärjestelmä jo 1992. Olemme myös Abloy-valtuutettu lukkoliike, joita on Suomessa noin 150. Olemme myös Dorma ja iLOQ valtuutettu lukkoliike.

Käytössämme on ISO 9001:2008 laatu- sekä ISO14001 ympäristö- ja OHSAS 18001 turvallisuusjärjestelmät, jotka takaavat toiminnan korkean laadun ja jatkuvan kehityksen.

Turvaurakointi tuli kuluvan vuoden alusta luvanvaraiseksi. Jokaisen alalla toimivan yrityksen on haettava turvallisuusalan elinkeinolupa. Siihen vaaditaan tarkat määräykset, muun muassa vähintään yhdellä pitää olla suoritettuna turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto.

Uskon, että lakiuudistus tekee hyvää koko alalle. Uudella lailla pyritään varmistamaan laatu ja ammattitaito sekä kitkemään harmaata taloutta.

Työn suola on monipuolisuus. Asiakaskuntaamme ovat yksityiset, yritykset, taloyhtiöt ja huoltoyhtiöt sekä lisäksi teollisuus, kunnat, kaupungit ja rakennusliikkeet. Pääsen suunnittelemaan laajoja kokonaisuuksia ja rakentamaan haastaviakin lukitusjärjestelmiä, mutta myös palvelemaan asiakkaita ihan ruohonjuuritasolla.

Yhä useammin suunnitellaan laajoja kokonaisuuksia, johon sisältyy koko turvapaketti oviautomatiikasta portteihin, autotallikoneistoihin ja ovisummereihin. Päämääränä on hallittavuus ja helppous, mutta kaikki kuitenkin lähtee mekaanisesta lukituksesta. Uudiskohteissa lukkoliike hoitaa usein myös heloituksen suunnittelun, ellei arkkitehti ole niitä erikseen määritellyt.

Syyspimeys ja murtouutiset herättävät ihmiset tarkistamaan kodin ja yrityksen lukitusta sekä turvajärjestelmiä.

Kotitalouksille on tarjolla turvallisia älylukitusvaihtoehtoja. Mobiilisovelluksella kodin lukitusta voi ohjata puhelimella ja lisätä näin arjen turvallisuutta. Paketit ovat säädettävissä omien tarpeitten mukaan. Halutessaan samaan järjestelmään saa kaiken kulunvalvonnasta, murto-, palo- vesivahinkohälytyksiin.

Syyspimeitten myötä ihmiset heräävät tarkistamaan kodin ja yrityksen lukitusta sekä turvajärjestelmiä. Myös murtouutiset tietävät lukkoliikkeissä kiirettä.

Teemme työtä kahdeksan hengen voimin. Asennuspuolella on neljä, myymälässä kaksi ja hallinnossa kaksi. Hyvän työvoiman saaminen on tärkeää, vaikkakin toisinaan vaikeaa. Asentajan pitäisi hallita lukot, olla sekä puuseppä, metallimies ja sähkömies. Ahkerakin vielä.

Hallituksen puheenjohtajana olen aktiivisesti mukana AM Security Oy:n toiminnassa. Yritys on valtakunnallinen turvaurakoitsija ja turvallisuusalan tukkuliike, jonka kautta toimitetaan alan tuotteita eri puolille Suomea. Tämä on arvokas näköalapaikka, jossa pääsen vaikuttamaan alan kehitykseen ja saan aina uusimman tiedon.

Veneily on rakas harrastus. Vapaa-aikoina vapusta syyskuun loppuun seilaamme puolisoni kanssa purjeveneellä pääasiassa Saaristomerellä. Veneily vie ajatukset tehokkaasti pois arjesta ja työasioista. Kun irrotamme köydet laiturista, olemme jo perillä.

Lukkotalo

Teksti: Maiju Junko
​Kuvat: Joonas Salli