24.5.2023 klo 16:30
Uutinen

Maakunnan yrittäjät vastasivat: Etelä-Karjalan elinvoimassa paljon kehitettävää

Etelä-Karjala sijoittui kokonaistulokseltaan toiseksi heikoimmaksi valtakunnallisessa elinvoimabarometrin kyselyssä yrityksille. Suomen Yrittäjien ensimmäistä kertaa toteuttamaan Elinvoimabarometriin vastasi 4 830 yrittäjää. Uusimaa vei voiton kokonaistuloksessa.

Taloustutkimus kysyi yrittäjiltä Yrittäjien Elinvoimabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotimaakunnan elinvoimasta. Kysely tehtiin 1.3.–17.4. Kysely on vastaisuudessa määrä tehdä vuorovuosin perinteisen Yrittäjien Kuntabarometrin kanssa. Mitattavia kategorioita oli kolme: elinvoima, verkostoituminen sekä johtaminen ja päätöksenteko.

– Maakunnan elinvoima rakentuu useista tekijöistä, joihin kaikkiin voidaan yhdessä vaikuttaa. Tämä on tärkeää kaikille asukkaille, koska yritysten menestyminen mahdollistaa asukkaille terveen julkisen talouden, kohtuullisen verotuksen ja laadukkaat palvelut. Viime vuosien aikana vaikuttaneet ulkoiset negatiiviset tekijät aiheuttanevat sen, että melankolia ja pessimismi paistavat vastauksista läpi. Raja-alueen entinen vahvuus koetaan nyt heikkoudeksi eikä katseita uusiin mahdollisuuksiin ole saatu täysin suunnattua, Etelä-Karjalan Yrittäjien järjestöpäällikkö Pasi Toropainen kertoo.

– Etelä-Karjalan alueen yrittäjien näkymät ovat olleet pessimistiset jo pidempään ja heidän tilanteensa on viimeisen kolmen vuoden aikana vain pahentunut. Julkaistu elinvoimabarometri osoittaa, ettei tulevaisuuden uskoakaan juuri ole. Olosuhteet ja syyt ovat mitä ovat, mutta yrittäjät tarvitsevat nyt konkreettisia toimia. Kaikkien eteläkarjalaisten julkisten toimijoiden on yhdessä sitouduttava välittömästi oikealla asenteella tukemaan elinkeinoelämää ja sopia yhteisistä käytännön toimista maakunnan uuden nousun eteen, kannustaa elinvoimajohtaja Jami Holtari Kunnallisjohdon seminaarissa Lahdessa.

Saavutettavuus voi olla hyvä maakunnissakin

– Etelä-Karjala koetaan melko saavutettavaksi. On kuitenkin todettava, että lentoliikenne laskee kokonaisarviota, koska Etelä-Karjalasta ei maan sisäisiä lentoja ole tarjolla. Sijainnin ja hyvien yhteyksien merkitys korostuu luonnollisesti yrityskoon kasvaessa. Myös toimialalla on merkitystä kokemuksiin, Toropainen sanoo.

Tutkimus toi jälleen ilmi, että yrityspalvelut ovat yrittäjän lähipalvelu. Jokainen yritys tarvitsee jossakin elinkaarensa vaiheessa apuja, neuvoja, koulutusta ja rahoitusta.

– Kyselyyn vastanneista yrittäjistä yli puolet maakunnan alueella oli käyttänyt joitain julkisia yrityspalveluita Tämä osoittaa, että yrityspalvelut ovat yrittäjille erittäin tärkeitä, pohtii Toropainen.

Maakuntien päätösvalta hämäränpeitossa

Elinvoimabarometri osoittaa, että iso osa maakunnan vastaajista ei tiedä, mistä maakuntaliitto päättää. Etelä-Karjalassa kuitenkin maakuntaliiton toimintaa pidetään läpinäkyvämpänä ja ymmärrettävämpänä kuin keskimäärin.

– Kannustamme koko maakuntaa panostamaan viestintään. Maakuntana kaikkien elinvoiman eteen työskentelevien pitää tuoda yhdessä tekeminen entistä näkyvämmäksi ja konkreettisemmaksi. Tämä barometri on hyvä työkalu, silmien avaaja ja saa meidät kaikki maakunnan elinvoiman parissa työskentelevät käärimään hihat, toteaa Toropainen.

Tutustu maakuntakohtaisiin tuloksiin!

4 830 yrittäjän vastauksien maakuntakohtaiset tulokset on julkistettu 24.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Lahdessa. Voit tutustua maakuntakohtaisiin tuloksiin yrittajat.fi/elinvoimabarometri2023.

Lisätietoja:
Pasi Toropainen, järjestöpäällikkö, pasi.toropainen@yrittajat.fi, 050 495 6888, Etelä-Karjalan Yrittäjät