Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

24.5.2023 klo 18:43
Uutinen

Maakunnan yrittäjät vastasivat: Pohjanmaalla vahva elinvoima

Pohjanmaan maakunta sijoittui kolmanneksi Suomen Yrittäjien elinvoimabarometrin kokonaistuloksessa. Maakunta pärjäsi erityisen hyvin, kun yrittäjät arvioivat yhteistyötä maakunnan eri toimijoiden kesken. Suomen Yrittäjien ensimmäistä kertaa toteuttamaan Elinvoimabarometriin vastasi 4 830 yrittäjää. Uusimaa vei voiton kokonaistuloksessa. 

Taloustutkimus kysyi yrittäjiltä Yrittäjien Elinvoimabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotimaakunnan elinvoimasta. Kysely tehtiin 1.3.–17.4. Kysely on vastaisuudessa määrä tehdä vuorovuosin perinteisen Yrittäjien Kuntabarometrin kanssa. Mitattavia kategorioita oli kolme: elinvoima, verkostoituminen sekä johtaminen ja päätöksenteko.  

– Pohjanmaa sijoittui kaikissa kolmessa kategoriassa hyvin mutta ennen kaikkea toimijoiden yhteinen näkemys maakunnan elinvoimatekijöistä ja riittävä keskustelu niiden kehityksestä nosti maakuntamme hienosti kolmanneksi kokonaistuloksessa, iloitsee Hippi Hovi, Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja.

– Elinvoiman rakentamisen lähtökohtana on se, että maakunnan päätöksentekoilmapiiri on yritysten kannalta positiivinen. Haluamme vahvasti panostaa kuntien, maakuntien, yritysten, oppilaitosten ja muiden toimijoiden yhteistyöhön, sanoo Mats Brandt, Pohjanmaan maakuntajohtaja.

Tutkimus toi jälleen ilmi, että yritysneuvontapalvelut ovat yrittäjän lähipalvelu. Jokainen yritys tarvitsee jossakin elinkaarensa vaiheessa apuja, neuvoja, koulutusta ja rahoitusta.  Kyselyyn vastanneista yrittäjistä yli 60 prosenttia oli käyttänyt joitain julkisia yritysneuvontapalveluita.

– Yritysten menestyminen mahdollistaa asukkaille terveen julkisen talouden, kohtuullisen verotuksen ja laadukkaat palvelut. Tämä on tärkeä tekijä maakunnan elinvoimasta puhuttaessa, toteaa Magnus Sundell, Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja.

Elinvoimabarometri osoittaa, että vain 21 prosenttia vastaajista tietää, mistä maakuntaliitto päättää. Yrittäjät pitää tätä huolestuttavana.  

– Kannustamme maakuntia panostamaan viestintään. Vain 31 prosenttia yrittäjistä piti maakunnan päätöksentekoa edes jollain tavalla näkyvänä, Sundell sanoo.