Maalämpöjärjestelmistä on huutava pula
Maalämpöyrittäjä on tukalassa tilanteessa, kun tavaraa ei ole saatavilla. Kuva: Getty Images
28.2.2023 klo 10:48
Uutinen

Maalämpöyrittäjä Hannu Pöntinen joutuu etsimään hanttihommia, kun komponenttipula ei hellitä: ”Onhan tämä vähän kiusallista”

Maalämmön kysyntä ei näytä laantumisen merkkejä, mutta asiakas joutuu odottamaan asennusta jopa vuoden päivät. 

Maalämpöpumppuja asentava savolaisyrittäjä on vaikeassa tilanteessa. Kysyntää maalämmölle olisi vaikka muille jakaa, mutta laitteita ei ole saatavilla.

– Näyttää siltä, ettei yksikään valmistaja pysty valmistamaan pumppuja tarpeeksi, Savon Lämpötekniikka Oy:n vuonna 1998 perustanut Hannu Pöntinen harmittelee.

Osa maalämpöasiakkaista on joutunut odottamaan pumppua vuoden päivät. Saatavuus ei ole juuri parantunut. Iso osa laitteiden komponenteista tulee Kiinasta.

– Onko tämä nyt sitä komponenttipulaa vai mitä. En tiedä, mutta sama tilanne on kaikilla valmistajilla, Pöntinen jatkaa.

Yrittäjän kannalta tilanne on kaksijakoinen, sillä töitä olisi, jos vain laitteita tulisi asennettaviksi.

Kysyntä ei laannu

Pitkät toimitusajat koskevat myös ilma-vesilämpöpumppuja. Pöntisen mukaan tilanne on jatkunut jo kaksi vuotta. Yrittäjälle se on tarkoittanut muiden työmahdollisuuksien etsimistä.

Yrittäjä Hannu Pöntinen.

– Ei ole oikein tekemistä, kun ei saa tuotteita. Yritys käy välillä vähän tyhjäkäynnillä, kun etsimme hanttihommia kuten pieniä lvi-töitä ja remonttitöitä, kun päätyötä ei päästä tekemään. Onhan tämä vähän kiusallista.

Tällä viikolla Pöntinen pääsi asennustöihin, kun syyskuusta asti odotettu maalämpöpumppu saapui ja sen asennus alkoi välittömästi.

”Ei ole oikein tekemistä, kun ei saa tuotteita.”

Hannu Pöntinen, yrittäjä

Maalämmön kysyntä on pysynyt korkealla tasolla, vaikka asiakkaat joutuvat odottamaan pitkiäkin aikoja. Pöntisen mukaan myös hinnoittelu on kärsinyt komponenttipulan seurauksena.

– Tukkuliikkeet eivät pysty lukitsemaan hintaa, koska eivät hekään tiedä, koska laitteita on saatavilla.

Hannu Pöntinen odottaa tulevaa kevättä ja piristyvää lämpöpumppusesonkia. Silloin ilmalämpöpumppuasennuksia on odotettavissa runsaasti. Niihin komponenttipula ei ole iskenyt. Viime kesänä kova kysyntä aiheutti väliaikaisia toimitusvaikeuksia myös ilmalämpöpumpuille, mutta tällä hetkellä laitteita on Pöntisen mukaan saatavilla hyvin.

– Ilmalämpöpumppu on aina tukilämmitysmuoto maalämmölle tai ilma-vesilämpöpumpulle. Omakotitalorakentajan kanssa käydään aina ensin keskustelu siitä, valitaanko maalämpö vai ilma-vesilämpöpumppu.

Osaajapula pahentaa tilannetta

Yrittäjän kannalta tämänhetkistä tilannetta vaikeuttaa pula osaavista asentajista. Pöntisen mukaan ammattilaisia ei ole vapailla markkinoilla.

– Jos yritys haluaa ammattilaisen töihin, sen on kaapattava työntekijä jostain toisesta alan yrityksestä. Työvoimasta on pula kaiken aikaa.

Innokkaita asentajia on välillä tarjolla, mutta harvalla on riittävää työkokemusta alalta.

– Lvi-alalla ja lämpöpumppuasennuksissa on aika pitkä tie ennen kun työntekijä voi sanoa itseään ammattilaiseksi. Ennen kun pystyy itsenäiseen työskentelyyn, on kuljettava aika monta vuotta jonkun kokeneemman asentajan mukana, Pöntinen kertoo.

”Antaisin firman avaimet heti, jos joku haluaa tulla meille töihin ja sanoo, että hän osaa nämä hommat.”

Hannu Pöntinen

Välillä tulijoita on ammattikouluista, mutta osa nuorista vaihtaa alaa todettuaan, ettei ole oikeissa hommissa.

– Antaisin firman avaimet heti, jos joku haluaa tulla meille töihin ja sanoo, että hän osaa nämä hommat. Lähtisin heti eläkkeelle. Mutta eihän se niin helposti käy.

Materiaalipulan takia Pöntinen on varovainen uuden työntekijän palkkaamisessa.

– Palkkaa pitää maksaa, on töitä tai ei. Sosiaalikulut juoksevat ja kulut ovat isot. Jos tulee hiljaisempi aika, olemme ongelmissa. Materiaalipula vaikuttaa siihen, ettei työntekijää uskalla ottaa.

Laitteistot liian haastavia asentaa?

Suomalainen lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmätoimittaja HögforsGST:n toimitusjohtaja Antti Hartman on niin ikään huolissaan osaajapulasta.

– Alan osaajapula ja komponenttien saatavuusongelmat uhkaavat pidentää energiaremonttien toteutusaikoja, hän sanoo.

Hartmanin mukaan koulutusmäärän lisääminen helpottaisi tilannetta, mutta oma osansa on myös lämpöpumppualan tuotekehityksellä.

– Lämmitysjärjestelmiä kehittävien yritysten tulisi kiinnittää huomiota siihen, että laitteistot olisivat yksinkertaisia asentaa, ja että asentaminen onnistuisi mahdollisimman monelta alan ammattilaiselta. Kun järjestelmän asentaminen nopeutuu ja yksinkertaistuu, asentajia riittää useammalle työmaalle, Hartman sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen