7.4.2017 klo 11:13
Uutinen

Maarakennusjätit vaarassa jyrätä alan pienemmät – Yrittäjät huolissaan kuntien tilaajaosaamisesta

Kuntien hankintaosaamisessa ja sähköistetyissä tarjouspyynnöissä on merkittäviä puutteita, sanoo Koneyrittäjien liiton varapuheenjohtaja Markku Suominen.

Kuntien sähköinen kilpailutus sotkee hankintoja, moittii Koneyrittäjien liitto tiedotteessaan.

Järjestö on havainnut merkkejä myös kuntien tilaajaosaamisen rapistumisesta.

– Yhä useammin kunnista tulee tarjouspyyntöjä, joissa ei ole muuta kuin suunnitelmakuvat, jos niitäkään. Tarjouspyynnöissä ei ole edes urakkaohjelmaa tai muita oleellisia urakka-asiakirjoja, sanoo Koneyrittäjien varapuheenjohtaja Markku Suominen.

Urakat jaettava pienemmillekin sopiviksi

Koneyrittäjät ovat huolissaan, jäävätkö maarakennusalan pienet ja keskisuuret yritykset kilpailussa suurimpien toimijoiden jalkoihin.

Kuntien tilaajaosaaminen auttaisi siinä, että pk-yritykset pystyisivät tarjoamaan palveluitaan suoraan kunnille, eikä niiden tarvitsisi toimia suuryritysten aliurakoitsijoina.

Osaamisen heikkenemisen taustalla on järjestön mukaan se, että yhä useampi tarjouskilpailu on muuttunut sähköiseksi, ja tilauksista vastaa yleishankintaorganisaatio.

– Uusi hankintalaki lähtee siitä, että EU-kynnysarvot ylittävät urakat pitää jakaa sellaisiin osiin, että pienemmilläkin yrityksillä on mahdollisuus tehdä tarjouksia. Tämä jakaminen vaatii ammattitaitoa. Sen lisäksi sähköisten hankintajärjestelmien on tuettava urakoiden jakamista, Suominen huomauttaa.

Digitalisaatio tuottaa painetta hankintaosaamiselle

Koneyrittäjät ovat havainneet sähköisten kilpailutusten tarjouspyynnöissä mutkikkuutta ja epäselvyyksiä. Osassa kyse on ollut kilpailutuksessa käytetyn järjestelmän jäykkyydestä.

– Tilaaja ei voi mennä sen selityksen taakse, että ”järjestelmät eivät taivu tähän”. Uusien työvälineiden käyttöönotto vaatii sekä tilaajalta että tarjoajilta aikaa, resursseja sekä vastuuta opetella järjestelmien käyttöä, Suominen sanoi.

Koneyrittäjät osallistuvat kunnissa muun muassa yhdyskuntatekniikkaan liittyviin rakennus-, kunnossapito- ja hoitotöihin.

Koneyrittäjien liitto on energia-, maarakennus- ja metsäalan koneyrittäjän valtakunnallinen työnantajajärjestö ja Suomen Yrittäjien toimialajärjestö.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi