YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Peltolan tila
Kuva: Tuula Ruusumaa
28.8.2023 klo 07:30
Uutinen

Maatalousyrittäjä ja R3-festivaalin tuottaja teki korona-aikana miljoonainvestoinnin

Riku-Sippo Uotila teki merkittävän investoinnin broilerinkasvatusliiketoimintaan korona-aikana. Uotilan omistamalla Peltolan tilalla järjestetään vuosittain myös noin 3000 kävijän saavuttanut R3-festivaali. 

Pääbisneksenä broilerituotanto

Riku-Sippo Uotilan maatilaa voi kutsua sukutilaksi. Peltolan tila vaihtoi omistajaa isältä pojalle, kun Riku-Sippo osti sen vuosituhannen vaihteessa. Investointitarpeita oli havaittavissa jo heti alussa, ja viljelypuolella otettiin uutta konekantaa käyttöön. Tilalla on Riku-Sipon yrittäjyyden aikana ollut myös mansikanmyyntiä, kesäkahvila ja suosittu R3-festivaali, joka sai alkunsa yksityisestä Riku-Sipon terassilla järjestetystä keikasta. Festivaali on kasvanut vuosien saatossa kaksipäiväiseksi, liki 3000 kävijän tapahtumaksi, jonka tuotannosta vastaa 5–6 hengen tiimi.

Tänä päivänä Peltolan tilan pääasiallisena toimintana on broilerituotanto. Sen lisäksi R3-festivaali järjestetään vuosittain. Mansikanmyynnistä ja kesäkahvilasta luovuttiin, kun festivaalin tuottaminen alkoi vaatia yhä enemmän resursseja. 

R3-festivaaleilla nautitaan musiikin ja tunnelman lisäksi lähiruuasta. Tarjolla on perinteisesti ollut Peltolan tilan siipiä ja muiden lähituottajien valikoimia hampurilaisista lettukahviloihin ja juustolan jäätelöihin.

– Kun on itse ruuantuottaja, osaa arvostaa sitä, miten ruokaa tuodaan esille ja miten se tarjoillaan, joten se istuu hyvin festivaalin konseptiin, Riku-Sippo kertoo. 

Korona-ajan vaikutus nosti investoinnin kustannuksia

Investoiminen broileriliiketoiminnan kasvattamiseen on osa tilan kehittämisen strategiaa. Peltolan tila toimii Atrian sopimustuottajana, joten ennen investointia tuli Atrialta hakea sopimuksen lisäksi tarvittavat luvat uuden kasvattamohallin rakentamiseen. Sopimus tehtiin ja luvat haettiin jo ennen koronavuosia. Korona-aikana rakennuskustannukset nousivat ja investointi tuli odotettua kalliimmaksi.  

– Investoinneissa hankalaa on, että kustannuslaskelmat ja arviot tehdään jo paljon ennen investoinnin toteutumista, eikä kustannusarvio välttämättä pidä paikkaansa enää, kun itse rakentaminen on käynnissä, Riku Sippo sanoo.

Investoinnin mahdollisti kotieläinrakennukseen saatu valtionavustus, korkotuettu laina sekä Aito Säästöpankin myöntämä pankkilaina. Riku-Sippo kertoo arvostavansa hyvää pankkisuhdetta. Yrityksen asiat ovat hoituneet aina Aito Säästöpankissa ja liikesuhde on ollut toimiva. 

Mittava investointi sai pohtimaan yrittäjyyden jatkoa

Maatalous- ja broilerinkasvatustoiminta on ympärivuotista, ja työajat menevät toisinaan eläinten ehdoilla. Kasvattamon laajennuksen yhteydessä muutettiin jotkin toiminnat ostopalveluina toteutettaviksi. Tällä hetkellä broilerinkasvatuspuolella ei työskentele Riku-Sipon lisäksi muuta vakituista henkilökuntaa, mutta naapurikyliltä ostetaan ns. täsmäiskuina erilaisia toimintoja palveluina, joita aiemmin tehtiin itse tai omalla palkatulla työvoimalla. Oman työntekijän palkkaaminen on jälleen mietinnässä. 

– Kyllähän yrittäjyyttä joutui jossain kohtaa miettimään, erityisesti ison investoinnin kohdalla, Riku-Sippo toteaa. Hän kertoo kuitenkin yrittäjyyden olevan elämäntapa ja valinta.

– Hienoa on, että olen tässä samalla saanut rakennettua R3-festivaalin. Vaikkei äkkiä uskoisi, että broilerinkasvatuksessa ja rockfestivaalissa voisi olla jotain yhteistä, niin itseasiassa niissä on paljonkin, kuten suomalaisen maaseudun esiintuominen. Samoja juttuja jutellaan kummassakin ja lähes aina keskustelu R3-festivaalista johtaa broilerituotantoon. Festivaali vaan sattuu ehkä olemaan mediaseksikkäämpi aihe, Riku-Sippo päättää. 

Teksti: Saara Sulander & Elli-Noora Nieminen

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 19.8.2023