3.11.2022 klo 09:54
Uutinen

Mahdollisiin sähköpulatilanteisiin varaudutaan

Mediassa puhutaan juuri nyt paljon sähköpulasta. Mitä sähköpula tarkoittaa ja miten vantaalaiset voivat valmistautua mahdolliseen sähköpulatilanteeseen?

Sähköpula tarkoittaa tilannetta, jossa sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan ja tuodaan. Tälläisen tilanteen sattuessa sähkönkulutusta joudutaan rajoittamaan, jotta sähköjärjestelmä ei kaadu. Sähkön tuotannon ja kulutuksen tulee siis olla tasapainossa jokaisena hetkenä. Kantaverkkoyhtiö Fingrid vastaa Suomen sähköjärjestelmän tasapainosta.

– Sähköpulan sattuessa tilanne on ammattilaisten hallinnassa. Sinun tärkein tehtäväsi on pysyä rauhallisena ja jatkaa elämääsi niin normaalisti kuin pystyt, Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n käyttöpäällikkö Mikko Piironen sanoo.

Jos sähköpulatilanteessa muut keinot eivät enää riitä, esimerkiksi kaikki varavoimakapasiteetti on jo käytössä, sähköjä voidaan joutua katkaisemaan alueellisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Vantaalla otettaisiin käyttöön lyhyet noin kahden tunnin kiertävät sähkökatkot.

Sähköjen katkettua katkaise sähkölaitteista, etenkin hellasta ja kiukaasta virta, jotta tulipalon vaaraa ei synny sähköjen palatessa. Sähkökatkon päätyttyä ota laitteita käyttöön maltillisesti kuormituspiikin välttämiseksi.

Lue juttu täältä kokonaan.