YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Makujen kemia kiehtoo ruoka-alan yrittäjä Piia Viljasuota
Chiliä ja mustikkaa, minttua ja raparperia, puolukkaa ja ruusun terälehtiä. Yrittäjä Piia Viljasuon intohimona on testata tuotteissaan uusia, kiehtovia makuyhdistelmiä. Piian Herkkujen herkulliset hillot, mehut, glögit ja kastikkeet valmistuvat käsityönä Ruotsinpyhtään ruukissa.
Ruoka-alan yrittäjä Piia Viljasuon mielessä muhii jatkuvasti uusia tuoteideoita. Hän on innovatiivinen kokeilija, joka haluaa tarjota asiakkailleen uudenlaisia ja yllättäviä makumaailmoja. Viimeiset pari vuotta Viljasuo on pyöritellyt mielessään ideaa puolukka-ruusujuomasta. Nyt reseptin kehittely ja testaus on jo siinä vaiheessa, että juoma saadaan myyntiin kesäksi.
– On mielenkiintoista, miten kemiat raaka-aineiden yhdistämisessä toimivat. Puolukan ja ruusun terälehtien makuyhdistelmässä on vivahteita metsämansikasta. Viime kesänä kokeilin omena-tyrni-inkiväärijuomaa. Se maistui ihan appelsiinilta, Viljasuo kuvailee.
Viljasuon kokeilut makujen maailmassa alkoivat 2000-luvun alkupuolella, jolloin hän valmisti pienimuotoisesti kotikeittiössään erilaisia ruokatuotteita joulumyyjäisiin ja muihin tapahtumiin. Reseptien ja tuotteiden kehittely vei siinä määrin mukanaan, että vuonna 2008 Viljasuo laajensi toimintaansa osuuskuntayrittäjäksi. Vuonna 2019 toiminta oli kasvanut jo siihen mittaansa, että oli sopiva hetki perustaa osakeyhtiö, Piian Herkut Oy.
Käsityönä kotimaisia ruokatuotteita
Piian Herkut tunnetaan laadukkaista ruokatuotteistaan, joiden pääraaka-aineita ovat kotimaiset marjat. Suosituimpia tuotteita ovat mehu- ja glögitiivisteet sekä erilaiset hillot, hyytelöt, siirapit ja kastikkeet. Valikoimaan kuuluu myös sinappia ja yrttisuolasekoituksia.
Viljasuo käyttää tuotteissaan pääosin kotimaisia raaka-aineita. Marjoja hän hankkii muun muassa Marja Careliasta Joensuusta sekä Marjatila Hallikaiselta Parikkalasta. Kuusenkerkkää Viljasuo kerää keväisin itse ja kasvimaallaan hän kasvattaa käyttöön chiliä ja suklaaminttua.
– Kun on hyvä omenavuosi, paikalliset ihmiset tarjoavat minulle paljon omenoita ja keväisin taas vastaavasti raparperia, Viljasuo kertoo.
Yrityksen tuotantotilat sijaitsevat Ruotsinpyhtään ruukissa, jossa Viljasuo itse vastaa tuotteittensa valmistuksesta. Suurissa 40 ja 60 litran kattiloissa valmistuu kerralla satoja pulloja sesongin juomia ja muita tuotteita.
– Joulusesonkiin tehtiin glögiä noin 12 000 pulloa, Viljasuo kuvailee.
Joulu ja kesä kiirehuippuja
Loppuvuosi ja joulu on Piian Herkuille vuoden kiireisintä aikaa. Tuomaan Markkinat Helsingissä on jo vuosia ollut Viljasuolle tärkeä joulun ajan myyntitapahtuma, jossa glögit ja perinteinen konjakkisinappi ovat kysyttyjä tuotteita. Toinen kiirehuippu osuu kesään, jolloin suosikkeja ovat erityisesti juomatiivisteet sekä jäätelön ja jälkiruokien kanssa maistuvat siirapit ja kastikkeet.
Piian Herkkujen tehtaanmyymälänä toimii Ruotsinpyhtään ruukissa sijaitseva A’la Talli -puoti. Lisäksi tuotteita on jälleenmyynnissä ympäri Suomen pienissä lahjatavaraliikkeissä ja käsityöpuodeissa sekä muutamissa K-ryhmän ruokakaupoissa. Yrityksellä on myös ympärivuotisesti palveleva verkkokauppa.
– Verkkokauppa on pikkuhiljaa kasvussa, vaikka en olekaan sitä kovin paljon mainostanut. Etsin parhaillaan tuotteilleni uusia, persoonallisia jälleenmyyjiä. Kesällä on tarkoitus kiertää tuotteiden kanssa myös markkinoilla ja tapahtumissa. Minulle on tärkeää olla erilaisissa tapahtumissa mukana, jotta tuotteeni saavat kasvot, Viljasuo kertoo.
Yhden naisen yritys tuo vapautta
Piian Herkut on edelleen yhden naisen yritys, ja sellaisena se Viljasuon mukaan ainakin toistaiseksi pysyykin. Apua yrityksen pyörittämiseen Viljasuo saa tarvittaessa tyttäriltään. Kiireisiin sesonkeihin yrittäjä palkkaa avukseen tuntityöntekijöitä. Viljasuo kertoo miettineensä myös kokoaikaisen työntekijän palkkaamista, mutta tällä hetkellä se ei tunnu tarpeelliselta.
– Haluan säilyttää työssäni edelleen tietynlaisen vapauden. Jos ei ole kiirettä, en välttämättä tee joka päivä töitä, vaan voin halutessani lähteä vaikka mökille.
Viljasuo satsaa tuotteidensa ja yrityksensä jatkuvaan kehittämiseen. Tuotekehitys on yrittäjälle erityinen intohimo, mutta samalla on tärkeää pitää myös muu toiminta ajantasaisena. Uuden pakkauskonseptin kehittämiseen Viljasuo on saanut maaseudun investointitukea.
– Tuella sain hankittua uuden etikettien tulostuslaitteen. Etiketit teemme yhteistyössä tyttäreni Jennin kanssa, Viljasuo kertoo.
Odotuksissa hienoista kasvua
Kun mielessä pyörii koko ajan tuhat ja yksi uutta ideaa, työn ja vapaa-ajan erottaminen ei aina ole yrittäjälle helppoa. Joulukiireitä seuraava alkuvuosi on Piian Herkuissa yleensä hiljaisempaa aikaa, jolloin yrittäjä ehtii hieman huilata.
– Lähes koko tammikuun olin lomalla ja hoidin vain pakollisia paperihommia. Vastapainoa työlle tuovat erityisesti mökkeily sekä aikuisten lasten ja ystävien tapaaminen.
Kuluvalta vuodelta Viljasuo odottaa yritystoiminnalleen hienoista kasvua. Vuodesta on tulossa vilkas erityisesti erilaisten tapahtumien osalta.
– Tuntuu hyvältä, että ihmisillä on tänä päivänä niin paljon kiinnostusta kotimaisiin käsityönä valmistettuihin ruokatuotteisiin, Viljasuo sanoo.
Teksti: Krista Korpela-Kosonen
Kuvat: Piian Herkut Oy