20.11.2020 klo 12:23
Uutinen

Mäntsälän Vuoden Yrittäjä 2020 – Kylmäalan Erikoisliike Mellin Oy

Mäntsälän Yrittäjien Y-juhlaa vietettiin Mäntsälän kunnantalossa lokakuun lopussa. Juhlassa palkittiin Mäntsälän Vuoden 2020 Yrittäjäksi Kylmäalan Erikoisliike Mellin Oy.

Yritys on perheyritys, mukana yrityksessä ovat Ari Mellinin lisäksi vaimo Tea ja pojat Miko ja Jami Mellin.

Vuoden Yrittäjän palkitsemistyöryhmä korostaa Vuoden 2020 Yrittäjän valinnassaan yrityksen hyvää taloudellista tulosta, näkyvyyttä kunnassamme, hyvää palvelua sekä yrityksen pitkää historiaa.

Yrityksen asiakkaina ovat loppukuluttajat sekä suuret ja pienet yritykset, kunnat ja kuntayhtymät.

Yritys myy, korjaa ja huoltaa kodin ja teollisuuden kylmälaitteita.

”Kylmäalalla jo neljännessä polvessa.”

Ari Mellin on syntyperäinen mäntsäläläinen, vaimo Tea on Hausjärven puolelta, Mäntsälän rajalta.

– Jo isoisäni Sulo Mellin oli kylmäalalla. Hän myi 60-luvulla Lahden Seurahuoneelle jääpaloja, jotka oli talvella nostettu järvestä ja sahanpurujen alla säilytetty odottamaan tarvetta, muistelee Ari Mellin.

Myös isä Antero Mellin toimi pitkään kylmäalalla. Vuodesta 1969 vuoteen 1977 asti toisen palveluksessa, jonka jälkeen 27 vuotta itsenäisenä yrittäjänä vuoteen 2004 saakka.

– Isän mukana olin kesätöissä ja sain kipinän alalle. Jo 80-luvulla olin mukana tekemässä kauppojen kylmälaitteiden korjauksia ja muun muassa maitotankkien huoltoja. 90-luvulla oli paljon kompressorien vaihtoja ja muuta korjaustoimintaa. Koneistimme keskuskeittiön kylmälaitteet, joita vielä tänäkin päivänä huolletaan, kertoo Ari Mellin.

”Parasta on, kun saa tehdä omien poikien kanssa töitä.”

– Opiskelin 80-luvun lopulla ja omat pojat kouluttautuivat alalle armeijan käytyään. Halusin, että pojat perustivat omat toiminimet ja opettelivat yrittäjyyttä ensin itsenäisesti. Mikolla oli toiminimi kymmenen vuoden ajan ja Jamilla kuusi vuotta ennen kuin perustimme yhteisen osakeyhtiön vuonna 2017. Itse toimin toiminimellä siihen asti 27 vuotta, sanoo Ari Mellin.

2000-luvulla kuvaan tulivat ilmalämpöpumput ja 2010-luvulla ilmavesilämpöpumput.

Jami Mellin hoitaa yrityksessä ilmalämpöpumppujen asennuksia, Miko puolestaan vikakeikkoja, korjauksia ja huoltoja sekä ilmavesilämpöpumppujen asennuksia. Tea Mellin tekee yrityksen kirjanpidon, laskuttaa ja hoitaa muun muassa tukkunoutoja.

– Itse teen kaikkea mahdollista, teen tarjouksia ja vastaan puheluihin, toteaa Ari Mellin.

Mellin Oy:n asiakaskunnan muodostavat niin kotitaloudet kuin yritykset, aika lailla puoliksi.

”Työmme on mielekästä, sillä päivät täyttyvät erilaisista ihmisistä ja erilaisista paikoista ja hyvin erilaisista ongelmista.”

– Töitä teemme niin arkena kuin pyhinäkin, omassa kylässä päivystysluonteisia töitä tehdään edellenkin muun muassa Keudalle, sanoo Ari Mellin.

Työt vievät Mäntsälän lisäksi ympäristökuntiin ja ympäri Suomeakin.

– Olemme löytäneet itsemme milloin Helsingin syvistä kellareista tai Päijänteen kalliorannoilta aina Saariselkää myöten ja jopa Nokian johtajan kodistakin. Vaikka työskentelemme Mikon ja Jamin kanssa tiiviisti yhdessä, tarvitsemme myös monien hyvien yhteistyökumppaneiden palveluita, jotta saadaan työt hoidettua kunnialla. Yhteistyökumppanit olemme löytäneet Mäntsälästä. Koen, että Mäntsälä on hyvä paikka yrittää, jatkaa Mellin.

”Hunajaa toimitamme lähialueen kauppoihin myyntiin.”

– Ostimme Arin äidin kotipaikan Mäntsälässä 80-luvun lopulla. Ari hoitaa viljelyksiä, joita on 30 hehtaaria ja yli 50 mehiläispesää Ari hoitaa yhdessä veljensä kanssa, kertoo Tea Mellin.

Kotitilalla pyörii hunajalinko, hunajaa toimitetaan lähialueen kauppoihin myyntiin.

– Lisäksi ostimme äskettäin kaksi teollisuushallia Helsingintieltä vuokraustoimintaa varten, jatkaa Tea Mellin.


Jami (kuvassa vas.), Ari ja Miko Mellin työskentelevät
tiiviisti yhdessä. Jokaisella on oma tehtävänsä yrityksessä.

Teksti ja kuva Elina Alanko