Marja Pyhtilä kehrää rukilla koirankarvoista lankaa kotonaan ”mummun kammarissa”. Puuhaa seuraavat Pyhtilän omat koirat, alaskanmalamuutit Myrsky (vas.) ja Naava. Kuva: Eeva-Stiina Autti
31.1.2024 klo 13:17
Uutinen

Marja Pyhtilän käsissä koirankarvat muuttuvat langaksi – Lopputuloksena lapasia, sukkia tai vaikka villapaita

Käsityöyrittäjä Marja Pyhtilän mukaan koirankarvoista valmistetut lapaset ovat todella pehmeät ja lämpimät pakkasellakin.

Oulussa asuvalla käsityöyrittäjällä Marja Pyhtilällä on erikoinen taito, joka ilahduttaa monia koiran omistajia. Pyhtilä kehrää koirankarvoista lankoja, joista hän loihtii lapasia.

Marja Pyhtilästä uutisoi ensin Kaleva.

– Koirankarvoista valmistetut lapaset ovat todella pehmeät ja lämpimät pakkasellakin. Jos laittaa lapasen nahkakintaan alle, se on hyvä eriste, Pyhtilä sanoo Yrittajat.fille.

Pyhtilän mukaan koirankarvoista neulotut lapaset ovat lämpimämmät kuin lampaanvillasta valmistetut. Hän ujuttaa silti koirankarvalapasten lankoihin mukaan jonkin verran myös lampaanvillaa, koska koirankarva on usein yksinään liian lyhyttä kuitua kehrättäväksi.

Kun lapasparin ottaa käyttöön, rukkaset haisevat alkuun koiralle, mutta haju tuulettuu pois ajan mittaan.

Eri rotuisia koiria

Useimmiten koirankarvasta valmistetut vaatteet syntyvät siten, että asiakas tuo koiransa karvat Pyhtilän kehrättäväksi, minkä jälkeen asiakas itse tekee langoista haluamansa vaatteen.

– Olen kehrännyt newfoundlandinkoirasta villapaitalangat ja berninpaimenkoirasta langat, joista valmistin asiakkaan ensimmäiselle lapsenlapselle junasukat. Myös suomenlapinkoiran karvoista olen tehnyt langat, Pyhtilä kertoo.

Eniten Pyhtilä käyttää kuitenkin alaskanmalamuuttien karvoja, joita hän saa ystävänsä koiravaljakosta. Pyhtilä tekee niiden karvoista lankoja, joita hän myy asiakkailleen suoraan sekä valmistaa niistä lapasia myytäväksi. 

– Alaskanmalamuuteista tulee niin suuria määriä karvaa, että minulla riittäisi pelkästään niistä kehrättävää koko loppuiäkseni, Pyhtilä naurahtaa. 

Pyhtilällä on itselläänkin kaksi alaskanmalamuuttia, mutta niiden karvoja omistaja ei ole vielä juurikaan hyödyntänyt.

– Omat koirani ovat niin nuoria kavereita, että olen tehnyt niiden karvoista vasta yhdet langat.

Lapasissa luomuvärit

Pyhtilä ei värjää koiran karvoja, vaan alkuperäinen väri pysyy langoissa, jotka luovutetaan asiakkaille. Koirien luomuvärit, kuten valkoinen, musta ja harmaa, säilyvät siten lapasissa ja muissa vaatekappaleissa. 

Marja Pyhtilällä on oma toiminimiyritys nimeltä Ryysymoosu & Resupekka. Pyhtilä saa yrittäjänä pääasiallisen toimeentulonsa siitä, että hän valmistaa Atten-tuotenimellä valjakkourheiluvarusteita sekä koirille että kuljettajille.

Pyhtilän käsissä syntyy muun muassa taluttimia, ohjauskaarirukkasiahiihtoon sopivia joustoliinoja sekä koirille pantoja.

Tekstiilialan artesaaniksi kouluttautunut Pyhtilä oli vain kerran opiskeluaikoinaan kokeillut rukkia, kun hän hankki ensimmäisen rukkinsa kirpputorilta. Hän nimesi rukin mummonsa mukaan Astaksi.

Tuosta hetkestä on kulunut kymmenen vuotta, ja nyt rukkeja on kertynyt Pyhtilän kotiin jo kaksitoista kappaletta.

– Viime kesänä ryhdyin pitämään yrittäjänä kehruukursseja. Niissä käytämme eniten lampaanvillaa. Kesäisin kehrään mieluiten ulkona.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen