31.8.2021 klo 13:20
Uutinen

Markku Kanerva varoo antamasta ”väärää” palautetta – Paljastaa nyt metodinsa menestystiimin rakentamiseen

Markku Kanerva avaa syyskuun Yrittäjäpäivillä keinojaan toimivan yhteishengen luomiseen. Hänen mukaansa palautteen antamisessa tärkeää on tietää, millainen palaute kullekin tiimin jäsenelle toimii parhaiten.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva on tämän vuoden Valtakunnallisten yrittäjäpäivien pääesiintyjä. Yrittäjäpäivät järjestetään Jyväskylässä 24.-25. syyskuuta.

Vuoden valmentajaksi Urheilugaalassa neljästi valittu Kanerva puhuu tapahtumassa muun muassa voittavan tiimin rakentamisesta, vuorovaikutuksen merkityksestä ja itsensä johtamisesta.

– Matkan varrella olen oppinut tuntemaan pelaajia myös ihmisinä, ei ainoastaan pelaajina. On tärkeää tuntea persoona, mitkä asiat ihmistä motivoivat. Elämän eri osa-alueet vaikuttavat pelaajan henkiseen tilaan ja kykyyn vastaanottaa asioita. Minun on hyvä tietää esimerkiksi elämässä tapahtuneista vastoinkäymisistä, jotta osaan huomioida ne valmennuksessa, Kanerva kertoo.

Onnistuneen vuorovaikutuksen taustalla on Kanervan mukaan ennen kaikkea keskinäinen luottamus, joka hänen mukaansa syntyy yhteisten toimintatapojen noudattamisesta. Joukkueessa toimintatavat liittyvät osaltaan jokaisen pelaajan rooliin.

– Yhdessä pelaajien mietimme pelitapoja ja sitä, miten kunkin pelaajan roolissa voi tuoda parhaiten omia ominaisuuksiaan esille. On hienoa, kun pystyn luottamaan siihen, että kaverit hoitavat hommansa. Toisaalta myös valmentajalla on oltava luottamuksen arvoinen. Voi nakertaa luottamusta, jos en toimi valittujen periaatteiden mukaan.

Opettajan opit pätevät yhä

Ennen ammattivalmentajan ammattia Kanerva työskenteli opettajana. Hän käyttää edelleen monia työmetodeja, jotka ovat arkipäivää opettajan työssä.

– Tiedän tavat, miten motivoidaan ja rohkaistaan ja millainen palaute on tehokkainta kullekin pelaajalle. Kun oppii tuntemaan pelaajan, tietää, mikä pelaajan sytyttää ja miten hänet saa vastaanottamaan palautetta parhaiten. On fiilispelaajia, jotka syttyvät fiiliksestä, siitä kun he laittavat itsensä likoon ja taistelevat joukkueen eteen. Sitten on niitä, jotka haluavat tietää kylmää dataa esimerkiksi syöttöprosenteista.

Timihengen rakentaminen on oleellisen tärkeää paitsi urheilussa, myös työelämässä. Kanerva nostaa esiin yhden ratkaisevan tekijän.

– Pitää muistaa, ettei asia ole pelkästään omalla vastuullani vaan siinä ovat mukana kaikki joukkueen jäsenet. Jos yksi keino pitäisi valita, se olisi positiivisen ja kehitystä ylläpitävän ympäristön luominen. On kunnioitettava erilaisia yksilöitä ja hyödynnettävä heidän vahvuuksiaan yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Jos se sakkaa, on vaikea saada viestejä perille ja vuorovaikutusta toimimaan.

Valtakunnalliset yrittäjäpäivät on Suomen suurin yrittäjätapahtuma, joka kokoaa vuosittain paikalle yli 1300 osallistujaa. Lunasta paikkasi tapahtumaan täältä.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi