5.11.2020 klo 15:02
Uutinen

MasterChef-kisaaja, keittiömestari-yrittäjä Dani Hänninen oppi fileointitaitonsa harjoittelijana kaupan palvelutiskillä

Järvenpääläinen K-supermarket oli aikoinaan tärkeä harjoittelupaikka kokkiopiskelijalle, nykyiselle keittiömestarille ja MasterChef-kilpailija Dani Hänniselle.

– On hienoa olla osa MasterChef-kisaajan tarinaa. Nuori kokkiopiskelija oppi fileointitaitonsa palvelutiskillämme, sanoo K-Supermarket Pajalan kauppias Karri Himberg.

Työelämäjaksolla olevat opiskelijat ovat tuttu näky järvenpääläisessä supermarketissa.

– Tavoitteenamme on pysyvän työvoiman saaminen. Opiskelijat tuovat uutta näkökulmaa. Palkaton harjoittelujakso kertoo myös opiskelijan asenteesta itseoppimiseen, kauppias Himberg toteaa.

Kasvustrategia opiskelijoiden ottamisessa yritykseen

Pajalassa panostetaan opiskelijoiden ohjaamiseen. Karri Himberg koordinoi ohjausta ja nimetyt henkilöt tiimeissä huolehtivat opiskelijoista.

– Meillä voi oppia esimerkiksi raaka-aineiden tuntemusta ja asioita ruuanlaiton ympäriltä.

Himberg kannustaa kaikkia yrittäjiä suunnitelmallisuuteen opiskelijoita ottaessaan.

– Yrittäjällä on hyvä olla kasvustrategia myös opiskelijan ottamiseen. On tärkeää valita mahdollisimman toimiva joukkue. Me esimerkiksi haastattelemme kaikki opiskelijat, hän toteaa.

Pajala tekee oppilaitosyhteistyötä lähinnä Koulutuskuntayhtymä Keudan kanssa. Karri Himberg toimii aktiivisesti Keudan kumppanuusverkostossa ja tuo työelämän näkökulmaa palveluiden kehittämiseen.

Tuki, treenaus ja monipuolinen harjoittelu tärkeää

Keittiömestari, yrittäjä Dani Hänninen innostui alasta opiskellessaan Keudassa hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkintoa. Harjoittelujaksoilla eri ravintoloissa hän näki, miten intohimoista ruoan valmistus voi olla.

Hänninen teki harjoittelujakson myös K-supermarket Pajalassa. Se oli nuorelle kokkiopiskelijalle merkityksellistä aikaa.

– Kaupassa opin monipuolisen lihan ja kalan leikkaamisen ja fileoimisen sekä erilaisia valmistustapoja, Dani Hänninen muistelee.

Keudan opettajat tukivat aktiivisesti innokasta opiskelijaa ja treenasivat kilpailuihin.

– Sain koulussa ammattitaitoa ja kokemusta kannustavien opettajien ohjauksessa. Kaksi Taitaja-kilpailua opetti paineensietokykyä ja pitkäjänteisyyttä, Hänninen kertoo.

Uran rakentamista systemaattisesti ja kokonaiskuva mielessä

Keittiömestari Dani Hänninen on rakentanut uraa määrätietoisesti jo kymmenen vuotta. Hän on työskennellyt ja tehnyt harjoittelujaksoja toinen toistaan tasokkaammissa ravintoloissa – esimerkiksi G.W. Sundmansilla, Sassossa, Grönissä ja OLOssa – ja pitänyt pop up -ravintoloita. Esimieskokemusta on kertynyt usealta vuodelta. Restonomiksi hän valmistui Haaga-Helia-ammattikorkeakoulusta.

– Isäni kannusti pohtimaan, mitä haluan tehdä ja rakentamaan polkua ja verkostoa kokonaiskuva mielessä – esimerkiksi ruoan laittaminen isolle joukolle, Hänninen kertoo.

Hän on myös tuore yrittäjä.

– Yritykseni tekee muun muassa yksityisillallisia ja tuotteistuksia asiakkaille. Osaaminen on keskeistä, joten minun täytyy oppia koko ajan lisää, Hänninen toteaa.

MasterChef-kilpailusta itsevarmuutta ja kokemusta

Parhaillaan Hänninen kilpailee huippukokin tittelistä MasterChefissä. Tulevaisuudessa tavoitteena on oman ravintolan perustaminen ja alalla pärjääminen. Kilpailu tuo näkyvyyttä ja verkostoja.

– MasterChef-kilpailu on antanut itsevarmuutta omaan tekemiseen ja osaamiseen. Saamani palautteet vievät pitkälle, hän kertoo.

Hänninen kannustaa alalle pyrkijöitä laaja-alaisuuteen.

– Rakentakaa omaa osaamista, kokemusta ja verkostoa laaja-alaisesti ja systemaattisesti, hän rohkaisee.

Aktiivista, kehittävää ja kehittyvää yhteistyötä

Asiakkuuspäällikkö Ari Ikävalko Keudan Yritys- ja elinvoimapalveluista toteaa K-Supermarket Pajalan olevan hyvä esimerkki toimivasta yhteistyökumppanista – aktiivinen, kehittävä ja kehittyvä. Dani Hännisen menestyksestä hän on iloinen.

– Kehitämme koulutustarjontaa yhdessä yritysten kanssa. Hienoa, että olemme yhdessä K-Supermarket Pajalan kanssa voineet tukea Danin uran alkutaipaleita. Menestystä jatkoon!

Anne Öhman

anne.ohman (at) yrittajat.fi

Kuva: Lotta Dahlman