Lapin materiaalipankki | Petri Teppo
19.6.2023 klo 16:12
Uutinen

Matkailutoiminnan ALV-kannan korottaminen on töyssy muuten yritysmyönteisessä hallitusohjelmassa

”Kokonaisuutena hallitusohjelma on varsin yritysmyönteinen. Huolestuttavaa on, että ulkomaisen työvoiman käyttöä hankaloitetaan ja matkailutoiminnan alv-kantaa nostetaan”, kommentoi Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Ella-Noora Kauppinen.

Hallitusohjelmaan on kirjattu lukuisia yrittäjyyttä edistäviä toimenpiteitä.

”Erityisesti työnantajuuteen liittyvät tavoitteet ja ensimmäisen työntekijän palkkaamisen helpottaminen ovat lappilaisille yrityksille tärkeitä kirjauksia. Myös investointien vauhdittaminen ja lupaprosessien nopeuttaminen ovat toivottuja uudistuksia”, Kauppinen kertoo.

”Hallitusohjelma on hyvä pohja Lapin kasvulle, ja sen toteuttamiseen tulisi ryhtyä nopeasti etenkin täällä pohjoisessa.”

Lapin edunvalvojien ajama yhteinen pohjoinen ohjelma sai myös kirjauksensa hallitusohjelmaan. Se tuo vauhtia Lapin kasvun moottoreihin.

Arvonlisäveron alarajahuojennuksen poisto tuo haasteita

”Täydellinen ohjelma ei luonnollisestikaan ole. Vaikka esimerkiksi hallitusohjelmassa on mainittu matkailualan kasvun edellytysten vahvistaminen, ulkomaisen työvoiman käyttöä hankaloitetaan ja matkailutoiminnan ALV-kantaa nostetaan”, Kauppinen toteaa.

Matkailu on suhdanneherkkä ala, josta kuluttajat säästävät usein ensimmäisenä. Lisäksi arvonlisäveron alarajahuojennuksen poisto vaikeuttaa monen sivutoimisen ja sesonkiluonteisen yrityksen toimintaa.

Matkailu on suhdanneherkkä ala, josta kuluttajat säästävät usein ensimmäisenä.

”Pahimmillaan yritystoiminta ei huojennuksen poiston jälkeen ole enää kannattavaa. Vähäisen toiminnan alaraja pitäisi nostaa 30 000 euroon, jotta pienille yrityksille ei tule kohtuuttomia vaikeuksia huojennuksen poiston ja alv-kantojen noston myötä.”

Suomen Yrittäjät on valtaosin tyytyväinen hallitusohjelmaan

“Hallitus edistää paikallista sopimista, helpottaa määräaikaisia sopimisia ja irtisanomisia, puuttuu kohtuuttomiin lakkoihin, nostaa tuntuvasti yt-lain soveltamisrajaa, uudistaa ansio- ja sosiaaliturvaa sekä lisää kilpailua eri aloilla. Muutosten myötä yhä useampi uskaltaa työllistää. Yrittäjiä on kuultu”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toteaa.

“Soten korjaussarja avaa monelle tietä hoitoon. Yksityisiä toimijoita hyödynnetään jonojen purkamiseksi, mikä on tärkeä asia”, hän kiittää.

“Uudistukset pitää valmistella ja tuoda eduskuntaan mahdollisimman pian”, hän sanoo.

Kipeät leikkaukset välttämättömiä

Hallitusohjelma sisältää kipeitä leikkauksia. “Ne ovat valitettavia mutta välttämättömiä, koska Suomen julkiset menot ovat olleet liian suuret suhteessa tuloihin. Julkinen talous pitää laittaa kuntoon”, Pentikäinen sanoo.

“On myös työntekijän etu, että Suomessa on hyvä tarjota työtä ja mahdollisimman moni on työelämässä. Kun julkinen talous on terve ja työllisyys korkea, voimme paremmin huolehtia kaikista Suomessa asuvista”, hän muistuttaa.

Kasvun kannusteet pohdituttavat

Ohjelmaan jää myös toivomisen varaa, erityisesti vero- ja maahanmuuttopolitiikassa. 

“On hyvä, että yrittäjien ja yritysten verotus ei kiristy. Verotuksessa olisi kuitenkin pitänyt ottaa rohkeampia askelia kasvun vahvistamiseksi. Alv-kantojen nostaminen voi aiheuttaa ongelmia aloilla, joihin nostot kohdistuvat”, hän sanoo.

Maahanmuuttopolitiikan kiristäminen voi hankaloittaa yritysten kasvua ja työvoimapulaa. 

“Tämä ei ole tietenkään toivottavaa”, hän lisää.

Lisätietoja Lapin Yrittäjissä