1.7.2022 klo 09:20
Uutinen

Matkailuyrittäjän kuulumisia näin kesän alussa

Tavallaan koronasta on selvitty, vaikka toki tautia esiintyy paljon. Mutta rajoitukset, maskit, ihmisten kohtaaminen on jo normaalia. Se luo asiakaskohtaamisista taas luontevia ja ihmiset eivät elä pelossa. Oli todella hienoa havaita kevään ryhmissä sitä aitoa iloa, kun saatiin olla ihmisten kanssa vapaasti. Nopeasti taas kaikki normaali kanssakäyminen on turvallista ja sallittua, vaikka mielestäni jotenkin hullua. Ensiksi pari vuotta rajoitetaan kaikkea, piikitetään, eletään pelossa ja sitten kaikki onkin ohi. Todellisuudessa tuttuja ainakin on sairastunut viime aikoina paljon ja aika pahojakin oireita ilmennyt. Olisiko siis pitänyt vain elää koko ajan ilman pelkoa ja vapaasti.

Mutta toisaalta koronan tilalle tuli uusi iso pelko, Venäjä! Moni on sanonutkin, että Putin poisti koronan maailmasta. En olisi kyllä voinut uskoa, että noin laajamittaista sotaa enää nähdään ja miten se vielä voi laajentua. Sotiminen on kyllä yksi järjettömimmistä asioista, varsinkin järjetön tappaminen ja kaiken tuhoaminen. Eikö asioita voitaisi hoitaa muuten. Luulisi ihmiskunnan kehittyneen jo niin, että vaikka erilaisilla kiristyskeinoilla, pakotteilla ja pelotteilla voitaisiin sopia asioita. Ei saisi viattomiin kohdistaa mitään pahaa.

Myös matkailulle tämä sota on luonut taas uudet haasteet. Ennen itselläni venäläisiä oli 70% asiakkaista. Ensin korona ja sitten sota. Saa nähdä milloin venäläiset asiakkaat palaavat. Myös monen heidän kalastusvälineet, sup-laudat, grillit ym. omaisuutta varastossa jo odotellut aikansa. Osa heidän oluista ovat jo vanhentuneet, mutta vodka sentään säilyy. On myös aika haastavaa heidän kanssa nyt olla yhteydessä, kun ei saa tietyistä asioista puhua tai siis viestitellä. Eletään kuin ei mitään outoa olisikaan.

Myös hintojen nousu luo epävarmuutta ja se näkyy kaikessa. Kohta vain purjeveneet liikkuvat Saimaalla. Toisaalta osalle veneilijöistä ei polttoaineen kallistuminen vaikuta, mutta onhan se asia, joka muuttaa jokaisen elämää jollain tavalla. Yrittäjänä on todella vaikea nyt ennustaa tulevaa ja kehittää toimintaa, koska kaikki on niin epävarmaa. Ei auta kuin elää päivä kerrallaan ja sopeutua uusiin asioihin. Onneksi kaikesta oppii ja keksii keinoja selviytyä.

Mukavaa kesää kaikille!
Jukka Heikkonen
Tynkkylän lomaniemi