20.6.2018 klo 16:02
Uutinen

Matkailuyritysten asiakaskuljetuksiin tarvitaan jatkossa taksilupa

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner esittää liikennepalvelulakiin muutosta. Laki on herättänyt hämmennystä ja aiheuttanut epäselvyyksiä matkailualan yrittäjille.

Muutoksen myötä koti- ja matkailupalveluyritysten tarjoamissa kuljetuksissa ei tarvitsisi jatkossakaan taksinkuljettajan ajolupaa. Hallituksen esitys liikennepalvelulain muuttamisesta on tarkoitus antaa tällä viikolla ja lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

– On hienoa, että ministeri on puuttunut asiaan. Toivottavasti kyseinen lakimuutos menee jouhevasti läpi, muuten tämä aiheuttaa kohtuutonta taakkaa esimerkiksi ohjelmapalvelupuolen yrityksille, sanoo Suomen Yrittäjien ekonomisti Sampo Seppänen.

– Koti- ja matkailupalveluyritykset kuitenkin tarvitsevat jatkossa taksiluvan, huomauttaa Seppänen.

Yrityskohtainen liikennelupa tarvitaan jatkossa, jos kuljetukset ovat osana palvelua koti- ja matkailupalveluissa sekä vastaavissa palveluissa.

– Kannustan kaikkia taksiluvan tarvitsevia hakemaan sitä mahdollisimman nopeasti heti kun lupia pystyy hakemaan 1.7. lähtien, sanoo Seppänen.

Uuden taksiluvan hinta on 105 euroa vuodessa. Ensimmäisen vuoden jälkeen vuosimaksu on 85 euroa.

Seppäsen mukaan kannattaa myös punnita onko yrityksen tarpeellista hakea taksilupaa vai ostaa kuljetukset taksipalveluita tarjoavalta yritykseltä, jos tarve kuljetuksille on hyvin vähäinen.

Varsinaisen taksiluvan lisäksi jatkossa myös henkilö- tai tavaraliikenneluvalla voi harjoittaa taksitoimintaa. Tällöin yrityksen tarvitsee ilmoittautua taksiliikenteen harjoittajaksi. Lisäksi kuljettajalla on oltava taksinkuljettajan ajolupa.

Trafin sivuilta löytyy kattavasti tietoa taksiliikenteen lakimuutoksista, muun muassa taksiliikenneluvan hakemisesta ja yleisistä velvotteista taksiliikenteessä.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi