8.12.2020 klo 09:17
Uutinen

Max Huldin – Huldan Kala pärjää käsityöllä

– Monet sanoivat, että ei sinun Max kannata lähteä kala-alalle. Hevonkukkua. Korkealaatuisella tuotteella pärjää, kun meillä kaikki on tehty käsityönä. Emme lähde oikomaan. Kala on meillä 1-2 vuorokautta – kokonaisuudessaan kuluttaja voi saada Norjan lohen pöytäänsä jalostettuna tuotteena neljässä päivässä siitä kun se on nostettu vedestä, toteaa yrittäjä Max Huldin.

Max Huldin on ollut kala-alalla käytännössä koko työelämänsä. Helsingin Kalansavustamossa hän aloitti 1990-luvulla, mutta jo sitä ennen hän ajoi kalapakasteita kauppoihin.

– En ajatellut ryhtyväni kalabisnekseen, mutta siitä se lähti leipä. Tunnen ihmiset ja sen, mistä saa kalaa, koneita, laitteita. Asiakaskuntaa ovat Citymarketit ja K-Supermarketit pääkaupunkiseudulla. Mitään markkinointia ei ole – sitä ei tarvita.

– Suurten kalafirmojen konkurssit ajoivat yrittäjäksi. Ensin meni Helsingin Kalansavustamo, sitten Helsingin Kalatalo. Konkursseihin vaikuttivat mm. Venäjänkaupan laantuminen ja suuret kulut. Huldan kala on perustettu 2016, Keravalla toimineen Helsingin Kalatalon konkurssin aalloissa.

– Muutimme Pornaisiin vuonna 2018 Keravalta. Kaveri löysi tämän aiemmin lihajalostamona toimineen rakennuksen. Nyt tämä on käynyt vähän pieneksi.

Kolmea eri kalalajia

Huldan Kalan raaka-aineet tulevat kolmesta lähteestä: lohi tulee kahdelta eri tukkurilta Norjasta, silakka tulee rasvaisempana sillinä Ruotsista ja muikut Kuusamosta. Kalat on peruskäsitelty valmiiksi eli niistä on poistettu ruodot ja vähemmän käytetyt osat ja ne on leikattu.

Kalaa Huldan Kala tuottaa valmiina jalosteina yli 60 000 kg vuodessa. Kilomääräisesti suurin tuote on lohi, jota lähtee savustettuna, kylmäsavustettuna, graavattuna ja loimutettuna. Erilaisia tuotteita on 18. Liikevaihto on siinä puolen miljoonan kieppeillä. Työntekijöitä on yleensä 3-4 henkeä, kausivaihteluiden mukaan.

– Kotimainen silakka on liian pientä ja vähärasvaista. Emmekä oikein voi ottaa muuta kotimaista kalaa kuin muikkuja, kun se vaatisi erillisen työntekijän selvittämään kalan ostamista ja saantia.

Suuren osan Huldan Kalan laitteistosta Max Huldin on suunnitellut ja rakennuttanut itse – hiillostuskoneen, loimutuskoneen, kylmäsavustusuunin. Suunnitteilla on uusi loimutuskone.

– Piirrän idean pahville ja kaverini Leif tekee sähkösuunnittelun. Rakennamme prototyypin, jota sitten korjaillaan tarpeen mukaan. Kalakoneita ei saa helposti markkinoilta, tai ne ovat ainakin kalliita. Ja kun itse tekee, saa sellaisen kuin haluaa, Huldin toteaa.

Koronan viiden viikon helvetti

– Kun korona oli uutisoitu, viisi viikkoa oli yhtä helvettiä. 2/3 myynnistä oli poissa, vain muutamia fisuja lähti. Se oli kova isku. Jos se olisi jatkunut vielä pari viikkoa, olisi se vienyt yrityksen.

– Kun Uudenmaan rajat aukenivat, myynti lähti pikkuhiljaa taas kasvamaan. Onneksi saimme varaston tyhjäksi, ennen kuin se olisi mennyt piloille.

– Nyt töitä piisaa. Tällä viikolla sunnuntain ja maanantain välisenä yönä nukuin neljä tuntia, seuraavina parina yönä viisi tuntia yössä. Koronan ensimmäinen aalto alkaa olla ohi ja tavaraa menee. Pikkuhiljaa voi taas alkaa nostaa pientä korvausta menetetystä vapaa-ajasta, Huldin toteaa.

Vaimo on kalalle allerginen

– En koe, enkä ole koskaan kokenut stressiä. Kun lyön työpaikan oven kiinni, se on siinä. Tärkeintä on, että pääsee vaimon kanssa mökille Loviisaan kahdestaan. Puheluita voi tulla, mutta mitä sitten – se on juttelua asiakkaiden kanssa.

– Jos on harmitusta, se johtuu yleensä siitä, että on unohtanut jotain. Alkoholiin ei murheita voi hukuttaa, mieluummin olen marjamettässä tai nostamassa perunoita.

Kalaa Max Huldin ei vie koskaan kotiin syötäväksi, eikä kalasta sitä mökillä. Kun hän menee kotiin, vaatteet on heti vaihdettava. Kylpyhuoneitakin on kaksi erillistä. Tämä johtuu siitä, että vaimo on kalalle allerginen.

– Olemme olleet 30 vuotta yhdessä. Rouva tietää, että joulua ennen ei ukkoa näy. Sesongit on sesonkeja, joulu ja pääsiäinen ovat parhaat. Kun rouva on lomalla, teen viikosta kolme päivää töitä ja olen neljä päivää lomilla. Koskaan en ole pitänyt viittä päivää pitempää lomaa ja sekin on ollut joulunpyhinä.

Max Huldin harrastaa vanhoja sarjakuvia, kuten Korkeajännitystä ja Tex Willeriä sekä pienoismalleja ja pienoisrautateitä.

– Ne ovat oma maailmansa. Toiset tykkää istua järvellä kalassa, minä saatan maalata pienoismallin.

Tulevaisuudessa on suunnitteilla koneita ja tuotepuolella erilaisia kalapihvejä ehkä.

– Olen omat kalani tehnyt, voisin jo siirtyä sivuun mökille. Sanna-tytär vaikuttaa innokkaalta jatkamaan yhdessä Mikael-vävyn kanssa. He ovat jo käyneet harjoittelemassa. Ehkä parin vuoden sisällä voisin ryhtyä eläkkeelle.