2.2.2017 klo 16:20
Uutinen

Mehiläinen Terveyspalvelut Oy hakeutui mukaan Jyväskylän valinnanvapauskokeiluun haun ensimmäisessä vaiheessa

– Haku on tästä eteenpäin jatkuva eli yritykset voivat hakeutua kokeiluun mukaan kokeilukauden ajan

Jyväskylässä toteutettavaan avosairaanhoidon ja sosiaaliohjauksen valinnanvapauskokeiluun hakeutui ensimmäisessä vaiheessa mukaan Mehiläinen Terveyspalvelut Oy. Tämä tarkoittaa sitä, että kokeilu käynnistyy suunnitellusti ja Keskustan, Kuokkalan ja Huhtasuon asukkaat voivat 20.2.2017 alkaen arvioida, haluavatko he vaihtaa nykyisiltä terveysasemiltaan yksityisen Mehiläinen Terveyspalvelut Oy:n asiakkaiksi.

– Alamme heti käymään palveluntuottajan hakemuksen läpi ja varmistamme, että edellytetyt vaatimukset täyttyvät. Tämän jälkeen tuottajan tiedot viedään järjestelmään, jossa Keskustan, Huhtasuon ja Kuokkalan asukkaat voivat halutessaan tehdä vaihdon 20. helmikuuta alkaen, kokeilusta vastaava Jyväskylän kaupungin perusturvan toimialajohtaja Kati Kallimo sanoo.

Valinnanvapauskokeilu Jyväskylässä jatkuu vuoden 2018 loppuun asti.

Hoito uudella palveluntuottajalla alkaa maaliskuun alussa

Kuntalaiset pääsevät kirjautumaan 20. helmikuuta alkaen järjestelmään, jossa he voivat vaihtaa terveyspalveluidensa tuottajan verkon kautta. Kaikkien mukaan hakeutuneiden palveluntuottajien tiedot näkyvät ajantasaisesti tuottajarekisterissä. Jos valinnan tekee 20. helmikuutta, asiakkuus uudella palveluntuottajalla alkaa 1. maaliskuuta.

– Uudet palveluntuottajat merkitään rekisteriin aina hakemusten tultua hyväksytyksi. Näin järjestelmästä näkee ajankohtaisen tilanteen siitä, kenen palveluita voi käyttää. Palveluntuottajat julkaistaan myös kaupungin verkkosivuilla, Kati Kallimo kuvaa.

Kaupunki suosittelee, että valinta tehdään ensisijaisesti verkossa. Asiakkaat voivat kuitenkin tehdä valinnan 20.2.2017 alkaen soittamalla omalle terveysasemalleen tai valitsemalleen uudelle palveluntuottajalle. Asian voi hoitaa myös henkilökohtaisesti käymällä omalla terveysasemalla tai uudella palveluntuottajalla.

– Ennen 20. päivää ei kannata valintaa ilmoittaa, sillä järjestelmä kytkeytyy käyttöön vasta tuolloin ja mahdollistaa tietojen tallentamisen. Siten toivomme asiakkailta vielä malttia, Kallimo toteaa.

Valinta tehdään kuudeksi kuukaudeksi kerrallaan, jonka jälkeen voi ilman eri ilmoitusta jatkaa valitulla palveluntuottajalla. Uusi valinta pitää tehdä, jos haluaa vaihtaa tuottajaa tai palata takaisin kunnalliselle palveluntuottajalle.

Asiakkaan saamat palvelut kokeilussa

Valinnanvapauskokeilussa asiakas saa valitsemaltaan yksityiseltä palveluntuottajalta omaa terveysasemaansa vastaavat avosairaanhoidon lääkäri- ja sairaanhoitajapalvelut. Lisäksi palveluun kuuluvat hoidon vaatimat röntgen- ja laboratoriopalvelut.

Kokeilun palvelupakettiin kuuluu myös asiakkaan tarvitsema sosiaaliohjaus ja -neuvonta. Sosiaaliohjaus on tarkoitettu asiakkaan tueksi, jos on esimerkiksi talouteen, asumiseen tai työhön liittyviä ongelmia. Ohjaaja ei tee päätöksiä, mutta ohjaa oikean ammattilaisen luokse. Sosiaaliohjaajan tarkoituksena on tehdä yhdessä terveydenhuollon kanssa töitä asiakkaiden parhaaksi ja oikeanlaisen avun löytymiseksi.

Tilanteissa, joissa asiakas on valinnut yksityisen lääkäriaseman ja tarvitsee muita palveluita, kuten vaikkapa fysioterapeutin tai erikoisvastaanottojen palveluita, hän voi itse maksaen ostaa palvelun yksityiseltä palveluntuottajaltaan tai hänet ohjataan yksityiseltä oman terveysasemansa piiriin saamaan kyseisiä palveluita.

– Omat terveysasemamme varmistavat koko kokeilun ajan, että tarvittavat palvelut ovat asukkaiden saatavilla. Seurantaa tehdään kokeilun aikana toki myös siitä, ovatko asiakkaat valmiita ostamaan lisäpalveluita, Kallimo toteaa.

Valinnanvapausoikeus ei koske Huhtasuon, Keskustan ja Kuokkalan terveysasemien alueiden ikäihmisiä, jotka ovat säännöllisen palveluasumisen tai kotihoidon piirissä. Heidän palvelut järjestetään muutoin kaupungin puolesta. Valinnanvapauden piiriin ei myöskään kuulu neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut.

Valinnasta kiinnostunut: Näin toimit, jos haluat vaihtaa palveluntuottajaa

Kirjaudu 20.2.2017 alkaen nettiosoitteeseen www.palse.fi/jyvaskyla. Sivulta löydät kokeiluun liittyvää perustietoa ja pääset aloittamaan sähköisen asioinnin. Palveluun tunnistaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Sivustolla neuvotaan kohta kohdalta, miten tunnistautuminen etenee. Tunnistautumisen jälkeen voit rekisteröidä tuottajavalintasi järjestelmään.

Kaikkien kokeiluun hyväksyttyjen tuottajien tiedot ovat julkisesti kuntalaisten nähtävillä ja vertailtavissa palse.fi -portaalin tuottajarekisterissä. Tuottajasta kerrotaan sijainti, yhteystiedot, palvelun saatavuustiedot eli missä ajassa hoitoon pääsee, kuvaus kokeiluun kuuluvasta palvelupaketista ja tuottajien mahdolliset lisäpalvelut.

Palse.fi -portaali tarkistaa tunnistautumisesi yhteydessä, kuulutko valinnanvapauden piiriin. Esimerkiksi jos olet valinnut Kuokkalan terveysasemanyleisen valinnanvapausoikeuden vuoksi, mutta asut Vaajakoskella, et kuulu valinnanvapauskokeilun piiriin.

Kaupunki suosittelee, että valinta tehdään verkossa. Voit silti tehdä valinnan soittamalla omalle terveysasemallesi tai valitsemallesi uudelle tuottajalle. Voit myös hoitaa asian käymällä henkilökohtaisesti omalla terveysasemallasi tai uudella tuottajalla.

Kaupungin verkkosivulle osoitteeseen www.jyvaskyla.fi/terveys/valinnanvapaus/valinta lisätään tarkat ohjeet ja opasvideot järjestelmän käyttämisestä.

Lisätietoa neuvontanumerosta ja kolmesta kuntalaistilaisuudesta

Kuntalaiset voivat kysyä puhelinnumerosta 014 266 0133 valinnanvapauskokeiluun liittyvistä asioista. Numeroon voi soittaa maanantaista torstaihin kello 8-16 ja perjantaisin kello 9-16. Numerossa kokeiluun perehdytetyt hoitajat neuvovat kuntalaisia aiheeseen liittyvissä kysymyksissä.

Lisäksi kuntalaiset saavat tietoa valinnanvapauskokeilusta kolmesta kuntalaistilaisuudesta, jotka järjestetään eri asuinalueilla kolmena arki-iltana kello 18–20.

– Maanantaina 13.2. tilaisuus pidetään Huhtasuon yhtenäiskoululla

– tiistaina 14.2. Jyväskylän pääkirjaston Minnansalissa ja

– keskiviikkona 15.2. Kuokkalan koululla.

Valinnanvapauskokeilun verkkosivut: http://jyvaskyla.fi/terveys/valinnanvapaus

Valinnanvapauskokeilun sääntökirja: http://jyvaskyla.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/jyvaskyla/embeds/jyvaskylawwwstructure/88280_Valinnanvapauskokeilun_saantokirja_ltk_etus2.pdf

Lisätietoja: Jyväskylän kaupungin perusturvan toimialajohtaja Kati Kallimo, p. 014 266 3001 ja

valinnanvapauskokeilun projektipäällikkö Riitta Pylvänen, p. 050 590 1525 (huom. Riitta tavoitettavissa 3.2.2017 alkaen)