Pete Poskiparta laihtui 22 kiloa
Pete Poskiparta onnistui hyvinvointiremontissa. Kuva: Jay Niemi
22.3.2023 klo 09:01
Uutinen

Mentalisti Pete Poskiparta laihtui 22 kiloa, eikä lääkäri enää pelottele – Näin hän onnistui: ”Siitä laitteesta aukesi uusi elämä”

Yksinyrittäjä Pete Poskiparta sai avun uudesta uniapnealaitteesta. Laitteen ansiosta hän onnistui elämäntaparemontissa.

Vielä viisi vuotta sitten mentalisti ja yksinyrittäjä Pete Poskiparta yritti tehdä kaikkensa pitkittääkseen sohvalta nousemista.

– Jos piti viedä vaikka paketti postiin, saatoin ajatella, että vien huomenna.

Twitterissä elämäntaparemontistaan kertonut yrittäjä on pudottanut painoaan vuoden aikana 22 kiloa. Nyt elämä on kirjaimellisesti kevyempää, myös henkisesti.

Syyt muutoksen taustalla juontavat 15 vuoden päähän. Tuolloin Poskiparta sairastui masennukseen.

– Masennus on sairaus, joka oireilee eri tavoin eri ihmisille. Osa unohtaa syödä kokonaan ja toisilla käy niin, että syödään pahaan oloon. Minulla kävi niin. Kaikki tavallinen ruoka muuttui pitsaksi ja makkaraperunoiksi, kun en masennuksen takia jaksanut tehdä ruokaa.

Ruokailutottumusten huonontumisen seurauksena paino alkoi nousta. Pian Poskiparta sai uniapneadiagnoosin.

– Sain kotiin ylipainelaitteen, joka oli vielä siihen aikaan hyvin alkeellinen. Se ei juurikaan auttanut.

Veriarvot paranivat

Masennuksen hoito otti aikansa. Paino jatkoi nousuaan. Eräänä päivänä lääkäri kertoi, että jos elämäntavat eivät muutu, tuloksena ovat kakkostyypin diabetes ja sepelvaltimotauti.

– Veriarvot olivat sellaisia, että kauan ei kuulemma tarvinnut tauteja odotella.

Muutama vuosi sitten Poskiparta sai uuden, painetta nukkumisasennon mukaan muuttavan uniapnealaitteen. Se osoittautui pelastukseksi. 

– Siitä aukesi uusi elämä. Kun heräsin aamulla, tunsin, että olen nukkunut. Kun minulla olikin yhtäkkiä virtaa, aloin laittaa elämäntapojani kuntoon. Söin terveellisemmin ja lisäsin vähän liikuntaa.

Tällä hetkellä Poskiparran veriarvot ovat pitkästä aikaa niin hyvät, ettei lääkärin tarvitse enää puhua akuutista diabetesriskistä.

Lääkärin tärkeä oivallus

Poskiparta ei noudata minkäänlaista dieettiä tai kuuria. Hän syö tavallista ruokaa neljästi päivässä, järkevän kokoisina annoksina.

– Roskaruoka kuuluu nykyään vain juhlapäiviin. Olen jättänyt turhat hiilarit pois. Syön salaatti- ja proteiinipainotteisesti. Ennen otin kaupasta lähes aina suklaapatukan tai jäätelön mukaan, en enää. En syö pullaa tai kakkua, hän listaa.

Aikaisemmassa elämässään Poskiparta piti ”tekosyynä” roskaruuan syömiselle sitä, ettei myöhään illalla keikalta palatessa ollut tarjolla juuri muuta.

– Sitten tajusin, että se oli todellakin vain tekosyy. Aina voi tehdä omat eväät mukaan.

”Ei ole kivaa kulkea 22 kilon perunasäkki päällä.”

Pete Poskiparta

Ulkopuoliset ovat huomanneet muutoksen. Poskiparta myöntää, että on allerginen ulkonäön arvostelulle.

– Olen kertonut, että päälläni on sama takki, joka ei mennyt puoli vuotta sitten päälle.

Kotona vaimo ja lapset ovat huomanneet paitsi muuttuneen olemuksen, myös pirteämmän yrittäjän.

– Ei ole kivaa kulkea 22 kilon perunasäkki päällä. Nykyään jaksan tehdä asioita aivan eri tavalla. Eikä tule siirrettyä arkisia asioita eteenpäin. Ennen deadlinet olivat aina hankalia. Saatoin jaksaa keikan, mutta sen jälkeen palasin sohvalle.

Hyvinvointiremontin tärkein opetus on ollut uniapnean hoitaminen. Ilman hyviä yöunia jaksamista ei olisi ollut elämäntapojen muuttamiseen.

– Lääkäri sanoi hyvin, että myös taudit pitää priorisoida. Hän kertoi, että ennen kun uniapnea on hoidettu, en jaksaisi keskittyä terveelliseen syömiseen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen