Yritykselle myönnetystä tuesta on 160 000 euroa saamatta. Kuva: Getty's Images
13.3.2024 klo 07:10
Uutinen

Metallialan yritys odottaa yhä kuukausia siirtynyttä investointituen maksatusta – ”160 000 euroa alkaa näkyä kassassa”

– Tähän on sidottu nyt kaikki omat ja sukulaisten rahat, metallialan yrittäjä tuskailee. ELY-keskuksen myöntämien investointirahojen maksatuksen viivästyminen on ajanut yrityksen kassakriisiin.

Nimettömänä pysyvä metallialan yrittäjä on tuskaillut pitkään rakennerahaston tukien maksatuksen kanssa. Yrittäjän mukaan ELY-keskuksessa on ”levitelty käsiä”. Taustalla on tietojärjestelmä, jonka käyttöönotto on jumittanut pahasti jo pitkään.

Nyt työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) arvioi, että rahat tulisivat maksuun huhtikuun loppupuolella. TEM on yrittäjän mukaan koko ajan lupaillut, että järjestelmä tulee pian kuntoon, mutta ratkaisua ei ole tullut.

– Olen hankkinut melkein 700 000 euron arvoisen työstökoneen jo noin vuosi sitten. Viime maaliskuussa kysyin ELY-keskukselta, että milloin maksatus käynnistyy, niin siellä naureskellen sanottiin, että ei ennen kesälomia. Kesä-heinäkuulla sain arvion, että maksatus tapahtuisi 28. marraskuuta. Nyt se on siirtynyt joka kuukausi kuukaudella eteenpäin. Viikkoa ennen kuin sen pitäisi alkaa, se siirtyy taas, yrittäjä kertoo.

Investointiavustuksen saaneet yrittäjät joutuvat itse toimimaan pankkeina, eli he ovat ottaneet kalliita luottoja, jotta saavat sovitut investointinsa maksettua, kun investointiavustuksia ei saada tilille.

160 000 euroa puuttuu kassasta

Metallialan yrittäjälle myönnetystä tuesta on 160 000 euroa saamatta.

– 160 000 euroa alkaa näkyä kassassa, meillä on maksuvalmiusongelma. Käsirahoja projekteista ei saada maksettua, ja osittain projektit ovat jäissä. Tämä aika on muutenkin vaikea. Samaan aikaan asiakastarpeet vähenevät ja on liiketoimintaongelmia. Käyttöpääomalle olisi tarvetta. Tämä ongelma säteilee koko maan talouteen.

Hankala tilanne on huomattu myös Suomen Yrittäjissä, johon monet yrittäjät ovat olleet asian tiimoilta yhteydessä.

– Näitä ohjelmistoja pitäisi oppia hankkimaan. Pitäisi antaa realistiset aikataulut siitä, mitä milloinkin tapahtuu. Normaalisti koneen saapumisesta on mennyt kaksi kolme kuukautta siihen, että maksatus on alkanut, yrittäjä sanoo.

TEM arvioi maksatuksia huhtikuun loppupuolelle

TEM arvioi nyt, että rahat lähtisivät yrittäjille huhtikuun loppupuolella.

– Tämän edelleen puuttuvan kustannusmallin hankkeiden maksatuspäätösten arvioidaan valmistuvan EURA 2021 -järjestelmässä käyttöön huhtikuun 2024 jälkipuoliskolla, tavoite on 18. huhtikuuta, sanoo kehittämispäällikkö Keijo Hämäläinen työ- ja elinkeinoministeriön Alueet ja kasvupalvelut -osastolta.

Hänen mukaansa tietojärjestelmäongelma saadaan korjattua.

–  Kyllä, tietojärjestelmäongelma saadaan korjattua. Kun maksatuspäätökset saadaan käyttöön, EURA 2021 -järjestelmä mahdollistaa viranomaisille maksatushakemusten viranomaiskäsittelyn ja maksatuspäätösten hyväksymisen, minkä myötä maksettava summa menee EURA 2021 -järjestelmästä maksuliikenteeseen ja pankin kautta hanketoteuttajan tilille, Hämäläinen sanoo.

Rahat tulevat ELY-keskusten kautta, mutta ELY-keskukset eivät ole saaneet lupaa TEM:ltä kiertää tietojärjestelmää. TEM on aiemmin sanonut, että avustusten maksamisen on lain mukaan tapahduttava sähköisen järjestelmän kautta, eikä avustusta ei voida siis maksaa järjestelmän ulkopuolella. Avustus erääntyy maksettaessa, eli sillä ei ole laista tulevaa eräpäivää. 

Ongelma alkoi marraskuussa 2021, kun työ- ja elinkeinoministeriön tilaama uusi EURA 2021 -tietojärjestelmä oli tarkoitus ottaa käyttöön. Sen kautta haetaan ja myönnetään kehittämis- ja investointiavustuksia esimerkiksi yrityksille.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen