Yrittäjyys oli ollut Toni Kammosen haaveissa aina. Kuva: Merja Kammonen
15.12.2023 klo 06:58
Uutinen

Metallimies hyppäsi siivousyrittäjäksi 43-vuotiaana: ”Toimivan yrityksen ostaminen on pienempi riski kuin tyhjästä aloittaminen”

Toni Kammonen irtisanoutui noin 20 vuotta kestäneeltä metallialan uraltaan ja osti Pirkon Puhdistuksen 43-vuotiaana. Moni ihmetteli, kuinka hän uskalsi hypätä täysin vieraalle alalle.

–Jos olisin 20-vuotiaana aloittanut, olisin varmasti nollasta lähtenyt. Yrityksen ostaminen on pienempi riski kuin tyhjästä aloittaminen. Se on kuin menisi valmiiseen pöytään. Olemassa olevan yrityksen ostamisen etuja ovat valmis asiakaskunta, työntekijät ja olemassaoleva maine, Kammonen sanoo.

Nyt 48-vuotias Kammonen sanoo, että tavoite yrittäjyydessä on hänellä isompi kuin pelkästään itsensä elättäminen. Pirkon Puhdistuksessa työskentelee yrittäjän ja hänen vaimonsa Merja Kammosen lisäksi nyt 13 työntekijää.

Savossa toimiva siivousyritys Pirkon Puhdistus löytyi Yrityspörssi-sivuston kautta. Pirkon Puhdistus on 1986 perustettu siivousalan yritys, jonka liiketoiminnan Kammonen keskitti yrityskaupan jälkeen Varkauteen. Se toimi aiemmin lähiseudulla Joroisissa. Kammonen itse on myös läheltä Rantasalmelta kotoisin.

Sopiva yritys löytyi Yrityspörssistä

Yrittäjyys  oli ollut Kammosen haaveissa aina. Päälle 40-vuotiaana hän päätti irtisanoutua ja aloittaa sopivan yrityksen etsinnän.

– Marssin TE-toimistoon ja sanoin, että olen lukenut lehdistä, että yrittäjiä on eläköitymässä paljon, mutta jatkajia ei löydy. Sanoin, että tässä olisi yksi. Alalla ei ole muuten väliä, mutta en näe itseäni ravintola- ja majoitusalalla, mutta kaikkien muiden alojen suhteen olen avoin, Kammonen kertoo.

Siitä hänet ohjattiin Itä-Savon Uusyrityskeskukseen, ja yrityksen etsintä alkoi. Kauppoihin Kammonen päätyi vuonna 2020 keväällä Pirkko Rautiaisen kanssa, joka on nyt eläkkeellä.

– Siinä kesti kaikkiaan jopa pari vuotta. Aivan loppusuoralle asti minulla oli kaksi vaihtoehtoa: Pirkon Puhdistus ja toisena vaihtoehtona yksi kiinteistöhuoltoyritys.

Kammosen mukaan keskeistä on, että ostettava yrityksen luvut ovat  hyvässä kunnossa. Pirkon Puhdistuksen valintaan vaikutti myös se, että se oli lähempänä Kammosen kotia.

– Moni on ihmetellyt, kuinka uskalsin hypätä täysin vieraalle alalle. Yrittäjyys oli elämäni paras päätös. Olin aina haaveillut yrittäjyydestä. Olen kilpailuhenkinen kaveri. Parasta yrittäjyydessä on tietynlainen vapaus, vaikka se onkin 24/7-hommaa, Kammonen sanoo.

”Puskuria on oltava riittävästi”

Pirkon Puhdistus siivoaa sekä toimitiloja, talonyhtiöitä, että koteja. Kasvua viime vuodesta tulee noin 20 prosenttia, Kammonen kertoo.

Yrittäjänä aloittaessa on varmistettava, että käyttöpääomaa on riittävästi, hän sanoo.

– Puskuria on oltava, koska aina tulee hiljaisempia kuukausia ja pitää saada nukkua yönsä rauhassa Kammonen sanoo.

Hän kertoo, että oikeastaan mikään yrittäjyydessä ei ole yllättänyt.

– Edes byrokratian määrä ei ole yllättänyt. Jokaiseen asiaan löytyy asiantuntija, jolta voi pyytää apua. Minun ei tarvitse kaikkea osata, riittää, kun tiedän, kenen puoleen kääntyä.

Mitkä sitten ovat menestystekijöitä Pirkon Puhdistuksessa?

– Laatu ja toimitusvarmuus. Olemme hyvässä maineessa. Kulut pitää tietenkin pitää kurissa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen