Perusparannettu metsätie
KUNNOSSA OLEVA yksityistieverkosto turvaa ympärivuotiset puunkuljetukset.
5.12.2022 klo 11:00
Uutinen

Metsäkeskuksen jättiurakka kattaa jopa 200 000 kilometrin verran tiestöä

Suomen metsäkeskus on käynnistänyt mittavan urakan, jossa kartoitetaan Suomen yksityisteiden ja niiden siltojen kuntoa, selvitetään energiapuuterminaalien nykytilanne sekä kehittämistarpeet. Selvitystyötä piisaa, sillä keskeisiä ja kartoitettavia yksityisteitä Suomessa löytyy noin 200 000 kilometriä ja siltojakin noin 6 500. Kaksi vuotta kestävät TIESIT-hankkeen ydintavoitteena on varmistaa yksityistieverkoston kunto ja puu- ja energiahuollon toimivuus tulevina vuosina.

Kartoitusten lisäksi hankkeessa myös kannustetaan tiekuntia yksityisteiden perusparannukseen ja kunnossapitoon sekä tuotetaan tietoa koulutuksen ja neuvonnan tueksi. Kerättyä tietoa yksityisteiden ja siltojen kunnosta ja energiapuuterminaaleista kerätään sähköiseen palveluun. Sieltä löytyvää tietoa voivat tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi tienkäyttäjät, tienpitäjät, rahoittajat sekä palveluntuottajat.

– Tiestön kunto on pitkään huolettanut kaikkia tienkäyttäjiä. Nyt tilanteeseen reagoidaan, ja se on saanut poikkeuksetta kiitosta tienkäyttäjien keskuudessa, sanoo ohjelmapäällikkö Markku Granander Suomen metsäkeskuksesta.

Silta, yksityistie
MYÖS YKSITYISTIEVERKON siltojen kuntoa kartoitetaan lähivuosien aikana.

Maailmantilanne sytykkeenä

Yksityisteillä on iso merkitys moneen asiaan, esimerkiksi puu- ja energiahuollon, vakituisen asutuksen sekä maa- ja metsätalouden turvaamiseen. Sähköisessä muodossa olevaa tietoa yksityisteiden ja siltojen kunnosta on tällä hetkellä kuitenkin vähäisesti saatavilla. Tiedon puute on ollut tunnistettu fakta jo vuosikaudet, ja erilaisia toimenpiteitä asian korjaamiseksi onkin valmisteltu jo pidemmän aikaa. Lopullisesti hankkeen käynnisti kuitenkin ke vään aikana radikaalisti muuttunut maailmantilanne.

– Raaka- ja energiapuutoimitusten loppuminen Venäjältä sekä muut kevään aikana tapahtuneet ratkaisut johtivat siihen, että tuli tarve ryhtyä selvittämään tärkeän yksityistieinfran kuntoa ja investointitarpeita, kertoo erityisasiantuntija Timo Pisto Suomen metsäkeskuksesta.

Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt rahoitusta hankkeen toteuttamiseen. Koko hankkeen budjetti on 5 miljoonaa euroa, ja hankkeen toteuttamisaika on vuodet 2022–2024.

Yksityistie
HEIKOSTI KANTAVALLA yksityistiellä joudutaan rajoittamaan puunkuljetuksia kevät- ja syyskelirikkojen aikana.

Hankkeen tavoitteet

  • Puu- ja energiahuollon kannalta tärkein yksityistieverkko ja niillä olevat sillat on kuntokartoitettu vuoden 2026 loppuun mennessä.
  • Yksityisteiden tienpidon aktivoinnin perustaksi on kehitetty toimintamalleja ja työkaluja toimivan tieverkon turvaamiseksi.
  • Valtakunnallinen energiapuuterminaaliselvitys on valmis vuoden 2024 loppuun mennessä ja on käytettävissä mm. työkaluna energiahuoltomme logistiikan suunnittelussa.
  • Käytössä on päivittyvä sähköinen tietokanta ja jakelujärjestelmä yksityisteiden ja siltojen kuntotiedosta, niiden käytettävyydestä sekä terminaaliverkoston toiminnallisuudesta.

Kuvat: Timo Pisto

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 15.11.2022

Ville Kulmala
Ville Kulmala