Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

27.2.2020 klo 11:10
Uutinen

Mielen harjoittaminen auttaa ihmisiä ja organisaatioita kehittymään

Mindfulness on aikamme muoti-ilmiö, ja monet harjoittavat sitä oman itsensä kehittämiseksi. Teetta Kalajo, Potential Project Suomen maajohtaja, sanoo, että mielen harjoittamiseen perustuvien ohjelmien avulla voidaan parantaa myös organisaation suoritusta, luovuutta ja joustavuutta. Potential Project on kansainvälinen yritys, jonka Teetta toi Suomeen kahdeksan vuotta sitten.

Teetta Kalajosta ei pitänyt tulla yrittäjää

Teetta on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri. Valmistuttuaan hän meni töihin Nokiaan, jossa hän toimi esimiestehtävissä henkilöstöhallinnossa, myös useita vuosia ulkomailla Nokian eri toimipisteissä. Vuonna 2007 Teetta palasi Suomeen ja jäi seuraavana vuonna äitiyslomalle. Kotona lasten kanssa Teetta vietti viisi vuotta, ja tänä aikana mindfulness, mielen harjoittaminen, nousi tärkeäksi osaksi hänen omaa elämäänsä. Hän ymmärsi omakohtaisesti kuinka valtavasti potentiaalia vapautuu, kun työskentelee oman mielen esteiden kanssa.

Kun Teetta vuonna 2013 tutustui Potential Project -nimiseen yritykseen, hän huomasi löytäneensä juuri sen, mitä oli etsinyt eli tavan auttaa ihmisiä ja organisaatiota kehittymään ja tehostamaan toimintaansa mielen harjoittamisen avulla. Käytännössä tämän toiminnan tuominen Suomeen edellytti yrittäjäksi ryhtymistä. Teetta sanoo, ettei koskaan ole pitänyt itseään erityisen yrittäjähenkisenä, mutta koska hän koki vahvasti löytäneensä tehtävänsä, hän perusti oman yrityksen vuonna 2013 ja laajensi näin Potential Projectin toiminnan Suomeen.

Potential Project on vienyt liikeideansa jo 28 maahan

Potential Projectin perusti 15 vuotta sitten tanskalainen Rasmus Hougaard. Yrityksen toiminta-ajatus perustuu tieteelliseen tutkimukseen, bisnesmaailman asiantuntemukseen ja mielen harjoittamisen gurujen oppeihin. Hougaard on haluttu puhuja kansainvälisissä konferensseissa ja seminaareissa ympäri maailman, ja hän kirjoittaa säännöllisesti artikkeleita mindfulnessista työelämässä useisiin eri julkaisuihin kuten Harvard Business Review.

Yritys toimii eri maissa niin, että kussakin maassa toiminnasta vastaa yrittäjä, Suomessa siis Teetta Kalajo. Tällä hetkellä Potential Project Suomessa toimii Teetan lisäksi viisi kouluttajaa, jotka ovat kaikki myös itse yrittäjiä. Toiminta on kehittynyt hyvin ja Teetta sanoo, että sille on jatkuvasti lisää kysyntää.

Miten mindfulness viedään organisaatioihin?

Miten Teetan yritys sitten käytännössä vie mielen harjoittamisen osaksi liiketoimintaa? Potential Projectilla on tarjolla esimerkiksi mielen harjoittamisen konsultointi- tai koulutuspaketteja. Kohdeyritysten työntekijät ovat useimmiten tietotyöläisiä mutta hyödyllisyys on nähty myös mm. turvallisuuteen liittyvissä tehtävissä. Ohjelmat räätälöidään asiakasyrityksen tarpeiden pohjalta. Kehittämisen alueita voivat esimerkiksi olla suoritus ja tehokkuus, tasapaino ja joustavuus sekä luovuus ja energianhallinta.

Yrityksen asiakaskuntaan kuuluu esimerkiksi suuria kansainvälisistä yrityksiä konsultointi alalta, finanssisektorilta ja pelialalta. Yritykselle räätälöitävä koulutuspaketti voi kestää parista viikosta muutamaan kuukauteen tai projekti voi olla vuosien mittainen. Se voi pitää sisällään teemapuheita, yksittäisiä työpajoja tai työpajojen sarjoja, coachausta sekä intensiivistä johtajuuskoulutusta. Ohjelmien työtekniikkojen avulla työtekijöitä ja esimiehiä opastetaan lisäämään keskittymistä ja tietoisuutta.

Teetta kutsuu mindfulness-harjoituksia mielen kuntosaliksi, ja niitä voi tehdä vaikkapa yrityksen neuvotteluhuoneessa. Mutta koulutus ei tähtää vain yksilön kehittämiseen vaan koko organisaation ja sen prosessien tukemiseen.

Kirjoja mielen kehittämiseen

Teetta sanoo, että organisaatioissa on tärkeä miettiä, millainen johtajuus mahdollistaa strategian toteutumisen parhaiten. Tietotyöläisten johtaminen ei voi perustua auktoriteetteihin vaan johtaminen on palveluammatti. Työntekijä pysyy antamaan parastaan silloin kun hän voi työssään hyvin, tuntee yhteenkuuluvuutta ja merkityksellisyyttä sekä voi itse vaikuttaa positiivisesti.

Potential Project on julkaissut suomeksi kaksi Rasmus Hougaardin kirjaa: Tilaa ajatella ja Ajatteleva johtaja. Tilaa ajatella -kirjassa kerrotaan, miten jokainen meistä voi tehostaa työtään mindfulnessin avulla. Mielen harjoittaminen ei vain tehosta työtä vaan lisää yksilön hyvinvointia.

Ajatteleva johtaja puolestaan keskittyy johtajuuden haasteisiin. Siinä kerrotaan, miten menestyvät johtajat johtavat itseään, tiimiään ja organisaatiotaan tuloksellisesti. Hougaardin mukaan johtajan pitää olla ihmiskeskeinen ja pyyteetön toiminnan mahdollistaja.

Teetta yrittäjänä

Potential Project Suomi on toiminut noin 8 vuotta. Vaikka yrittäjyys ei ollut alun perin Teetan tavoitteena, hän tekee tällä hetkellä työtä, jonka hän kokee mielekkääksi ja tärkeäksi. Varsinaista markkinointia yrityksen ei ole tarvinnut tehdä, koska asiakkaat ovat tulleet verkostojen ja suositusten pohjalta. Eikä yrityksen palvelujen kysyntä varmaan vähene lähitulevaisuudessa, sillä kiinnostus ihmisen mieleen kasvaa, kun työn tekemisen muodot ja tavat muuttuvat ja yritykset tarvitsevat työkaluja yhteistyön optimoimiseen.

Teksti: Marianne Sundblad
Kuva: Teetta Kalajo

Potential Project Finland Oy on yksi Espoon Yrittäjien 2500 jäsenyrityksestä.
Tutustu ja liity mukaan www.yrittajat.fi/tulemukaan