30.12.2020 klo 08:21
Uutinen

Mielipide: Talouskasvu ei tipu taivaasta – se on tehtävä

Mondi Powerflute ei saanut Kuopion Sorsasaloon vierelleen Finnpulpin tehdasta, mutta Kemin Metsä Fiberin biotuotetehtaan ympäristölupa osoittaa, että suurien metsäinvestointien aika ei ole Suomessa ohi. Juha Poutanen

Paula Aikio-Tallgren

Entisellä kotiseudullani Meri-Lapissa oli joulun alla juhlapäivä. Kemin Metsä Fiberin biotuotetehtaan sai Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta myönteisen ympäristölupapäätöksen. Käytännössä alkuvuonna odotettavissa oleva Metsä Groupin investointipäätös tarkoittaa 1,5 miljardin tehdasinvestointia, joka toteutuessaan on pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos.

Todennäköisellä uudella tehtaalla on valtavat vaikutukset koko Pohjois-Suomeen 1500 työpaikan ja alihankintaketjun työpaikkoihin. Vaikutukset leviävät puunhankintaan, logistiikkaan, maarakennukseen, asuntojen kysyntään, palveluihin, kauppaan ja kuntien verotuloihin. Alueen sahateollisuus hyötyy tukkien korjuun lisääntymisen myötä. Kansainvälisessä metsäalan kilpailussa uutinen kertoo sen, että Suomen metsäosaaminen on voimissaan ja että savupiipputeollisuudessa periksi ei anneta.

Koronavuoden aikana Suomen taloutta on paikattu tarpeellisilla yritystuilla, avustuksilla. Hallituksen kädenojennukset ovat linjassa muiden EU-maiden toimenpiteiden kanssa, mutta talouskasvua ei voi rakentaa velkaantumisen tai tukien varaan. Talouskasvu ei tipu taivaasta. Se on tehtävä ja työ tapahtuu isossa kuvassa juuri Metsä Fibren kaltaisilla investoinneilla. Olemme reilusti takamatkalla tärkeimpiä kilpailijamaitamme investoinneissa ja siksi biotuotelaitos on merkittävä signaali metsäteollisuudelle ja suomalaisille.

Jokainen uusi investointipäätös on Suomen talouden kasvulle elintärkeää. Todennäköistä on, että biotuotetehdasinvestointi poikii ympärilleen joukon kasvuyrityksiä. Näin on tapahtunut kaikissa pohjoisen suurilla tehdaspaikkakunnilla vuosikymmenten aikana.

Meri-Lapissa on satsattu vuosien ajan teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämiseen uusien tuotteiden kehittämisessä. Metsä Fiberin investointi nytkäyttäisi tätäkin toimialaa eteenpäin. Kemin kaupungille investointipäätös tarkoittaisi noin 50–55 miljoonan investointeja muun muassa satamainfran, siltojen ja uusien teiden rakentamiseen. Kaikki nämä ovat näkyviä, nopean ajan elvytystoimia, joiden perään Suomessa on jo pitkän koronavuoden aikana ehditty kysyä.

Vuosi sitten Savon Yrittäjät ja Kuopion kauppakamari kysyivät: tarkoittiko Finnpulpin ympäristöluvan peruuntuminen vastaavien tehdaslaitosten loppumista Suomesta kokonaan. Tehdasinvestoinnit on usein julkisessa keskustelussa niputettu yksioikoisesti ympäristöongelmien tuottajiksi.

Jokainen tehdasinvestointi on kuitenkin oma uniikki kokonaisuutensa ja Kemin ympäristölupa antaa viestin siitä, että ympäristövaatimukset huomioiden esimerkiksi suurien metsäinvestointien aika ei Suomessa ole ohitse. Kemin kohdalla Pohjois-Suomen aluehallintovirasto tiukensi muun muassa ilmaan johdettavien päästöjen raja-arvoja. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että uudella tehtaalla sovellettaisiin kaikkein tehokkainta puhdistustekniikkaa. Myös vesistövaikutusten arviointiin on kiinnitetty erityisen suurta huomiota. Tämä on yhtä tärkeää jokaisella vesistöjen läheisyydessä olevalle teollisuuspaikkakunnalle.

Savon Yrittäjät toimitusjohtaja

Juttu julkaistu Iisalmen Sanomissa 29.12.2020