Työttömiä oli heinäkuussa kaikkiaan 5 000 enemmän kuin vuosi sitten.
Työttömiä oli heinäkuussa kaikkiaan 5 000 enemmän kuin vuosi sitten. Kuva: Getty Images
22.8.2023 klo 09:18
Uutinen

Miesten työttömyys kasvaa naisia enemmän, yhä useampi jää työvoiman ulkopuolelle: ”Vaikeammat ajat edessä”

Ekonomisti pitää erikoisena Suomen työmarkkinoiden ilmiötä, jossa todistetaan samaan aikaan työvoimapulaa ja kasvavaa työttömyyttä.

Tilastokeskuksen tuoreen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä 15–74-vuotiaita oli vuoden 2023 heinäkuussa 62 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työttömiä oli heinäkuussa kaikkiaan 5 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työvoiman ulkopuolella olevia 15–74-vuotiaita oli vuoden 2023 heinäkuussa 1 307 000, mikä oli 67 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työvoiman ulkopuolisten kasvu tuli lähes kokonaan miehistä.

– Työmarkkinoilla vaikeammat ajat ovat edessä. Vaikka vielä ei suurta romahdusta onneksi nähty, työmarkkinat ovat selvästi ylittäneet vedenjakajan ja käänne huonompaan on tapahtunut, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Malisen mukaan on selvää, että alkuvuonna vielä positiivisesti yllättäneen talouskasvun hiipuminen ja sen seurauksena kasvaneiden konkurssien määrä tulee näkymään entistä negatiivisempana työllisyyden kehityksenä.

– Mikäli hallitus haluaa pitää kiinni kunnianhimoisesta työllisyystavoitteestaan, se edellyttää hallitusohjelmassa sovittujen toimien tinkimätöntä toteutusta. Työmarkkinauudistusten merkitys kasvaa entisestään tilanteessa, jossa suhdanteista ei tule vetoapua, Malinen huomauttaa.

Miesten työttömyys kasvaa naisia enemmän

Heinäkuussa työttömiä oli 5 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Miesten työttömyys on kasvanut voimakkaasti ja naistenkin työttömyys on kääntymässä lievään kasvuun vuoden takaiseen verrattuna. Työllisiä miehiä oli 64 000 vähemmän ja työllisiä naisia lähes saman verran kuin vuoden 2022 heinäkuussa.

– Suomen työmarkkinoilla on saatu seurata hämmästyttävää kehitystä. Samaan aikaan kun moni työnantajat kärsii ennätysmäisen suuresta työvoimapulasta, maassa on valtavasti työttömiä. Heinäkuussakin työttömiä 15–74-vuotiaita oli hieman enemmän kuin vuotta aiemmin, Malinen toteaa. Hänen mukaansa ensiarvoisen tärkeää on työvoiman ulkopuolella olevien saaminen takaisin työmarkkinoille.

– Työvoimapulasta kärsivässä Suomessa pitäisi kääntää kaikki kivet työikäisten työllistämiseksi. Yhteiskuntamme ja sen tarjoamat palvelut edellyttävät, että mahdollisimman moni osallistuu yhteiskunnan rakentamiseen tekemällä töitä tai kasvattamalla kyvykkyyksiään opiskelemalla. Hallituksen on välttämätöntä pikaisesti aloittaa uudistukset, joilla työnteosta tehdään aina kannustavampaa kuin sosiaalituilla elämisestä. Meillä ei ole varaa siihen, että jopa 300 000 parhaassa työiässä olevaa työvoiman ulkopuolella ja lisäksi yli 200 000 henkeä työttöminä, Malinen jatkaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus