1.7.2019 klo 14:50
Uutinen

Mieto tapasi Mäkelän

Kesäkuun viimeisenä lauantaina Pikkukylien Pikkumarkkinoilla kokoonnuttiin jo kahdeksatta kertaa Suur-Miehikkälän seurantalolla ja sen urheilukentällä. Mukana oli luonnollisesti myös Virolahti-Miehikkälän Yrittäjät.

Hiihtäjä Juha Mieto oli pääesiintyjänä Miehikkälässä, mutta ehti sitä ennen vierailemaan paikallisyhdistyksen ja Kymen Yrittäjien esittelypisteellä. Koska hernerokan valmistus ja myynti oli delegoitu puolisolle ja henkilökunnalle, ehti esittelypisteellä loistamaan myös Virolahti-Miehikkälän Yrittäjien puheenjohtaja Piia Mäkelä.

Luonnollisesti Mieto tuli kättelemään Mäkelää. Hiihtäjä kertoi, ettei ole itse ollut varsinaisesti yrittäjän koskaan, mutta niin hiihtäjänä kuin aktiivikauden jälkeen kiertänyt freelancerina tilaisuuksissa ja on edelleenkin poikansa yrityksen hallituksen puheenjohtajana.

–Urheilijan ja yrittäjän pitää molempien yrittää ihan mahdottomasti ja olla periksiantamattomia, vertaili hiihtäjälegenda Mietaa lajeja. Yksi ero niissä kuitenkin on, nimittäin hiihtäjä ei koskaan voi mennä konkurssiin.

Yritteliäisyydestä yleisölle

Markkinayleisölle puhuessaan Mieto rohkaisi yrittämään ja kehumaan itseään. Suomalaisille edelleenkin vaikeasta itsensä kehumisen taidosta, hän kertoi tarinan vuodelta 1971. Silloin Amerikassa käydessään hän oli nähnyt paikallisia, jotka koko ajan kyselivät, millaista businesta olet tehnyt ja miten ne ovat menestyneet. Mieto kehotti kaikki suomalaisia rohkeasti kehumaan itseään ja omaa osaamistaan.

–Silloin, kun olin lapsi, ei sitä voinut mennä vanhemmilta kysymään, mitä tekisin. Sieltä olisi heti tullut viisi hommaa, jotka olisi pitänyt maatalossa tehdä, totesi puhuja omasta yritteliäisyydestä. Itse on aina pitänyt keksiä ja pitää itsensä aktiivisena.

Kunnanjohtaja kehotti keskustelemaan

–Olemmeko unohtaneet sen, että asioista voi myös neuvotella niin, että lopputuloksessa on näkyvissä kaikkien osapuolien mielipiteet ja kaikki kokevat saaneensa äänensä kuuluviin? Kysyi kunnanjohtaja Arto Ylönen avauspuheessaan. Keskustelun polarisoituneisuus ja neuvottelukyvyttömyys ei johda muuhun kuin pattitilanteeseen ja Suomen kannalta tärkeitä asioita ei saada ratkaistua.

Mihin käyttöön puhdistusliina

Tapaamisen päätteeksi puheenjohtaja Piia Mäkelä antoi Juha Miedolle Yrittäjien puhdistusliian, jonka tämä otti vastaan, mutta ei ainakaan luvannut käyttää sitä tarkoitukseensa.

–Minen ole silmiäni lukemalla pilannu, pohjalaanen tokasi. Ei ollut 85-vuotiaalla isällänikään koskaan silmälaseja.

Kymen Yrittäjien järjestöpäällikkö Minna Ollikainen, Kymen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Hannu Lehtinen sekä Virolahti-Miehikkälän Yrittäjien puheenjohtaja Piia Mäkelä edustustehtävissä.

Tapahtumassa pääsi herkuttelemaan muun muassa perinteisellä hernerokalla.

Teksti ja kuvat: Hannu Lehtinen