23.8.2017 klo 16:50
Uutinen

Mikä hyvää, mikä huonoa – Pohjoismaiden yrittäjäympäristöt testissä

Kun Pohjoismaiden ja Viron yrittäjäjärjestöt kohtasivat Helsingissä, esiin nousi yrittäjyyden arvostuksen kohoaminen nuorten keskuudessa.

Yrittäjäsanomat kuulosteli Ruotsin, Tanskan ja Viron sisarjärjestöjen näkemyksiä maidensa hyvistä puolista yrittäjien kannalta sekä yrittämisen suurimmista esteistä. Eli asioista, jotka vaativat yrittäjien näkökulmasta pikaista parannusta.

Företagarna, Ruotsi – toimitusjohtaja Günther Mårder

1. Mikä asia yrittäjillä on maassasi todella hyvin?

– Nuorten keskuudessa alkaa olla suosittua aloittaa yritys ja pyrkiä kasvattamaan sitä. Yrittäjänä oleminen alkaa olla sosiaalisesti kunnioitettua sen sijaan, että tekisi uran suuryrityksessä, Mårder sanoo.

– Odotan innolla, mitä tapahtuu seuraavan 30 vuoden aikana, kun nämä nuoret kasvavat ja ovat yrittäjiä, jotka innovoivat ja ratkaisevat ongelmia, joita nykyään ei vielä osata ratkaista. Tällä hetkellä meillä on myös vahva talouskasvu.

2. Missä asiassa Ruotsissa yrittämisen edellytyksiä pitää pikaisesti parantaa?

– Nykyisellä hallituksella on heikko kannatus, sen vuoksi yrittäjien tilanne on hyvin epävakaa.

– Hallitus on puhunut, että osinkoverotusta pitäisi nostaa 20 prosentista 25 prosenttiin. On hyvä tietää, että Ruotsissa tällä veroasteella yhtiöstä nostetun osingon määrää on rajoitettu. Tämä tarkoittaisi yrittäjille, erityisesti pk-yrittäjille 500 miljoonan euron edestä lisää veroja.

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon EVEA, Viro – varapuheenjohtaja Marina Kaas

1. Mikä asia yrittäjillä on maassasi todella hyvin?

– Virossa hyvää on hyvä ja vakaa yrittäjäympäristö. Tämä sama asia voi olla este joillekin, koska jos säännöt ovat kaikille samat, se tarkoittaa, että niin suuret kuin perheyritykset sekä itsensätyöllistäjät ovat samalla viivalla. Kaiki saavat saman kohtelun esimerkiksi yritystuki-instrumenteissa ja lainsäädännössä, Kaas kertoo.

2. Missä asiassa Virossa yrittämisen edellytyksiä pitää pikaisesti parantaa?

– Jos puhutaan talouskasvun esteistä, se on korkeat kustannukset uusien työpaikkojen luomiselle. Virossa on korkeat palkan sivukulut. Tämä samalla tarkoittaa, että ei ole insentiivejä osa-aikaiselle työlle eikä pienipalkkaisten töiden tarjoamiseen matalan osaamisen aloille.

Håndværksrådet, Tanska – viestintäjohtaja Frederik Faurby

1. Mikä asia yrittäjillä on maassasi todella hyvin?

– Enemmistö poliitikoista ymmärtää pk-yritysten roolin yhteiskunnallemme ja erityisesti paikallistasolla. Se, että poliitikot ymmärtävät pk-yritysten tarpeita ja potentiaalia, on paras asia, jonka voin mainita.

2. Missä asiassa Tanskassa yrittämisen edellytyksiä pitää pikaisesti parantaa?

– Jäsenyrittäjillämme on yhä enemmän vaikeuksia rekrytoida ammattitaitoista työvoimaa. Se on suurin uhka yritysten menestykselle nyt. Tuoreimman ennusten mukaan tarvitsemme 85 000 koulutettua työntekijää lisää vuoteen 2024 mennessä. Tämä vaje koskee monia eri aloja.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi