12.3.2018 klo 08:32
Uutinen

Mikä ihmeen Restartup?

Suomen Yrittäjien tekemän valtakunnallisen omistajanvaihdosbarometrin mukaan ”Yritysmarkkinat tarvitsevat dynamiikkaa ja yritysten olisi hyvä nykyistä useammin vaihtaa omistajaa, jotta uusiutuminen olisi ripeämpää.” Yksi keino tähän on Restartup -järjestelyt, jotka jatkajalähtöisesti vauhdittaa yritysjärjestelyjä. Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjillä on Restartup – palvelu, jota vetää Paula Pihlajamaa.

Restartup –ajattelumallissa vanhan yrityksen historia on hyvä alusta kasvulle uuden omistajan myötä. Ostaja on motivoitunut ja halukas kehittämään jo toiminnassa olevaa yritystä. Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien Restartup -palveluissa ohjataan ja autetaan yrityksiä omistajanvaihdosprosessin aikana. Prosessi ei kuitenkaan pääty kauppakirjojen allekirjoituksiin vaan on huolehdittava myös yrityskaupan jälkitoimista, jotta ostaja pääsee käynnistämään suunnitelmansa. Yrittäjät saavat tukea yrityskaupan valinnassa, asiantuntijoiden käytössä sekä oikean rahoituslähteen löytämisessä. Tarkoitus on, että varmistetaan, että niin myyjä kuin ostaja saa tarvitsemansa avun.

Palvelun tarkoitus on kerätä laaja asiantuntijaverkosto Pohjois-Pohjanmaan alueelta, jotta yrittäjien olisi helppo käyttää asiantuntijoita omistajanvaihdoksiin liittyen. Asiantuntijoiden merkitys kasvaa, kun halutaan tehdä omistajanvaihdos laadukkaasti ja turvallisesti. Yksi suurimmista syistä miksi asiantuntijaa ei käytetä on palvelujen maksullisuus, yrittäjien on hyvä kuitenkin miettiä seuraamuksia, mitä voi tulla vastaan, jos asiantuntijaa ei käytetä. Asiantuntijan rooli on muutakin kuin arvonmäärityksen laskeminen, asiantuntijan kanssa pystyy suunnittelemaan ja kehittämään liiketoimintaa. Asiantuntija antaa myös tukea omistajanvaihdosprosessin aikana. Jos asiantuntijasta ottaa kaiken hyödyn irti, maksettu palkkio tulee yrittäjälle moninkertaisesti takaisin.

Restartup on vaihtoehto myös työttömyydelle. Onnistuneilla Restartup -järjestelyillä varmistetaan etenkin pienillä paikkakunnilla yritysten säilyvyys ja näin ollen edistetään työpaikkojen syntymistä ja alueen vetovoimaisuutta.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien Restartup -palvelut on EAKR -rahoitteinen, hanke alkoi vuoden 2018 alusta ja sitä on rahoittamassa Pohjois-Pohjanmaan Liitto, EU:n aluekehitysrahasto sekä alueen kunnat Pyhäjärveä lukuunottamatta. Tahtotila auttaa yrittäjiä onnistumaan on alueella yhteinen.

Tavoitteena hankkeen jälkeen on saada maakuntaan pysyvät Restartup -palvelut, jotta yrittäjillä olisi mahdollisimman helppoa ottaa yhteyttä, kun omistajanvaihdos tulee ajankohtaisesti. Tällä tavoin prosessi saadaan tehokkaasti ja suunnitellusti käyntiin.

Lisätietoja: Paula Pihlajamaa 050-4399808, paula.pihlajamaa@yrittajat.fi