17.8.2023 klo 13:49
Uutinen

Mikko Ahtiainen: Yrittäjäksi ryhtyminen ei saa olla yritystilin avaamisesta kiinni

Yrittäminen on paitsi elämäntapa, myös tapa työllistää ja elättää itsensä. Työnantajayrittäjä tarjoaa elannon itsensä lisäksi myös toisille ihmisille maksaessaan palkkaa heidän työpanoksestaan, joten se on myös yhteiskunnallisesti merkityksellistä toimintaa.

Yritys tarvitsee toimiakseen pankkitilin. Päätös yritystilin avaamisesta on pankin omassa harkinnassa ja päätökseen vaikuttaa mm. rahanpesun estämiseen tähtäävät toimet. Pankki ei ole velvollinen avaamaan tiliä yritykselle, vaan se voi käyttää harkintavaltaa asiassa.

Tarkoitus on hyvä ja perusteltu, kun pidetään mielessä harkintavallan perusajatus, rahanpesun ja muun harmaan talouden estäminen. Kun pankin ei tarvitse perustella mahdollista kielteistä päätöstään tilin avaamiseen, virhetulkintoja voi kuitenkin syntyä. Pankki saattaa tehdä päätöksen puutteellisten tai jopa väärien tietojen pohjalta, joita yrityksen perustaja ei pääse oikaisemaan.

Yleisimmät syyt tilin avaamatta jättämiseen ovat yrittäjän henkilökohtainen maksuhäiriömerkintä tai ulkomaalaistausta. Kumpikaan edellä mainituista seikoista ei kuitenkaan sinällään tee ihmisestä epäluotettavaa yrittäjää. Maksuhäiriömerkintöjen taustalla voi olla monenlaisia tekijöitä, jotka eivät aina ole henkilön oman vallan piirissä. Ulkomaalaistaustakaan ei tee ihmisestä epäluotettavaa. Suomeen muuttaa paljon täysin luotettavia ja yrittäjäkelpoisia ihmisiä.

Suomessa on asiakastiedon mukaan n. 350 000 maksuhäiriömerkittyä ja tilastokeskuksen mukaan n. 470 000 ulkomaalaistaustaista henkilöä. Asia koskettaa monia meistä. Suomella ei ole varaa jättää näitä ihmisiä yrityselämän ulkopuolelle ja on yleisen edun mukaista antaa heillekin mahdollisuus yrittämiseen.

Pankille yritystilin ylläpitäminen on riskitöntä palvelua. Yrityksen rahoittaminen on kokonaan toinen asia, eikä pankkia voi, eikä pidä velvoittaa riskipitoiseen palveluun. Pankit pitää kuitenkin voida velvoittaa perustelemaan tekemänsä päätös tilin avaamatta jättämiseen, jotta yrittäjä voi täydentää tai oikaista päätöksen taustalla olevia tietoja. Tällä hetkellä pankki käyttää valtaa päättäessään kuka saa alkaa yrittäjäksi ja kuka ei. Tämä ei ole tarkoituksenmukaista eikä se palvele yhteiskunnallista etua.

Kaikki työpaikat ja itsensä kunniallisesti työllistävät yrittäjät ovat tervetulleita ja näihin pitää suhtautua positiivisesti. Yhteiskunnallisesti katsoen pankeille tulee säätää velvoite tilin avaamatta jättämisen perustelemiseen ja yrittäjäksi aikovan tulee voida täydentää tai oikaista omia pankkisuhteeseen vaikuttavia tietojaan.

10.1.24: Mielipidekirjoitus on julkaistu Aamupostissa, Helsingin Sanomissa, Itäväylässä, Kirkkonummen Sanomissa, Nurmijärven Uutisissa