24.8.2018 klo 13:08
Uutinen

Mikroyritysten tilintarkastusvelvollisuuden poistaminen etenee

Mikroyritysten tilintarkastusvelvollisuutta ollaan poistamassa laista. Hallituksen esitys asiasta on nyt lausuntokierroksella.

Muutos poistaisi yhden raja-arvon lainsäädännöstä ja vähentäisi pienimpien yritysten vuosittaisia hallinnollisia kuluja. Työ- ja elinkeinoministeriö ehdottaa tuoreessa HE-luonnoksessaan mikroyritysten rajaamista tilintarkastusvelvollisuuden ulkopuolelle.

Suomen Yrittäjät on jo pitkään ajanut tilintarkastusvelvollisuuden raja-arvojen nostamista lähemmäksi muissa EU-maissa olevaa tasoa.

– Näin edistettäisiin suomalaisten yritysten kilpailukykyä suhteessa muihin jäsenmaihin. Mikroyrityksille syntyisi velvollisuuden poistamisesta säästöjä, ja byrokratia vähenisi heidän osaltaan, Suomen Yrittäjien asiantuntija Petri Holopainen kertoo.

Holopainen muistuttaa kuitenkin, että mikroyritykset voivat valita ja pysyä tilintarkastuksessa, jos se tuo heille lisäarvoa. Joissakin tapauksissa rahoittajat saattavat vaatia tilintarkastusta.

– Suomessa ei ole harmaata taloutta tai talousrikollisuutta siinä määrin, että muita tiukempia velvollisuuksia olisi pidettävä yllä. Valtaosa yrityksistä on ulkoistanut taloushallinnon tilitoimistoille, jotka kirjanpitolain mukaisesti hoitavat yrityksen taloushallintoa. Tämä estää harmaata taloutta.

Maltaa lukuun ottamatta kaikilla muilla EU:n jäsenmailla on huomattavasti löyhemmät tilintarkastusrajat kuin Suomessa.

Velvollisuus poistuisi noin 37 000 yritykseltä

Kirjanpitolain mukaan yritys on mikroyritys, jos se täyttää kahdella peräkkäisellä tilikaudella korkeintaan yhden seuraavista ehdoista: liikevaihto on 700 000 euroa, taseen loppusumma 350 000 euroa ja henkilömäärä keskimäärin kymmenen. Muutos koskisi osakeyhtiöitä, kommandiittiyhtiöitä ja avoimia yhtiöitä.

Tällä hetkellä voimassa olevan lain mukaan vain kaikkein pienimmät yritykset on vapautettu pakollisesta tilintarkastuksesta Suomessa.

Tilintarkastusvelvollisuus poistuisi esityksen läpimenon myötä enintään 33 000 osakeyhtiöltä ja 3800 henkilöyhtiöltä.

– Jos tilintarkastusvelvollisuus poistuu mikroyrityksiltä, nämä yritykset voivat tehdä päätöksen luopua tilintarkastuksesta.

Tilintarkastajat ry pettyi ehdotukseen

Suomen Tilintarkastajat ry on pettynyt ehdotukseen.

− Tilintarkastuksesta hyötyvät yritysten ohella ennen kaikkea tilinpäätösten ja muun taloudellisen tiedon käyttäjät, Suomen Tilintarkastajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Alakare sanoo.

Suomen Yrittäjien Holopaisen mukaan noin puolella suomalaisista yrityksistä on ulkopuolista rahoitusta ja juuri rahoituspäätösten jouduttamiseksi tilintarkastuspakkoa on puolustettu. Yrittäjäjärjestön mukaan on kuitenkin huomioitava, että rahoittajia kiinnostaa yrityksen ajantasainen taloudellinen tilanne, jonka selvittämisestä vastaa kirjanpitäjä.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi