12.4.2018 klo 17:04
Uutinen

Mikroyritysten tilintarkastusvelvollisuus poistuu: ”Yksi turha kustannus vähemmän”

Hallituksen eilen päättyneessä kehysriihessä päädyttiin yksimielisyyteen lakisääteisen tilintarkastusvelvollisuuden poistamiseen mikroyrityksiltä. Suomen Yrittäjät on ollut voimakkaasti uudistuksen kannalla.

Kyseessä on vasta työryhmän esitys, josta tehdään ministeriössä lakiesitys. Sen läpimenoa eduskunnassa pidetään varmana.

– Yrittäjille on tärkeää, että riihessä löytyi poliittista tahtotilaa purkaa yrityksille kustannuksia luovaa sääntelyä, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen sanoo.

Kirjanpitolain mukaan yritys on mikroyritys, jos se täyttää kahdella peräkkäisellä tilikaudella korkeintaan yhden seuraavista ehdoista: liikevaihto on 700 000 euroa, taseen loppusumma 350 000 euroa ja henkilömäärä keskimäärin kymmenen.

Tällä hetkellä voimassa olevan lain mukaan vain kaikkein pienimmät yritykset on vapautettu pakollisesta tilintarkastuksesta Suomessa.

”Helpotus kymmenille tuhansille pienyrityksille”

Toivosen mukaan kyse on ennen kaikkea turhasta kustannuksesta.

– Suomen yrittäjät on voimakkaasti ajanut sitä, että velvollisuudesta teettää yrityksessä tilintarkastus on luovuttava. Tilintarkastus tilanteessa, jossa yrittäjä ei sitä tarvitse, on yritykselle turha kustannus. Muutoksella helpotetaan useiden kymmenien tuhansien pienyritysten sääntelytaakkaa.

Suomessa on Maltan jälkeen alhaisimmat tilintarkastusta edellyttävät rajat Euroopassa. Näin ollen pienikin yritys voi joutua sen teettämään.

Esimerkiksi Saksassa ja Alankomaissa käytäntö on hyvin erilainen. Niissä on hyödynnetty kokonaan EU-direktiivin mahdollistamat rajat (tase 6 000 000 euroa, liikevaihto 12 000 000 euroa, henkilöstö 50).

Tilintarkastuksen vapaaehtoisuudesta on hyviä kokemuksia Norjasta, missä tilintarkastuksen vapaaehtoisuus on tuonut yhtiöille noin 1,6 miljardin kruunun säästöt. Tilintarkastajasta luopuminen ei nostanut lainojen korkoja, heikentänyt luotonsaantia tai kasvattanut verovilppien määrää.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi