21.9.2017 klo 14:48
Uutinen

Miljoonakauppa Pirkanmaalle – tuhat sairaalasänkyä ”Kremlin klinikalle”

Sastamalassa toimiva Lojer ei vetäytynyt Venäjältä taloustaantuman iskiessä itänaapuriin. Nyt yhtiö toimittaa lähes tuhat sairaalakalustetta Venäjän federaation presidentin hallinnolliseen keskussairaalaan.

Jo 1990-luvulla idänkaupan aloittanut sastamalainen Lojer suurtilauksen Venäjältä. Yhtiö toimittaa lähes tuhat sairaalasänkyä ja muuta -tarviketta niin kutsutulle Kremlin klinikalle, Venäjän federaation presidentin hallinnolliseen keskussairaalaan Moskovaan.

Kaupan arvo on yli miljoona euroa.

– Päätimme perustaa Venäjälle osakeyhtiön kaksi vuotta sitten hetkellä, jolloin talouspakotteet ja keskustelu kävivät kuumimmillaan, Venäjän talouden kääntyessä alamäkeen, Lojerin toimitusjohtaja Ville Laine kertoo.

– Näimme, että taantuma tulee sekoittamaan markkinaosuuksia. Aika monet yritykset, amerikkalaiset ja saksalaiset, lähtivät pois markkinoilta, tai pienensivät aktiviteettiaan.

Laineen mukaan markkina on ollut taantuman aikana pieni, mutta…

– …oma suhteellinen osuutemme on kehittynyt hienosti.

– Tässäkin kaupassa oli iso merkitys sillä, että olemme toimittaneet tuotteita aiemminkin. Asiakkaat ovat tyytyväisiä toimintaamme ja tuotteisiimme, Laine luonnehtii.

”Olemme valmiita kun markkina kääntyy”

Parin vuoden takainen suunnitelma kuvaa Laineen mielestä hyvin koko yrittäjyyden ideaa.

– Ajattelemme asioita pitkällä tähtäimellä. Päätimme, että kestää se taantuma sitten viisi tai kymmenen vuotta, niin olemme markkinan kääntyessä valmiita. Nyt näyttää siltä, että suunta on paranemaan päin.

– Pääomasijoittajat tai pörssiyhtiöt, joiden koko elämä perustuu kvartaaliajatteluun, tekevät nopeita, joskus hätiköityjäkin ratkaisuja, jos näyttää siltä, ettei seuraavan vuoden aikana voida saavuttaa jotain tasoa.

Laine hämmästelee joidenkin ihmisten väittäessä kauppaa ”laittomaksi” tai vaatiessa EU:n puuttumista asiaan.

– Eivät tällaiset (sairaala-) laitteet ole olleet pakotelistoilla. Ihmisillä on aika väärä käsitys asiasta.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen@yrittajat.fi