19.12.2019 klo 14:24
Uutinen

Millaisia teollisuusinvestointeja Suomeen enää jatkossa tulee?

Kauppakamari ja yrittäjäjärjestö ovat pettyneitä Finnpulpin investoinnin saamaan KHO:n kielteiseen ympäristöpäätökseen.

– Päätös pistää vakavasti miettimään millaisia teollisuusinvestointeja Suomeen enää tulevaisuudessa voi suunnitella, kysyvät Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren ja Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Silja Huhtiniemi.

Ympäristön pilaamiseen ei ole varaa Suomessa eikä muuallakaan ja vesistöjen suojelu on välttämätöntä. Suomessa on kuitenkin erittäin pitkä käytännön kokemus metsäteollisuuden ja vesistöjen rinnakkaiselosta.

– Suuri osa jo olemassa olevista tehtaista sijaitsee vesistöjen vaikutusalueella ja yleisesti ottaen ympäristöongelmat ovat Suomessa olleet yksittäistapauksia. Ennakoiko Finnpulpin päätös tiukentunutta linjaa vesistöihin liittyviin teollisuuden ympäristölupiin, Aikio-Tallgren ja Huhtiniemi pohtivat.

-Mittavia tehdasinvestointeja on Suomeen tullut harvakseltaan ja huolellisen ympäristöarvioinnin tuloksina. Kun kysyntää maailmalla on, tuotanto tehdään joka tapauksessa jossakin. Vaarana on, että tuotantoa suunnataan sinne, missä ympäristövaikutuksille annetaan pienempi painoarvo, Aikio-Tallgren ja Huhtiniemi harmittelevat.

-Teollisuuden investoinnit ovat elintärkeitä niiden tuomien laajojen työllisyys- ja aluetaloudellisten vaikutuksien vuoksi. Talouden näkökulmasta KHO:n päätös on Itä-Suomelle ja koko maalle iso menetetty mahdollisuus, Aikio-Tallgren ja Huhtiniemi toteavat.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren
Savon Yrittäjät
puh. 040 040 4346
paula.aikio-tallgren@yrittajat.fi

toimitusjohtaja Silja Huhtiniemi
Kuopion alueen kauppakamari
puh. 050 412 0559
silja.huhtiniemi@kuopiochamber.fi