19.4.2022 klo 10:55
Uutinen

Minkä arvoinen yritykseni on? Mistä löydän jatkajan yritykselleni? 

Tuore yrityskysely paljastaa, missä erityisesti tarvitaan apua yritysten omistajanvaihdoksissa. ”Omistajanvaihdokseen liittyy sparrausavun tarvetta sekä taloudellisissa kysymyksissä että johtamiseen ja yrittäjän henkilökohtaiseen tilanteeseen liittyvissä seikoissa”, toteaa kyselyn tehneen OmistajaKS-hankkeen projektipäällikkö Oili Eronen Keski-Suomen Yrittäjistä.

Omistajan- ja sukupolvenvaihdoksiin liittyy kosolti kysymyksiä, joihin yrittäjät kaipaavat asiantuntijoiden apua. OmistajaKS-hankkeessa tehtiin kysely, jossa yrittäjät saivat listata ne asiat, jotka koetaan haastavimpina ja mihin tarvitaan ulkopuolista apua. OmistajaKS – omistajanvaihdoksista elinvoimaa -hanke (ESR) on Keski-Suomen Yrittäjien ja Witas Oy:n yhteishanke. Sen tavoitteena on lisätä omistajanvaihdoksiin liittyvää osaamista sekä myyjä- että ostajayrityksissä ja omistajanvaihdosten määrää maakunnassamme. Teema on tärkeä elinvoiman ja työpaikkojen säilyvyyden kannalta.

Kyselyyn vastasi 80 yritystä Keski-Suomen alueelta. Kaksi kolmasosaa vastaajista oli myymässä tai luopumassa yrityksestä ja kolmannes ostamassa tai jatkamassa yritystoimintaa. 86% vastanneista yrityksistä teki voitollista tulosta.

Yrityksiä on nyt myynnissä paljon. On ilahduttavaa, että myös ostajia näyttää olevan liikkeellä, kommentoi Oili Eronen tuloksia. Yrityskauppa on ostajalle aina mahdollisuus myös kehittää ja kasvattaa omaa liiketoimintaa, avata uusia markkinoita ja jakelukanavia tai viedä vaikkapa business verkkoon. Eronen muistuttaa, että mikäli suunnittelet yrittäjyyttä, tarkastele aina, onko myytävänä tarpeisiisi sopivaa yritystä – se on usein nopeampi tapa päästä kiinni kannattavaan tekemiseen kuin aloittaa yrityksen perustaminen täysin nollasta.

Yrittäjät kokivat, että apua tarvitaan eniten

  • arvonmäärityksessä
  • ostajan löytämisessä
  • verotusasioissa
  • oikeiden asiantuntijoiden löytymisessä
  • rahoituksessa
  • sopimuksissa ja dokumenteissa
  • myyntikuntoon saattamisessa
  • yrityksestä irtautumisessa
  • henkisessä luopumisessa

Saatujen vastausten perusteella rakennetaan koulutuspaketit yrittäjien käyttöön edellä mainituista keskeisimmistä asioista. Tulossa on koulutusta, webinaareja sekä työpajoja. Webinaarit alkavat touko-kesäkuussa aiheina ”Näin myin yritykseni – yrittäjätarina”, ”Sukupolvenvaihdos” ja ”Yrityksen ostaminen ja rahoitus”. Koulutuspaketit starttaavat syksyllä.

Vastaajia kyselyssä oli koko maakunnasta, mutta kyselyn vastauksissa painottui erityisesti pohjoinen Keski-Suomi. Seutujen tarpeet huomioidaan hankkeen aikana toteutettavissa toimenpiteissä, koulutuksissa ja tilaisuuksissa – apua ja tukea viedään sinne, missä tarvetta on.

Koulutustilaisuuksien tavoitteena on myös koota yrittäjiä yhteen vertaisverkostoon saman aihepiirin äärelle. Keskustelun ja vertaistuen merkitys omistajanvaihdostilanteissa on tärkeää, onhan kyse suuresta askelesta yrityksen ja yrittäjän elinkaarella.

Kyselyyn saadut vastaukset ovat lähtökohtana työkaluille, joita rakennetaan yrittäjien avuksi omistajanvaihdoksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Myös jo aiemmin eri puolilla Suomea rakennettuja omistajanvaihdosmalleja ja työkaluja hyödynnetään ja kehitetään eteenpäin.

Ostajien löytäminen – myyjän ja ostajan kohtaaminen, yrityksen myynnistä viestiminen sekä oikeat markkinointikanavat ja väylät ovat asioita, joihin Keski-Suomessa tarvitaan ketterä, kevyt ja nopea toimintamalli sekä työkalut.

Tämä tähtäimessä neuvottelemme parhaillaan eri toimijoiden kanssa olemassa olevista vaihtoehdoista ja niiden viilaamisesta Keski-Suomeen sopivaksi. Haemme myös luopumisaikeissa olevia yrityksiä kokeilemaan pilottina näitä vaihtoehtoja – oikeassa markkinassa tavoitteena löytää oikea ja sopiva ostaja/jatkaja, linjaa Eronen.

Lisätietoja

Oili Eronen hymyilee kuvassa

Oili Eronen

Projektipäällikkö, OmistajaKS-hanke
Keski-Suomen Yrittäjät