Näin kaapatun Instagram-tilin palautus onnistui
Yrittäjä kertoo, miten hänen onnistui palauttaa kaapattu Instagram-tili. Kuva: Getty Images
31.10.2022 klo 08:39
Uutinen

Miten kaapatun Instagram-tilin saa takaisin? Yrittäjä Nina Laasonen neuvotteli suoraan kaappaajan kanssa – Se kannatti, sillä palautus maksoi ”vain” 50 euroa

Tamperelaisen Nina Laasosen onnistui saada yrityksensä kaapattu Instagram-tili takaisin. Hän kertoo, mitä kokemus opetti.

You Name It Oy:n Instagram-tili kaapattiin viime kesäkuussa. Yritys sai tekaistun viestin, jonka lähettäjänä mainittiin Facebookin ylläpito. Viestissä yrityksen kerrottiin syyllistyneen tekijänoikeusloukkaukseen ja pyydettiin todentamaan Instagram-tilin tiedot. You Name It Oy myy nimikoituja lahjatuotteita.

– Koska en ole ainut tilin päivittäjä, Instagramissa on useinkin tullut kirjautumispyyntöjä tiliin. Sen takia tämä tuli harmillisesti nakuteltua melko rutiinilla sen kummemmin miettimättä, yrityksen toinen omistaja Nina Laasonen kertoo.

Tähän viestiin yrittäjä haksahti.

Pian tämän jälkeen yritys kirjattiin oli Instagram-tililtä. Hakkeri vaihtoi salasanan ja lähestyi pian yrittäjää pyytäen 300 euroa tilin palauttamisesta. Laasonen yritti saada yhteyden Instagramin ylläpitoon, mutta tuloksetta.

Hakkeri hyväksyi tarjouksen

Laasonen sai selville, että Instagramissa on ”auttavia hakkereita”, jotka auttavat palauttamaan kaapattuja tilejä hakkeroimalla niitä rahaa vastaan. Yrittäjä otti yhteyttä yhteen tällaiseen hakkeriin.

– Hän lupasi auttaa meitä, mutta kertoi homman olevan vaikea ja ilmoitti hinnaksi 1500 euroa.

Nina Laasonen.

Laasonen ei suostunut. Yllättäen alkuperäinen hakkeri lähestyi häntä uudelleen kertoen, että hän haluaa tehdä kaupat suoraan Laasosen kanssa.

– Silloin tajusin, että voin neuvotella asiasta alkuperäisen hakkerin kanssa.

Neuvottelut onnistuivat hyvin, sillä hakkeri suostui tarjoukseen tilin palauttamisesta 50 eurolla. Laasonen maksoi rahat tunnetun maksuvälittäjän kautta. Hän ei voinut olla varma, että hakkeri palauttaa tilit rahat saatuaan. Näin kuitenkin kävi.

– Hän jopa auttoi tilin palauttamisessa. Sain koodin, jonka syötin Instagramissa ja pian sen jälkeen tili oli käytössä.

Mainosrahat hukkaan

Kaappauksen jälkeen You Name It Oy:n Instagram-tilin nimi muutettiin ja se näkyi käyttäjille nimellä Stern123. Tämä aiheutti Laasosen mukaan jonkin verran mainehaittaa. Ennen kaappausta yritys oli ostanut Facebookilta maksettua mainontaa, jota näytettiin myös Instagramissa. Kaappauksen ajan, muutaman viikon, mainokset näkyivät väärällä nimellä.

“En voi suositella sitä, kaappaajalle maksetaan, koska mitään takeita ei ole siitä, antaako hakkeri tiliä takaisin.”

Nina Laaksonen, yrittäjä

Ennen kaappausta tilillä oli noin 3000 seuraajaa. Kun tili palautettiin, seuraajat olivat säilyneet, mutta Laasosen piti ”elvyttää” tiliä, jotta se herätti jälleen seuraajien mielenkiinnon.

– Kaappauksen opetus oli, ettei salasanaa pidä antaa mihinkään. Mietin, olisiko kaappaus voinut tapahtua myös verkkokaupallemme, jolloin rahallinen menetys olisi ollut huomattavasti suurempi. Tässä oli sentään kyse vain instagramista.

Tilin onnistuneesta palautuksesta huolimatta Laasonen ei suosittele samaa taktiikkaa kaikille.

– En voi suositella sitä, kaappaajalle maksetaan, koska mitään takeita ei ole siitä, antaako hakkeri tiliä takaisin. Olen kuullut tarinoita, että hakkerit ohjaavat maksamaan kortilla jonkun linkin kautta, jossa tarkoituksena onkin kaapata korttitiedot. Kannattaa pohtia, mikä on sellainen summa, jonka ylipäänsä on valmis maksamaan tilistään.

Pauli Reinikainen