7.9.2020 klo 10:01
Uutinen

Miten koronakaranteeni iskee yrittäjän kukkaroon? Tiedä nämä asiat sosiaaliturvasta

Pitääkö yrittäjän maksaa palkkaa työntekijälle, joka on koronaviruksen takia karanteenissa? Entä jos yrittäjä joutuu itse karanteeniin?

Kaupallinen yhteistyö: Elo

Yrittäjä ei välttämättä pysty tekemään töitään normaalisti tai ollenkaan, jos koronavirukselle altistuminen pakottaa hänet karanteeniin.

– Korona on vaikeuttanut hyvin monen yrittäjän arkea. Kahden viikon karanteenikin vaikuttaa jo nopeasti tuloihin, jos esimerkiksi remonttialan yrittäjä joutuu perumaan asiakastyöt. Graafikko tai kääntäjä taas voivat todennäköisesti tehdä töitä normaaliin tapaan, sanoo Elon eläkeneuvontapäällikkö Satu Saulivaara.

Riittävällä tasolla oleva YEL-työtulo turvaa yrittäjän taloutta

Yrittäjän eläkevakuutusmaksut muodostuvat yrittäjän itse määrittelemän ja työeläkeyhtiön vahvistaman YEL-työtulon perusteella. YEL-maksujen taso vaikuttaa vanhuuseläkkeen lisäksi sairauspäivärahan, tartuntatautipäivärahan, työttömyysturvan, vanhempainpäivärahan, perhe-eläkkeen, työkyvyttömyyseläkkeen ja osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen määrään. Moni yrittäjä on asettanut YEL-työtulonsa todellisia tuloja selvästi matalammaksi, ja tämä alentaa myös karanteeni- tai sairastamisajan tuloja.

– Yrittäjän kannattaa varmistaa, että oma YEL-työtulo on oikealla tasolla. Sen voi tehdä oman työeläkeyhtiön verkkopalvelussa tai soittamalla asiakaspalveluun, muistuttaa Saulivaara.

Työntekijälle ei tarvitse maksaa palkkaa karanteeniajan tekemättömästä työstä

Lain mukaan yrittäjän ei tarvitse maksaa karanteeniajalta palkkaa työntekijälle, mikäli tämä ei pysty tekemään töitä kahden viikon karanteeniin joutumisen takia. Työntekijä voi tällöin hakea Kelalta tartuntatautipäivärahaa, joka vastaa palkan suuruutta. Jos työnantaja kuitenkin maksaa palkkaa karanteeniajalta, Kela maksaa tartuntatautipäivärahan työnantajalle. Tartuntatautilaissa on määritelty oikeus tartuntatautipäivärahaan, joka on tarkoitettu koronaviruksen kaltaisten tarttuvien tautien aiheuttamiin tilanteisiin.

– Tartuntatautipäivärahaa maksetaan ainoastaan silloin, kun viranomainen on määrännyt virukselle altistuneen karanteeniin, sanoo Saulivaara. – Kukaan ei voi siis asettaa itseään karanteeniin.

Mikä ero on sairauspäivärahalla ja tartuntatautipäivärahalla?

Molempien määrä riippuu yrittäjän YEL-työtulon mukaan määräytyvästä eläkevakuutusmaksujen tasosta. Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetyksen sataprosenttisesti, ja sen määrä perustuu suoraan voimassaolevaan YEL-työtuloon. Sairauspäiväraha taas lasketaan edeltävän 12 kuukauden YEL-työtulojen perusteella, ja se korvaa noin 60 prosenttia sairastamisajan tuloista.

– Tartuntatautipäivärahan suhteen ei omavastuuaikaa ole niin yrittäjillä kuin työntekijöilläkään. Sairauspäivärahassa omavastuuaika on yrittäjällä ainoastaan sairastumispäivä, mutta työntekijällä myös sitä seuraavat yhdeksän arkipäivää.

Kokeile laskurilla, miten YEL-työtulo vaikuttaa sosiaaliturvaasi ja vakuutusmaksuusi

Tarkista ja päivitä YEL-työtulosi helposti Elon verkkopalvelussa tai soittamalla Eloon puh. 020 694 730.

Etkö ole vielä Elon asiakas? Lue lisää ja ota YEL-vakuutus Elosta