7.10.2021 klo 07:32
Uutinen

Mökkiremontti vaihtui uudisrakennukseksi

Riitta Niemistö alkoi remontoimaan perheen kesämökkiä Sastamalan Heinoossa viime vuonna. Kun rakenteita lähdettiin purkamaan uuden tieltä, purettavaa löytyi aina lisää. Lopulta timpuri ilmoitti Riitalle, että ei voi enää suositella vanhan korjausta vaan olisi parempi alkaa suunnitella uutta mökkiä. Pian vanhan mökin paikalla oli kuoppa, johon alettiin valaa kokonaan uuden mökin perustuksia.

Riitta Niemistön kesämökkiremontti Sastamalassa kasvoi matkan varrella aika paljon suuremmaksi. Vaikka tässäkin projektissa tuli suunnitelmiin muutoksia, säätämisen määrä säilyi kaiken aikaa hyvin piskuisena.

Tampereen Kaukajärvellä asuva Riitta etsi mökkiremontille tekijöitä Sastamalasta ja yllättyi positiivisesti paikallisten yrittäjien laajasta verkostosta. Pienellä paikkakunnalla kaikki tuntuvat tuntevan toisensa ja tekijät ovat olleet sanansa mittaisia. Palvelun yksilöllisyydestä kertoo, että tekijöillä lukee pakettiauton ovessa oma nimi ja puhelinnumero.

– Suosin mielelläni pieniä paikallisia pienyrittäjiä. Silloin tietää, kenen kanssa tehdään. Raksalla töitä on tehty tuntitöinä ja suullisella sopimuksella, jolloin tehtävien jaosta on ollut helppo sopia. Esimerkiksi laitoin teinit kantamaan harkkoja perustuksia varten. Nuoret saivat pariksi päiväksi töitä ja ammattilaisten työ nopeutui, Niemistö kertoo.

Remontin tekijäksi valikoituivat pitkään yhdessä töitä tehneet timpurit Harri Koivisto ja Matti Forss. Kun remontti laajeni maanrakennustöihin, apuun kutsuttiin Harrin verkostoista vain kivenheiton päässä mökiltä asuva kaivuri-Antti eli Antti Pitkäkoski. LVI-asennukset tekee niinikään timpurien kanssa samoilla työmailla paljon työskennellyt Sastamalan LVI:n Mika-Petteri Rainio. Vastaavaksi mestariksi nimettiin Harrin hyvin tuntema Juha Vataja ja sähkötöitä alkaa tehdä paikkakuntalainen konkari Veikko Pylkkänen.

– Kaupunkilaiset kaverini ovat kuunnelleet epäuskoisena kertomuksia rakennushankkeen etenemisestä.

Suunnitelmiin on tullut luonnollisesti pieniä muutoksia, mutta kaikenlaisen säätämisen määrä on pysynyt hyvin pienenä. Joskus Harri on palauttanut rakennesuunnittelijalle kuvia, joiden rakentaminen olisi ollut tarpeettoman kallista tai vaivalloista, Riitta kiittelee.

Riitta tallensi työmaan etenemistä aktiivisesti, kuten kuvistakin näkee.

Hyvin suunniteltu säästää aikaa ja rahaa

Rakentaminen on avannut uusia näköaloja päivätyökseen algoritmeja kehittävän Riitan eteen. Työpaikalla ongelmat ratkeavat ohjelmistopäivityksellä, mutta työmaalla logiikka on vähän toinen. Kun seinän runko on naulattu kiinni ja villat aseteltu paikoilleen, muutosten tekeminen on piirun verran työläämpää. Siksi suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa.

– Arkkitehti oli tehnyt ikkunoista suunnitelman, mutta kun timpuri Harri Koivisto katseli suunnitelmaa, hän oli sitä mieltä, että rakenne tulee kalliiksi. Talon ikkunat ja niiden vieressä olevat tuuletusluukut oli suunniteltu erikseen, mutta Koivisto ehdotti, että ne tehtäisiin samaan aukkoon. Talon ulkonäköön muutos ei juuri vaikuta, mutta ikkunoiden hinnassa oli iso ero, Niemistö havainnollistaa.

Kun mökin remontointi vaihtui uudisrakentamiseksi, uuden talon pohjaksi otettiin vanhan piirustukset, joita lähdettiin muokkaamaan. Vanhasta säilytettiin toimivat asiat ja käytössä haastaviksi havaitut kohdat ratkottiin uudella tavalla. Mökki rakennetaan palvelemaan kolmea perhettä, sillä Riitan lisäksi sitä käyttävät hänen äitinsä ja veljensä.

Työmaa rakennusbuumin keskellä

Rakentamisen noususuhdanne on vaikuttanut Riitan mukaan mökin rakennustöihin yllättävän vähän. Puutavaran toimituksissa apu löytyi paikkakunnalta Koivun Samilta, joka pystyi toimittamaan tavarat ajallaan ja kilpailukykyiseen hintaan. Maaperätutkimukset aiheuttivat rakennusluvan hakemiseen pienen viiveen, mutta muuten työmaa on edennyt suunnitelmien ja aikataulun mukaan.

– Rakennusalan ruuhka on näkynyt ikkunoiden saatavuudessa. Laitoin kuudelle firmalle tarjouspyynnöt ikkunoista, ja ainoastaan kaksi vastasi. Kun lähetin tarkemmat tiedot, enää vain toinen vastasi – ja sielläkin toimitus tulee myöhästymään. Toinen kokonaisuus, jossa kiire näkyy, ovat kattotuolit. Yksi firma vastasi heti, että eivät pysty tarjoamaan, toinen tarjosi lokakuuksi ja kolmas elokuuksi. Nopeampi toimitus oli kalliimpi, mutta otimme sen silti, Riitta puntaroi.

Talon rakennuttaminen on ollut Niemistön mukaan eräänlainen aikuistumisriitti, josta hän on nauttinut suunnattomasti ja urakoitsijoiden kanssa on ollut mukava toimia. ”Ei ole mies eikä mikään, jos ei valmistu talo”, Riitta siteeraa Gösta Sundqvistin laulun sanoja.

– Minusta oli hirveän kiva, kun Harri soitti yhtenä aamuna. Piirustuksissa on ikkunanpielet ja ovet valkoiset, mutta värejä oli muutettu vielä matkan varrella. Harri kysyi, olenko nyt aivan varma räystään runkotolppien – hölppien – väristä aivan varma. Hän oli juuri rautakaupassa hakemassa maalia. Väriksi valittiin maalarinharmaa, koska sen päälle voi vielä maalata helposti uudestaan, jos mieli vielä muuttuu, Riitta antaa tunnustusta.

Teksti: Jaakko Pirttikoski

Kuvat: Riitta Niemistön albumi

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 21.9.2021