10.10.2022 klo 07:30
Uutinen

Monipaikkatyö voi hyödyttää maaseutumaisia kuntia

Jopa joka viides yrittäjä uskoo etätyön yleistymisen vaikuttavan heidän toimitilatarpeisiinsa tulevaisuudessa. Asia selvisi tämän vuoden Yrittäjien kuntabarometrissä, johon vastasi liki 10 000 yrittäjää ympäri maata. Niin sanotussa monipaikkaisuudessa piilee suuria mahdollisuuksia ainakin maaseutumaisten ja mökkikuntien elinvoiman kannalta.

– Lisäksi monipaikkaisuus voi myös parantaa yritysten työvoiman saatavuutta, huomauttaa elinkeinopolitiikan asiantuntija Henrik Wickström Suomen Yrittäjistä.

Se vastauksista selvisi, että muutosta toimitilatarpeisiin on joka tapauksessa odotettavissa. Niistä yrittäjistä, joilla oli vaikutuksia toimitilatarpeisiin, liki puolet eli 44 prosenttia vastasi, että tilojen tarve ei vähene. Kuitenkin kaikista vastanneista yrittäjistä 24 prosenttia uskoi toimitilatarpeiden vähenevän vähän, ja 12 prosenttia uskoi niiden vähenevän merkittävästi.

Kaikista vastaajista 12 prosenttia kertoi, että monipaikkaisuuden myötä ei ole tarvetta investoida nykyisiin toimitiloihin. Pienempiin toimitiloihin voi siirtyä 6 prosenttia yrittäjistä ja 5 prosenttia aikoo hyödyntää toimistohotelleja.

Monen asian mahdollistaja

Monipaikkatyön yleistymisen uskotaan vauhdittavan myös työvoiman saatavuutta, ja mahdollisuus etänä työskentelemiseen voi olla myös kilpailuvaltti. Wickström uskookin monipaikkaisuuden avaavan uusia mahdollisuuksia eritoten maaseudulla.

– Etätyön ansiosta työnvaihtajan tai koko perheen ei tarvitse välttämättä muuttaa työn perässä muualle, Wickström huomauttaa joskin lisäten heti perään, että kaikissa tehtävissä etätyö ei onnistu.

– Esimerkiksi valmistava teollisuus ja palveluntuottajat pääasiassa tarvitsevat työpanoksen työpaikalla, Wickström huomauttaa.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 20.9.2022

Ville Kulmala
Ville Kulmala