5.7.2017 klo 19:26
Uutinen

Muistatko vielä faksin? Usko tai älä, niitä lähetetään edelleen tuhansissa yrityksissä

Useimmat meistä muistavat vielä faksit. Fakseja lähetetään edelleen, mutta aniharvoin erillisellä faksilaitteella.

Suomessa on edelleen tuhansia faksia käyttäviä yrityksiä. Niistä pääosa toimii terveydenhuollossa, vakuutustoiminnassa tai kansainvälisessä kaupassa.

Yle teki vuoden 2014 syksyllä testin, jossa lähetettiin fakseja satakuntalaisille kunnille ja alueen suurimmille yrityksille. Lähettäjä pyysi vastaanottajia vastaamaan faksilla muutamiin kysymyksiin. Noin puolet 30 vastaanottajasta vastasi kyselyyn. Useiden kuntien vastauksista kävi ilmi, että kunnan virallisesta faksista ei lähetetä mitään. Faksinumeroa pidettiin silti voimassa, koska siihen saapui satunnaisia viestejä.

Fonectan numerotiedustelun listauksen mukaan Suomessa oli vuonna 2014 noin 105 000 faksinumeroa.

Tärkeä ulkomaankaupassa

Nykyisin lankanumerofaksit on pääsääntöisesti korvattu operaattorien sähköisillä faksipalveluilla. Sellaisia on muun muassa Elisan ja Telian valikoimissa. Käyttökohteena on tyypillisesti lankafaksin korvaaminen, eli palvelun avulla pitää pystyä vastaanottamaan ja lähettämään fakseja.

EFax-palvelulla tarkoitetaan konesalista palveluna tuotettua faksiratkaisua, jossa perinteisten faksikoneiden sijaan faksit voidaan lähettää ja vastaanottaa sähköpostitse, sähköpostinohjelman avulla. Myös sähköpostilähetystä tukevat monitoimitulostimet voidaan liittää palveluun.

– Mitä enemmän yrityksissä tehdään ulkomaankauppaa tai käsitellään virallisia allekirjoitettuja dokumentteja, sitä tärkeämpi faksi on edelleen. Tämä korostuu erityisesti tietyillä toimialoilla, kuten matkustusalalla tai asianajotoimistoissa, liiketoimintajohtaja Pasi Korhonen Elisasta sanoo.

Teliasta kerrotaan, että viimeisen puolen vuoden tarkastelujaksolla faksien määrä on pysynyt tasaisena. Perinteisissä lankaliittymissä on vielä joitakin tuhansia faksiliittymiä, joista aktiivisesti siirtyy käyttäjiä uusiin ratkaisuihin.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi