28.11.2022 klo 11:12
Uutinen

Muistelma – Enää ei oikein hahmota, miten yksi aikakausi yrittäjää heitteli

Muistelen aikaa vuoden tai kahden takaa. Ei sitä oikein enää hahmota, miten aikakausi yrittäjää heitteli.

Metsästin sitä neljästä kaupasta. Juuri silloin, kuin kaupassakäyntejä alettiin rajoittaa. Ystävä tuli apuun. Soitti, että täällä on kymmenen kappaletta.

Kiitin ja syöksyin matkaan. Hyllyllä mietin, kehtaanko ottaa kaikki. En kehdannut. Jätin seuraavillekin. Vaikkakin mainoslause kuuluu: sen voi myös pakastaa. Ei ehtinyt pakastimeen.

Seuraavana aamuna iloisen yrittäjän lisäksi nousi vaivalla metsästetyllä hiivalla kohotettu taikina.

Olimme tottuneet turvalliseen, kiireiseen ja hektiseen arkeen. Äkkipysähdys teki meistä pehmeämpiä. Nyt olemme oppineet olemaan läheistemme seurassa ja nauttimaan ajasta perheen kanssa. Seminaariinkin voi osallistua pitämällä kissaa sylissä tai imuroimalla kotia.

Osa meistä valitsee edelleen sen siivouspäivän, ja osa lähtee riemusta kiljuen kokoussaleihin. Teams-kokouksen ajan voi hyvin myös kohottaa taikinaa.

”Reitti ei ollut kuin muutaman kilometrin, mutta tuntui tuhannelta.”

Ihmisen ikävä toisen luo, sanaili muuan mikko. Mikko, jonka työ keskeytettiin. Mikko, jonka syntymäpäivääkin vietettiin puolitoista vuotta myöhässä.

Nyt on ollut ilo tavata yrittäjäkollegoita isoissakin tapahtumissa. Meidät on taas päästetty irti. Tampereen Nokia-areenalla saimme lokakuussa viettää Valtakunnallisia yrittäjäpäiviä puolentoista tuhannen kollegan kanssa. Mikkokin pääsi mukaan.

Palkittu paikallisyhdistyksemme on kuulu positiivisen äänekkäästä toiminnastaan ja reippaasta näkyvyydestään. Onnistuimme siis melkein tekemään tapahtumapaikasta Nokian areenan – isolla joukolla kun jälleen olimme.

Ajoin ympyrää. Aamulla aina lähdin, koska olin vain niin tottunut siihen. Lähdin, menin töihin. Katselin siellä pimeässä hetken ympärilleni ja sitten jatkoin matkaa. Ei, joskus sytytin myös valot.

Matka oli samalla lyhyt, ja samalla pitkä. Reitti ei ollut kuin muutaman kilometrin, mutta tuntui tuhannelta. Yrittäjän elämästä oli viety tarkoitus.

Ehkä se tarkoitus oli sittenkin vasta löydetty.

Lissu Veittikoski

Kirjoittaja on Nokian yrittäjät ry:n yhdistyspäällikkö.