Kasvun eväät
21.6.2022 klo 07:30
Uutinen

Tule rohkeasti mukaan – Kasvun Eväät on tarkoitettu yksinyrittäjille kasvun eväiksi

Yritystoiminnassa on aina mahdollisuuksia, mutta myös haasteita. Yksin yrittävä kohtaa mahdollisuudet ja haasteet yksin, ja useinkaan kehuminen tai selkään taputtaminen kyllä se siitä -toivotuksin ei ole sitä, mitä yksinyrittäjä todella kaipaa. Kasvun Eväät on yksinyrittäjille suunnattu hanke, jossa yrittäjää kuuntelemalla ja keskustellen etsitään juuri hänelle sopivia kehittymisen ja kasvun mahdollisuuksia.

Kasvun Eväät-hanketta toteuttavat Pirkanmaan Yrityskummit ja Pirkanmaan Yrittäjät yhteistyökumppaniensa kanssa. Ensimmäinen Kick Of-webinaari pidettiin syyskuussa ja maakuntakiertue käynnistyi puolestaan lokakuussa 2021. Tähän mennessä Kasvun Evät on järjestänyt neljä aluetapaamista ja kaksi kutsutilaisuutta. Tilaisuuksiin osallistuneista on palveluun mukaan lähtenyt jo yli 40 kasvuhakuista yksinyrittäjää.

Kasvun Eväät on aito pirkanmaalainen pilotti, jonka rahoittaa työ- ja elinkeinoministeriö. Vuoden 2023 heinäkuun loppuun kestävän hankkeen tavoitteena on saada mukaan vähintään 100 yksinyrittäjää sekä auttaa heitä työllistämään pitkällä aikavälillä. Pirkanmaan Yrityskummeissa hankkeen projektikoordinaattorina toimii 1.6. alkaen Sari Neva-aho.

Yrityskummi kuuntelee ja kysyy

Kasvun Eväät keskittyy yrittämisen arkeen tavoitteena kasvu. Tähän mennessä mukaan lähteneillä yrittäjillä on toteutunut muun muassa yrityskauppa, kolme toiminimen muutosta osakeyhtiöksi, verkostoitumista ja kevytyrittäjien työllistämistä. Parin tunnin aluetapaamisessa on tarkoitettu mukaan lähteville yrittäjille, ja siinä esitellään Kasvun Eväät, kuullaan yksinyrittäjän tarina ja yhteistyökumppanien puheenvuorot. Tärkeä osa tapaamista on myös paikalla olevien Pirkanmaan Yrityskummien jäsenten mukana olo, koska näin päästään heti tutustumaan ja kiinni asiaan. Oma yrityskummi saattaa löytyä jo tässä tapaamisessa.

Kasvun Eväät-prosessissa saa kummin 2-4 kuukaudeksi. Kummi auttaa muun muassa henkilökohtaisen kasvupolun laatimisessa, jossa käsitellään yrityksen strategiaa, visiota ja liikeideaa. Myös yrityksen liiketoimintasuunnitelma, budjetti ja kassavirran muodostus käydään läpi.

Yrityskummi on kuuntelija, joka kysyy, sparraaja, ja kyseenalaistaakin. Yrityskummi ei tee päätöksiä yrittäjän puolesta, mutta häneltä saa usein esimerkkejä kehittämisenkin vaihtoehdoista. Yksinyrittäjä ja yrityskummi rakentavat luottamukseen perustuvan yhteistyön. Tapaamisissa voidaan puhua muun muassa asiakkaista, hinnoittelusta, ajankäytöstä sekä myynnistä ja markkinoinnistakin.

Kasvun eväät
KASVUN EVÄÄT-HANKETTA toteuttavat Pirkanmaan Yrityskummit ja Pirkanmaan Yrittäjät yhteistyökumppaniensa kanssa. Tähän mennessä Kasvun Eväät on järjestänyt neljä aluetapaamista ja kaksi kutsutilaisuutta. Pirkanmaan Yrittäjien konttorilla olevassa kuvassa ovat Sari Neva-aho(vas.),Tuija Pohjansaari-Kirmo, Tapani Kaskela, Mari Rautiainen-Servo sekä Sari Järvelin.

Työllistämiseen on monta tapaa

On yksinyrittäjiä, jotka ajattelevat toimivansa aina yksin. Heille Kasvun Eväät tarjoaa rohkaisua ja varmuutta sekä verkoston, josta löytyy vastauksia moniin tärkeisiin kysymyksiin.

Syyskuussa käynnistyy työllistämistä miettiville yksinyrittäjille Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa Työllistämisen monet tavat-oppisopimuskoulutus, jonka tavoitteena on tukea yrittäjän kasvua ja rohkaista kokeilemaan erilaisia työllistämisen vaihtoehtoja.

Koulutus on osa Yrittäjyyden ammattitutkintoa ja osallistujille ilmainen. Se toteutetaan hybridinä 29.9.2022 –31.3.2023. Koulutukseen hakeudutaan täyttämällä hakulomake TAKK:n nettisivuilla: www.takk.fi/ yrittäjyys

Kouluttautumisen hienoimpia puolia uuden tiedon lisäksi ovat keskustelut, joissa omat ajatukset hioutuvat ja varmentujat. Yhdessä tehden syntyy myös verkosto, josta on hyötyä jatkossa.

Miten pääsen mukaan?

  • Täyttämällä taustatietolomakkeen kotisivuillamme https://www.yrityskummit.net/hae-yrityskummia
  • Tulemalla seuraavaan aluetapaamiseen, joka on Tampereella 2. syyskuuta
  • tai soittamalla Pirkanmaan Yrityskummien toiminnanjohtajalle Tapani Kaskelalle, puhelinnumeroon 050 303 9000.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 14.6.2022

Teksti: Juha Kosonen
Kuvat: Ville Kulmala