20.3.2020 klo 14:49
Uutinen

Myrskylän kunta käynnisti Apupartio toiminnan.

Apupartio on vapaaehtoisista koostuva ryhmä, jolta riskiryhmään kuuluvat ja/tai yli 70 vuotiaat voivat saada apua koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Apupartio on tarkoitettu kaikille apua tarvitseville kuntalaisille.

Apupartiolta voi saada apua esimerkiksi ruoan ja reseptittömien lääkkeiden toimittamiseen. Myrskylän kunta palvelee kahdella kielellä, suomeksi ja ruotsiksi. Kuntalainen soittaa ja puhelun aikana kartoitetaan tarvittava apu luottamuksella.

Jaana Keisala kunnanvirastolta kertoo, että kunnan työntekijät hoitavat tarvittavat ostokset ja vapaaehtoiset toimittavat tavarat kotiin tai asiakkaalla on mahdollisuus tulla itse hakemaan ruoka/lääketoimitus kaupan/apteekin pihalta. Mikäli asiakas saapuu itse hakemaan tuotteensa maksu hoituu käteisellä tai kunta maksaa ostokset ja laskuttaa kuntalaista tilanteen rauhoituttua. Lisäksi apua voi saada pakottavassa tarpeessa esimerkiksi lasten kotona selviämisen tarkistamiseen.

Vapaaehtoisia auttajia on ilmoittautunut kahdessa päivässä jo 15 henkeä ja kahta ihmistä on tähän mennessä autettu. Toiminnasta on kerrottu sähköpotilla yhdistyksille, kunnan verkkosivuilla sekä sometileillä, sekä kauppojen ilmoitustauluilla. On informoitu myös seurakuntaa ja käytetty puskaradiota. Ensi viikolla joka kotiin jaettavissa mainoksissa on maininta apupartio toiminnasta.

Kunnanjohtaja Sam Vuorinen.

Kunnanjohtajan kommenti:

”Viime viikonlopun aikana muodostin varautumisen suurempaa tilannekuvaa ja totesin sen tosiseikan, että kunnissa sekä omaehtoiseen, karanteenia vastaaviin olosuhteisiin jääneiden ihmisten määrä että virallisesti tähän määrättyjen lukumäärä tulee todennäköisesti kasvamaan. Tämän jälkeen, hallituksen linjausten mukaan, kaikkia yli 70-vuotiaita kehotettiin pysyttelemään mahdollisuuksien mukaan kotona. Lisäksi tartuntatautilaissa on maininta, että kunnan on tarvittaessa huolehdittava karanteeniin määrätyn ruokahuollosta.

Vein heti 16.3. aamulla valmiusjohtoryhmään raakaesityksen kotiapupalvelun muodostamisesta vapaaehtoispohjalta kunnan koordinaation alle. Soitin varmuudeksi SPR:n paikallisosaston, seurakunnan ja partiolaiset ensivaiheessa läpi. Asia sai kannatusta. Sittemmin asiaa on loistavasti valmistellut vapaa-aikapalvelut. Maanantaina esitelty raaka-ajatus jalostui pikavauhdilla siten, että jo 19.3. apupartiot olivat auttaneet ensimmäisiä asiakkaita. Torstaina 18.9. hyvinvointikuntayhtymä jo esittikin, että kunnat ottaisivat tartuntatautilain mukaisen ruokahuoltovastuun. Olimme siis askeleen edellä.Tarpeen ollessa monella nyt aito, on hienoa huomata yhteisvastuullisuuden nostavan päätään ja turhan byrokratian kaatuvan. Tästä tulisi oppia myös normaaliolojen varalle.”

Tämä ei ole Myrskylän Yrittäjien toimintaa, mutta koska palvelu lisää riskiryhmien mahdolliuuksia hoitaa asioitaan, siitä voi olla etua yrittäjillekin. Hienoa yhteisöllisyyttä joka tapauksessa ja yrittäjäyhdistys antaa tästä kunnalle täydet pisteet.

Teksti ja kuvat Aku Eronen.