27.5.2019 klo 10:30
Uutinen

Näiden miesten firma puhdistaa merta muoviroskista

Viime keväänä perustettu Clewat on tarttunut polttavaan ongelmaan eli merten lisääntyvään muoviroskan määrään.

Johannes Myllykosken kehittämä innovaatio on mertenpuhdistusalus, joka siivoaa vedestä isompien muoviroskien lisäksi mikromuovia, öljyä ja haittakasvillisuutta.

Kesällä 2018 Clewat Oy vahvisti omistuspohjaansa ja toimitusjohtajana aloitti Janne Saarikko, jolla on kokemusta etenkin rahoitusalalta.

– Innovaatio kykenee erottelemaan ja keräämään talteen sulatetusta vedestä roskat, raskaammat kiintoaineet kuten hiekan ja sepelin sekä mikrokokoiset partikkelit, Clewatin operatiivinen johtaja Hannu Mäkelä kertoo.

Clewatin järjestelmä pystytään asentamaan myös kiinteästi esim. satamaan tai vedenpuhdistamoon, jolloin järjestelmän läpi kulkeva vesi palautuu puhtaana takaisin vesistöön. Clewatin tiimi palasi äskettäin Euroopan kiertueelta, jonka tarkoituksena oli testata puhdistusjärjestelmää valtamerillä, järvillä ja jokiväylillä.

– Reissu oli onnistunut. Saimme kokemusta erilaisista roskista ja haittakasvillisuuksista ja pystyimme todentamaan, että saamme epäpuhtaudet talteen. Seuraavan kerran laite on tositoimissa Floridassa, jossa alkaa kesällä Clewatin tähän mennessä suurin pilottihanke. Siihen ottaa osaa amerikkalaisten sotilasinsinöörien lisäksi myös suomalainen Bio-Raiser.

– Miamissa sijaitseva Lake Okeechobee -järvi on pahasti rehevöitynyt läheisiltä pelloilta valuneiden ravinteiden takia.Kerätty ravinne ja biomassa on tarkoitus kierrättää uudelleen kasvien kasvualustaksi levittämällä se takaisin pelloille sellaisessa muodossa, että ravinteet eivät pääse valumaan uudelleen vesistöön. Näin parannetaan vesistön tilaa ja vähennetään levän kasvumahdollisuuksia.

Mäkelän mukaan Clewatin laite pystyy keräämään 200 kuutiota biomassaa tunnissa.

– Valtamerille tarvitaan toki useita aluksia. Ensi vuoden loppuun mennessä tavoitteena on saada 20 alusta puhdistamaan vesistöjä. Tarvittaessa voimme skaalata aluksen suuremmaksi tai ketjuttaa useita aluksia yhteen. Maailman vesissä on tutkimusten mukaan noin 250 miljoonaa tonnia muovijätettä. Sitä tulee vuosittain 10 miljoonaa tonnia lisää. Clewat on parhaillaan käynnistämässä rahoituskierrosta.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen(at)yrittajat.fi