20.5.2017 klo 06:06
Uutinen

Nailonöljysäiliöitä valmistetaan salaisella reseptillä Porissa – Lähin kilpailija Kanadassa

Säiliöt ovat tällä hetkellä maailman markkinoilla olevista ainoita, jotka kestävät myös ärhäköitä bioöljyjä.

Seinämän paksuus on vain neljä milliä, joten säiliöt ovat erittäin kevyitä.

Rotaatiovaletuissa nailonöljysäiliöissä voidaan säilyttää kaikkia hiilivetypohjaisia öljyjä, kuten jäte-, voitelu- ja bioöljyjä. Valmistusmenetelmä ja materiaali takaavat käytön myös vaativimmissa kohteissa.

– Valmistamme muovin itse nailonmonomeereistä. Seokseen lisätään tarvittavat aktivaattorit, katalysaattorit ja pintajännitteitä alentavat aineet. Materiaalin etu on, että se hengittää, muttei päästä hajuja ulos. Vähän kuin ihmisen iho, valaisee toimitusjohtaja Arno Lipsanen.

Erityisrakenne takaa kestävyyden, pitää säiliön vedettömänä ja takaa erittäin pitkät huoltovälit. Pien- ja kerrostaloihin sekä yritysten ja teollisuuden tarpeisiin soveltuvat säiliöt ovat saaneet CE-merkinnän.

– Positiivinen ongelma on, että meidän punaisella kilpikonnalogollamme merkityt säiliöt kestävät lähes ikuisesti, naurahtaa Lipsanen.

Perinteinen kilpikonnalogo viestii säiliön konnamaisen kovasta kuoresta, Arno Lipsanen kertoo.

Öljy varavoimana paras

Säiliöt soveltuvat myös vaativiin kohteisiin, joissa lämpötila asettaa rajoituksia.

– Yksi tärkeä käyttökohde ovat generaattoreiden varastosäiliöt.

Lipsanen uskoo, että öljy on vastaisuudessakin kovaa valuuttaa energiantuotannon huippujen tasaajana.

– Öljy on edelleen tehokkain tapa tuottaa energiaa. Esimerkiksi maa-, tuuli- tai aurinkoenergia vaativat kylminä aikoina tukea suorasta sähkölämmityksestä, mikä tietysti vaikuttaa kulutushuippuina sähkön hintaan.

Lipsanen pohtii, mihin hintoihin kulutushuippuja paikkaamaan tarvittava ulkomainen sähkö vielä nouseekaan. Hänen mukaansa öljyn käyttö varavoimana, huippuja tasaamassa on edelleen paras ja edullisin vaihtoehto.

Nailonsäiliöissä ei ole vuotomahdollisuutta.

Lipsanen suosittelee öljylämmittäjille hybridivaihtoehtoa.

– Edullisin vaihtoehto on uudistaa käytössä oleva öljylämmitys hybridijärjestelmäksi. Se hyödyntää useamman eri energialähteen parhaita ominaisuuksia juuri silloin, kun niiden hyötysuhde on parhaimmillaan.

Toisen energialähteen yhdistäminen erilliseen energiavaraajaan laskee öljynkulutusta merkittävästi. Kun öljylämmitystä hyödynnetään lämmönlähteenä hybridilämmityksessä, öljyä voi kulua keskimäärin 500 litraa vuodessa vanhoissa omakotitaloissa aiemman 2 000–3 000 litran vuosikulutuksen sijaan.

Muoveissa valtavasti eroja

Muovivalun ammattilaista korpeaa tietämättömyys.

– Ihmiset ajattelevat helposti, että muovi kuin muovi. Sama asia. Näin ei kuitenkaan ole. Me annamme ensiasennuksesta 15 vuoden takuun, koska tiedämme rotaatiovaletun tuotteemme takuuvarman laadun.

Säiliöt valmistetaan suurpyörövalukoneella.

Polyamidi 6:n käsittelyssä Li-Plastilla on kokemusta jo vuodesta 1974. Antistaattisuutensa ja särkymättömyytensä takia sen soveltuvuutta esimerkiksi moottoripyörien bensatankkeihin on tutkittu Italiassa. Materiaali kestää myös auringonvaloa hapertumatta.

– Meidän säiliömme ovat tällä hetkellä markkinoilla olevista ainoita, jotka kestävät myös ärhäköitä bioöljyjä, Lipsanen lisää.

Li-Plast Oy toimii kolmannessa polvessa. Öljysäiliöiden lisäksi valikoimissa ovat elintarvikehyväksytyt juomavesisäiliöt.

Teksti: Maiju Junko
​Kuvat: Vesa Saivo