17.3.2021 klo 10:34
Uutinen

Näin haet yrityksellesi kehittämisavustusta – Rahaa ja asiantuntija-apua tarjolla myös yksinyrittäjille

ELY-keskus tarjoaa sekä asiantuntija-apua että rahoitusta yritysten kehittämistoimenpiteisiin. Suomen Yrittäjien asiantuntija pitää palveluita tärkeinä yksinyrittäjien kannalta.

Moni yksinyrittäjä jäi viime vuoden keväänä kehittämisavustusten ulkopuolelle, kun avustusten myöntäminen keskitettiin Business Finlandille ja ELY-keskuksille. Niiden kautta rahaa myönnettiin vain työllistäville yrityksille.

Yksinyrittäjäkin voi kuitenkin hakea avustusta yrityksensä kehittämiseen ELY-keskukselta. Tarjolla on sekä asiantuntija-apua että rahoitusta.

Yritysten kehittämispalvelut käynnistyvät ELY-keskuksissa uudelleen tauon jälkeen. Tällä hetkellä yritys voi hakea analyysi- ja konsultointipalveluita, huhtikuussa haettaviksi tulevat koulutukset. Kyseisissä palveluissa tarjotaan Suomen johtavien asiantuntijoiden apua pk-yrityksille etenkin liiketoiminnan kehittämiseen, uudistumiseen ja kansainvälistymiseen.

ELY-keskus suosittelee palveluita yrityksille, jos se suunnittelee kasvua kotimaassa tai ulkomailla tai kaipaa apua digitalisointiin. Kehittämispalvelut sopivat myös omistajanvaihdoksiin, rekrytointien avuksi tai uusien palveluiden suunnitteluun. Analyysi-palvelussa kartoitetaan yrityksen nykytilanne ja kehittämistarpeet, konsultoinnissa keskitytään sen sijaan toiminnan kehittämiseen. Koulutuspalvelu tarjoaa puolestaan apua pk-yritysten johdon ja avainhenkilöiden liiketoimintaosaamisen kehittämiseen.

Palvelut ovat valtakunnallisia ja niiden tarjoamat 700 asiantuntijaa ovat käytettävissä koko Suomen alueella. ELY-keskus maksaa palveluista suurimman osan. Yritykselle jää maksettavaksi Analyysi-palvelusta

Yrityksen maksuosuus Analyysi-palvelusta on 260 euroa (+alv) yhdestä päivästä ja Konsultointi-palvelusta 325 euroa (+alv) päivästä. Koulutus-palvelu maksaa yritykselle 1 590 euroa (+alv) yhdestä osallistujasta.

Kehittämispalveluita voi hakea täältä. Sivulla yritys voi täyttää sähköisen hakemuksen, jossa kysytään yrityksen perustietoja ja kuvausta kehittämistarpeesta. Tavallisesti päätöksen palvelun myöntämisestä saa noin kymmenessä päivässä.

Kehittämisavustuksesta rahaa investointeihin

ELY-keskus tarjoaa yrittäjälle kehittämisavustusta, jota voi hakea myös toiminimiyrittäjä. Avustuksella halutaan tukea pk-yritysten kehittämistoimenpiteitä ja investointeja toiminnan alkuvaiheessa. Erityisenä painopisteenä on kansainvälistyminen.

Hämeen ELY-keskuksen rahoitusasiantuntija Tuija Saarisen mukaan kehittämishankkeen tulee olla merkittävä.

– Osin sen takia toiminimiyrittäjille on myönnetty vielä melko vähän tukea, koska monesti kuluttajapalveluita tarjoavat yrittäjät ovat toiminimiyrittäjiä. Kuluttajapalveluita emme pääsääntöisesti voi tukea kilpailullisista syistä.

Avustuksesta kiinnostuneen yrityksen kannattaa ensin perehtyä avustuksen rahoituslinjauksiin. Ne löytyvät edellä linkatun verkkosivun alaosassa olevan linkin takaa.

– Nämä tiedot on hyvä käydä läpi, koska siellä selvitetään tarkemmin, mihin tukea myönnetään sekä avustuksen myöntämiseen liittyvät rajoitukset, Saarinen sanoo.

Etelä-Suomen rahoituslinjausten mukaan rahoitusta ei myönnetä pääsääntöisesti esimerkiksi rakennustoimintaan, paikallisiin kuluttajapalveluihin tai vähittäis- ja tukkukauppojen hankkeisiin.

Kun hakija on tarkistanut edellä mainitut tiedot, hän voi aloittaa hakemuksen täyttämisen ELY-keskuksen sähköisessä asiointipalvelussa. Sinne kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla.

– Hakemusvaiheessa olisi hyvä liittää mukaan tarjoukset esimerkiksi ostopalveluista, jotta hakemus saadaan mahdollisimman nopeasti käsittelyyn, Saarinen neuvoo.

Hän muistuttaa, että ELY-keskus voi myöntää avustusta hankkeisiin myös REACT-EU -rahoituksella tai Euroopan rakennerahaston tuella. REACT- EU -lisärahoitus on haettavana ajalla 26.2.2021-31.5.2021.

– Jos asiakkaalla on digitalisaatiota tai vähähiilisyyttä edistäviä hankkeita, niitä voidaan rahoittaa REACT-EU -rahalla. Tätä avustusta saa samalla hakumenettelyllä kuin yrityksen kehittämistukea. ELY määrittelee hakemuksen perusteella, mitä rahaa hankkeeseen käytetään.

Hakemuksen käsittely kestää noin 2,5 kuukautta.

Yrittäjät: Pienenkin yrityksen kannattaa kehittää

Suomen Yrittäjien ekonomisi Petri Malinen pitää erilaisia kehittämisen tukipalveluita tärkeinä myös pienyrittäjälle.

– Koronan vuoksi yritysten toimintaympäristö tulee olemaan erilainen kuin ennen koronaa. Jokaisen yrityksen olisi tärkeä kehittää toimintaansa, jotta olisi kykenevä vastaamaan uuteen normaaliin.

Hän muistuttaa, että yrityksen toimintaympäristö voi muuttua enemmän kuin yrittäjä kenties luulee.

– Asiakkaat saatetaan joutua hakemaan eri paikoista, ja heillä on jatkossa erilaiset tarpeet. Yrityksille on tärkeää, että ne kehittävät itseään ja varautuvat koronan jälkeiseen aikaan. Voi olla, että toimintaa joudutaan radikaalistikin muuttamaan. Tässä mielessä yritysten kehittämispalvelut ovat tärkeitä, jotta yritys voi analysoida nykytoimintaa ja miettiä, miten se voisi vastata jatkossa paremmin asiakkaidensa tarpeisiin. On äärimmäisen tärkeää, että myös yksinyrittäjät pääsevät osalliseksi näistä palveluista.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi