14.10.2017 klo 07:04
Uutinen

Näin kuvattiin Yrittäjien mainos – mille Eva nauroi?

Kun MM-nyrkkeilijä Eva Wahlström oli Yrittäjien mainoksen kuvauksissa, hän nauroi kippurassa laiskan valmentajansa tempuille – ja väisteli kehätuomarin rajuja iskuja. Mitä muuta videon kuvauksissa tapahtui?

Mainoksen kuvauksissa kuullaan vähän väliä Eva Wahlströmin hersyvää naurua, kun hänen pokkansa pettää valmentaja Keijo Jaatista esittävän Heikki Silvennoisen touhun edessä.

Mainoselokuvan päätähdet ovat molemmat itsekin yrittäjiä. Eva Wahlström on tuore yrittäjä. Hän perusti Eva W Oy:n viime vuoden lopussa.

– En vielä oikein miellä itseäni yrittäjäksi. Tulevaisuudessa se on tietenkin isompi asia, kun minusta tulee muotoilija.

Wahlström opiskelee Aalto-yliopistossa sisustusarkkitehtuuria ja huonekalusuunnittelua.

– Ja korujen tekeminen tuntuu jotenkin omalta jutulta, käsillä tekeminen, ei koneella, Eva kuvailee.

Muusikko-näyttelijä Heikki Silvennoinen puolestaan on ollut yrittäjä jo pitkään. Hänellä on kahden muun Kummeli-koomikon kanssa yhtiö nimeltään Porkkana Ryhmä Oy, joka perustiin vuonna 1991. Silvennoisella on ollut vuodesta 1995 lähtien myös oma tuotantoyhtiö Pirkka-Hämeen Apina & Gorilla Oy.

– Yrittäjyys on motivoivaa. Se on aaltoliikettä. Kyllä se tuntuu hienolta, kun voit välillä työllistää kymmeniä ihmisiä vaikkapa elokuvan teossa, Silvennoinen sanoo.

”Varo ettei tule hiki”

– Pitää varoa ettei tule hiki ja mene ylikuntoon, Silvennoinen pysäyttää Yrittäjien mainoksen kuvauksissa hyppynarulla treenaavan Evan ja repii narua tämän käsistä – ja sotkee sen lopulta maailmanmestarin jalkoihin.

Wahlström ja koko kuvausporukka rämähtää myös nauramaan, kun Silvennoinen esittää pehmeää lyöntiä ja sihisee samalla. Lyönti ristitään välittömästi käärmelyönniksi.

– Pehmeästi, tällä tavalla, ei kannata alkaa riehumaan, valmentaja yrittää opastaa Wahlströmiä.

Mainoksen alkuosa kuvataan Porvoossa nyrkkeilijöiden harjoitussalilla ja sen viereisessä puistikossa. Parhaat vuotensa nähneen salin kulmaan lavastetaan pikavauhtia managerin toimisto ja ulos loihditaan auringonpaiste suurten valonheitinten avulla pilvisellä ilmalla.

Tässä varsinainen mainoselokuva (juttu jatkuu alapuolella):

Tuomari lyö Wahlströmiä kohti

Kuvauksia jatketaan paikallisen lukion juhlasalissa, missä on illan tärkeä ottelu. Vastustajaa esittää Gia Winberg, tuore thainyrkkeilyn MM-pronssin voittaja.

Juhlasali lavastetaan kuin Hartwall Areenaksi. Salin keskellä on nyrkkeilykehä. Sen viereen rakennetaan kiskot, joita pitkin elokuvakameraa ajetaan.

Tila ja tunnelma luodaan valojen, savukoneen, mustien kankaiden ja pienen yleisön avulla – ja tietysti jälkikäteen tietokoneella temppuja tehden.

Yleisö hätkähtää, kun tuomaria esittävä Mika Pietilä ”sekoaa” kesken kuvausten ja alkaa jahdata Wahlströmiä ympäri kehää ja lyö kuin mielipuoli kohti tätä. Wahlström väistelee iskuja hengästyneenä ja nauraa samalla hervottomasti.

Touhu on hurjan näköistä, onhan vastakkain kaksi maailmanmestaria. Pietilä on thainyrkkeilyn maailmanmestari vuodelta 1999 – ja Wahlströmin aiempi valmentaja. Toisensa tuntevan kaksikon koreografiat ovat kohdallaan, eivätkä lyönnit tarkoituksella osu maaliin.

Mainokset on nähty yhdeksän miljoonaa kertaa

Suomen Yrittäjien tuorein mainos on levinnyt sosiaalisessa mediassa reilun kuukauden ajan:

– Videon näyttöjä kertyi syyskuun aikana reilut 1, 9 miljoonaa, kertoo Suomen Yrittäjien markkinointipäällikkö Johanna Hallikainen.

Laiskan valmentajan Keijo Jaatisen antisankarihahmo on seikkaillut mainosvideoilla aiemmin lätkäkaukalossa, rallipoluilla ja kuntavaaliehdokkaana.

– Keijo Jaatisen tarina on jatkunut vuoden 2016 alusta erinomaisin tuloksin. Aiemmat mainosvideot ovat tuoneet Facebookissa yli 7 miljoonaa näyttöä, yli 35 000 tykkäystä ja yli 10 000 jakoa, Hallikainen sanoo.

Ponneton Jaatisen hahmo tuo vastakohdan kautta esiin sen, kuinka tärkeää on, että Suomessa on yrittämistä ja yrityksiä.

Uusimmassa mainoksessa nähdään nyt Eva Wahlströmin avulla uudella tavalla tuttu tunnuslause ”mitä siitäkin tulisi jos ei olisi yhtään yritystä”.

TEKSTI JA VIDEO:

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi