28.11.2017 klo 17:30
Uutinen

Näin Postin maksut muuttuvat – ”joudumme tarkastamaan palvelujemme hintoja”

Postin hinnoittelu muuttuu vuodenvaihteessa. Postin mukaan maksuja saatetaan korottaa vielä uudestaan ensi vuoden aikana.

Vuodenvaihde tuo muutoksia Postin sopimuspalveluihin.

Postin mukaan ”asiakkaiden viestintätarpeet ja -käyttäytyminen ovat muuttuneet ratkaisevasti digitalisaation myötä.”

– Kuluttajien ja yritysten viestinnästä yli 90 % on sähköistä. Esimerkiksi osoitteellisten kirjeiden määrä on vähentynyt Suomessa yli 30 % vuosina 2008-2016, mikä johtaa lähetysten yksikkökustannusten nousuun, Posti kertoo tiedotteessaan.

Posti kertoo hillitsevänsä kustannusten nousua tehostamalla toimintaansa.

– Näistä toimenpiteistä huolimatta joudumme tarkastamaan palvelujemme hintoja. Jakeluiden kustannusrakenne eroaa palveluiden välillä ja näkyy näin ollen erisuuruisina hinnankorotuksina.

Kotimaan Priority-kirjeiden ja Priority-vakiokirjeiden hinnat nousevat keskimäärin 5 prosenttia, Economy-kirjeiden sekä Economy-vakiokirjeiden hinnat keskimäärin 3 prosenttia. Ulkomaille lähetettävien Priority-kirjeiden hinnat nousevat 3 prosenttia ja Economy-kirjeiden 10 prosenttia.

Myös lehtijakelun hinnat nousevat. Valtakunnallisen lehtijakelun yhden arkipäivän nopeuden palveluissa hinnat kallistuvat 6 prosenttia, kahden ja kolmen arkipäivän palvelussa 2-7 prosenttia. Lehden päiväjakelu -palvelussa maksu kallistuu 5 prosenttia.

Pakettipalvelut kallistuvat

Posti nostaa myös paketti- ja logistiikkapalveluiden hintoja perusteena ”yritys- ja toimialakohtaisten kustannusten nousu”.

Yleisimmin käytettyjen pakettipalveluiden hinnat nousevat 2,6 prosenttia ja Rahdin, Alueellisten sopimuskuljetusten sekä Express-rahdin hinnat 4,2 prosenttia.

Helmikuusta alkaen postipaketin paperisista saapumisilmoituksista veloitetaan 1,5 euroa kappaleelta.

Saapumisilmoitusmaksu ei koske Postipaketteja, joista lähettäjä on toimittanut Postille EDI-sanomassa vastaanottajan oikein kirjoitetut sähköiset yhteystiedot (matkapuhelinnumero ja/tai sähköpostiosoite) ja joista vastaanottaja saa sähköisen saapumisilmoituksen.

Postin hinnankorotukset eivät välttämättä jää vuodenvaihteen muutoksiin.

– Digitalisaation, asiakaskäyttäytymisen ja parhaillaan käynnistyvän Postilain II-vaiheen toteutuksen vaikutukset voivat aiheuttaa tarvetta hinnoittelumuutoksille vuoden 2018 aikana. Muutoksista ilmoitetaan vähintään kuukautta ennen niiden voimaantuloa, Posti ilmoittaa tiedotteessaan.

Lue: Yrittäjä ei saanut hakemaansa postipakettia – ”en ole ikinä törmännyt tällaiseen”

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto