Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

4.11.2020 klo 11:00
Uutinen

Naisten yrittäjyyttä juhlitaan marraskuussa – Lähettiläs: Suomessakin on vielä tekemistä tasa-arvossa, oma juhlapäivä tarpeen

Suomen naisyrittäjät pääsevät ensi kertaa juhlimaan Women's Entrepreneurship Day:tä 19. marraskuuta omalla tapahtumallaan. Maailmanlaajuisen aloitteen tarkoituksena on juhlistaa, tukea ja lisätä naisten mahdollisuuksia liiketoiminnassa.

Riina Laaksonen, naisten hyvinvointiin keskittyvän Nordic Fit Mama- yrityksen perustajayrittäjä, valittiin kesän lopussa Suomen lähettilääksi Women’s Entrepreneurship Day- järjestöön (WED). Suomesta on ensimmäistä kertaa lähettiläs mukana.

– Järjestämme marraskuussa Suomen isoimman naisyrittäjille suunnatun verkkotapahtuman, joka tulee tarjoamaan konkreettisia työkaluja sekä henkilökohtaiseen kasvuun että yrityksen eteenpäin vientiin. Se on osallistujille maksuton, jotta kaikilla on aidosti mahdollisuus tulla mukaan.

Suoratoistettavassa verkkotapahtumassa kuullaan Miss Suomi -kilpailuja järjestävää Sunneva Sjögreniä, Miss Suomi 2020 Viivi Aaltosta, jalkapallon ammattilainen Katriina Talaslahtea ja kokenutta valmentajaa Anne Karilahtea, joka antaa vinkkejä oman mission kirkastamiseen.

19. marraskuuta järjestettävän tapahtuman jälkeen on tarjolla etukäteisilmoittautumisen vaativa digiklinikka, jossa tilitoimisto Accounts.fi kertoo digitaalisesta taloushallinnosta yrittäjille.

Laaksonen: ”Autamme myös kanssasiskoja, jotka eivät ole yhtä onnekkaassa asemassa”

WED-organisaatio on perustettu New Yorkissa vuonna 2013. WED-organisaatio kokoaa yritysjohtajat, valtion virkamiehet ja kansalaisyhteiskunnan tekemään yhteistyötä ja etsimään ratkaisuja naisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseksi liike-elämässä erityisesti kehitysmaissa. WED esimerkiksi rahoittaa köyhtyneitä naisyrittäjiä mikrolainoilla.

Kansallisen WED-päivän tapahtuman järjestämisen lisäksi lähettiläs tuo esiin naisyrittäjyyttä, ja tukee myös kehitysmaiden naisyrittäjiä hyväntekeväisyydellä.

– Koen myös velvollisuudekseni, että autamme kanssasiskoja, jotka eivät ole yhtä onnekkaita kuin me suomalaiset. Tapahtumallamme on myös hyväntekeväisyyskohde: keräämme verkkotapahtumassa rahaa maahanmuuttajaäitien, jotka kokevat yksinäisyyttä, lähisuhdeväkivaltaa sekä taloudellisia haasteita, tukemiseksi.

Laaksosen mukaan samalla vaikutetaan tasa-arvoon, kun annetaan naisille mahdollisuuksia.

Riina Laaksonen on yrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Miksi mielestäsi tarvitaan naisyrittäjyyden juhlapäivä?

– Vaikka Suomessa onkin yrittäjän päivä, ehkä silti yrittäjyys vaatii naisilta pikkuisen enemmän kuin miehiltä. Usein naiset manageeraavat enemmän perhettä, tämä asia jää huomaamatta. Toivoisin, että tuodaan esille naisten tekemää työtä ja nostetaan sen arvostusta.

– Suomessakin on vielä tekemistä tasa-arvossa, naisen euro on noin 84 senttiä. Lisäksi naisten yritykset saavat murto-osan sijoituksista. Tehtävänämme on mahdollisuuksista kertominen ja voimaannuttaminen.

Globaalisti faktat ovat karut: Naiset tekevät 66 prosenttia maailman työstä ja ansaitsevat vain 10 prosenttia maailman tuloista.

Laaksosen Nordic Fit Mama yrityksessä on mukana pääomasijoittaja.

Kansainvälinen WED-lippulaivatapahtuma suoratoistetaan ja sitä vietetään 144 maassa ja 110 yliopistossa ja korkeakoulussa. YK on mukana päätapahtumassa. Tapahtuma tavoittaa yli 1,4 miljoonaa ihmistä.

#ChooseWomen on WEDin aloite, jonka tarkoituksena on yhdistää kuluttajat ja yritykset kaikkialla maailmassa naisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseksi liiketoiminnassa.

Suomen WED-verkkotapahtuman ilmoittautumissivulle

Suomen Yrittäjänaisten sivuille pääset tästä

Kuvaaja: Lauri Kalima

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi