Ilmapallokeskuksen perustajat ja yrittäjät Petri ja Jonna Nieminen. Kuva: Markku Pajunen
27.4.2023 klo 10:39
Uutinen

Niemisten Ilmapallokeskuksella on työntekijöitä kahdessa polvessa – ”Suurimpia pallohittejä ovat olleet Leijonakuningas, Angry Birds ja Frozen ”

Vappuheilat Jonna ja Petri Nieminen perustivat Balloon Center Oy:n vuonna 1991. Perheyritys teki viime vuonna 12 miljoonan euron liikevaihdon ja kasvu jatkuu.

Liikeideana alussa oli tehdä ilmapalloista ympärivuotinen tuote, Jonna ja Petri Nieminen kertovat.  Siinä Niemiset ovat onnistuneet. He pokkasivat Espoon Yrittäjiltä myös Vuoden espoolaisyrittäjä -palkinnon huhtikuussa.

–  Olemme onnistuneet kasvattamaan ilmapallojen markkinoita ja tuomaan juhlakulttuuria Suomeen osaltamme. Markkinajohtajana se on meidän tehtävämme, sanoo Petri.

Tämän vapun hittipallo ei ole vielä selvinnyt.

–  Vapun hittipalloa ei taida nyt olla, mieltymykset jakaantuvat ja yhä enemmän ostajat ovat yksilöitä. Tietenkin animaatioista tutut lasten lisenssihahmot kuten Ryhmä Hau, tai Pipsa Possu ovat aina suosittuja. Eläinhahmot myös viehättävät aina, kuten pandat, koalat, koirat, kissat ja hevoset, kertoo Jonna.

Yksi trendi viime vuosina on ollut simppeli pallo, jossa suomeksi tai ruotsiksi toivotetaan hauskaa vappua.

Jonna sanoo, että opiskelijat ja nuoret aikuiset ovat ottaneet ilmapallot omikseen.

–  Pallot ovat lahjoja, somisteita ja leluja.

Isoimpia hittejä vuosien varrella ovat olleet esimerkiksi Leijonakuningas-, Angry Birds- ja Frozen-pallot, kertoo Petri.

Yhä suositummaksi on myös tullut tyhjentää foliopallo ja tulla täyttämään se uudelleen, kertoo Jonna. Palloa voi myös täydentää heliumilla Ilmapallokeskuksessa.

Suurin sesonki Ilmapallokeskukselle on edelleen vappu ja halloween tulee hyvänä kakkosena. Ilmapalloja ostetaan syntymäpäiville, häihin ja moniin muihin juhliin.

Suomalaisessa vapussa on ihan omaa taikaa”

Ensimmäiset vappupallot tulivat Suomeen Italiasta ja Kreikasta Pietarin kautta 1900-luvun alussa. Alussa pallot olivat pieniä, pyöreitä, yksivärisiä ja täytetty vedyllä. Nykyään ne täytetään turvallisella heliumilla.

Maailmalla ihastellaan suomalaista vappua, koska se ainutlaatuinen koko kansan karnevaali, jossa yhdistyvät myös kevään tulo ja opiskelijoiden juhliminen positiivisella tavalla, kertoo Petri.

– Suomalaisessa vapussa on ihan omaa taikaa, sanoo Jonna.

Vaikka vappu on kiireistä työrintamalla, Niemiset viettävät sitä perinteisesti perheen ja ystävien kanssa vappupäivän vappulounaalla, tänä vuonna helsinkiläisessä ravintolassa. Vappupallot ovat tietenkin mukana juhlinnassa ja ne Jonna ja Petri hakevat vappupäivän aamuna omasta liikkeestä.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kuva: Markku Pajunen

Pitkät asiakassuhteet

Heti perustamisen jälkeen 1990-luvun alussa uutta yritystä kohtasi lama-aika, jonka suuri oppi oli varmistaa koko ajan, että tulot ja kulut pysyvät tasapainossa, pariskunta kertoo.

–  Se into ja palo, joka meillä oli alusta asti auttaa asiakkaita ratkaisemaan näkyvyyshaasteitaan, kantoi suuren laman läpi. Lama opetti nöyryyden, sen että asiakkaiden luottamus on ansaittava pallo kerrallaan. Meillä on edelleen alusta saakka kantaneita asiakassuhteita 30 vuoden jälkeen, sanoo Jonna.

Ilmapallokeskuksen bisnekseen kuuluvat ilmapallot ja muut juhlatarvikkeet ja hauskanpitovälineet ympärivuotisiin juhliin sekä sesonkeihin. Käytännössä se tarkoittaa ilmapallojen maahantuontia, mainosilmapallojen painamista ja täyttämistä pallopainossa, ilmapallosomistuksien tekoa ja tukkukauppaa vähittäiskaupoille.

Yritykseen kuuluu myös Juhlamaailma-ketju, joka palvelee seitsemällä paikkakunnalla sekä verkkokaupassa. Tuotenimikkeitä on 10 000, ilmapallojen lisäksi kattaukset, koristeet, naamiaisasut ja niin edelleen.

Avainsanat ilmapallojen myynnissä ovat asiakasymmärrys ja joustavuus, Jonna sanoo.

 – Aika muuttuu, kilpailuympäristö muuttuu, markkinat muuttuvat ja kuluttajien ostokäyttäytyminen muuttuu.  Tunnemme toimialan todella hyvin, sanoo Jonna.

Ylpeys työnantajuudesta

Yritys työllistää nyt 70 henkilöä.

– Ilmapallot ovat tuote, jolla suhteellisen edullisesti voi tuoda iloa elämään, samaa mielihyväkategoriaa kuin suklaa. Siinä mielessä meidän myyntimme kestää aika hyvin taantumaa, koska pienellä rahalla voi ilahduttaa paljon, kertoo Petri.

Ilmapallokeskus on alusta saakka ollut kannattava

– Kannattavuus ei ole itsestäänselvyys, sanoo Petri.

Niemiset ovat erityisen ylpeitä työntekijöistään.

– Tavoitteemme on kasvaa, mutta olla samalla yhteisöllinen työnantaja. Meillä on pitkät työsuhteet ja jatkuvuus yrityksessämme. Sydäntä lämmittää se, että olemme aina tarjonneet harjoittelupaikkoja nuorille. Meillä on töissä myös henkilökunnan lapsia, mikä on sykähdyttävää, Jonna kertoo.  

Niemisten tytär Maria Nieminen toimii juhlamestarina Espoon Sellon myymälässä. Niemisten poika Joonas Nieminen opiskelee Turussa.

– Me olemme saaneet paljon arvokkaita neuvoja vuosien varrella monilta liike-elämän konkareilta. Ulkopuolinen apu ja verkostot ovat tärkeitä.    

Hallituksen puheenjohtajana toimii Rolf Therman.

Pariskunta sanoo, että he arvostavat myös Yrittäjien toimintaa tärkeänä tukena yrittämiselle.

He pitävät myös kiinni lomistaan, joita nykyään viettävät pääosin mökillään Hämeessä.

– Emme ole tinkineet lomista. Suurimman osan aikaa voi nauttia lomastaan, voi toki välillä tulla joitain tulipalojakin, joita pitää sammutella ja muutama sähköposti, joka pitää lukea. Tasapainon pitäminen on kuitenkin tosi tärkeää hyvinvoinnin ja terveyden kannalta, sanoo Jonna.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen