29.6.2022 klo 07:30
Uutinen

Nokialla teatteria ympäröivä luonto on oleellinen osa tarinaa

Nokian kesäteatterissa nähtävä musiikkinäytelmä Metsän Morsian hyödyntää ympäröivää metsää lavasteenaan ja onpahan myös näyttämöä halkova suo otettu osaksi tarinaa.

Itse asiassa koko näytelmä on kirjoitettu ja sävelletty kesäteatterimme alkuperäisen luonnon ylistykseksi, taustoittaa näytelmän kirjoittaja ja ohjaaja Heli Pitkänen. Hän kertoo kirjoittaneensa Nokian kesäteatterille epidemian johdosta lisääntyneellä vapaa-ajallaan.

Näytelmä sijoittuu 1800-luvun loppupuolelle, aikaan, jolloin peurat, hirvet ja kauriit laidunsivat syvien salojen heinäniittyjä. Tarinassa köyhä Piritta-tyttö pestataan paimentamaan talon lampaita. Mutta kuka oikein on muukalainen, jonka Piritta näkee metsästämässä kruunun riistaa, vieläpä luvattomasti vahdin silmien alla.

Pitäjän vallesmannin ja hänen vaimonsa huolenaiheena on puolestaan heidän tyttärensä Johanna, joka kovin nirso kosijoiden suhteen. Mistä löytyisi tarpeeksi vauras aviomiesehdokas vaativalle nuorelle naiselle? Suo erottaa tarinan henkilöt toisistaan. Vain paimentyttö Piritta tuntee kuuluvansa sen molemmille puolille. Hän kuulee metsien mystisen kutsun ja sen lumoavan laulun. Eikä se jää yleisöltäkään kuulematta, sillä musiikkinäytelmässä laulut ja ylipäätään musiikki ovat toki avainroolissa. Luonnon mystiikka ja sudenjolkotus täyttävät koko alueen, teatterintekijät lupaavat.

Emeliina Virtanen Metsän morsian
METSÄN MORSIAMENA Nokialla nähdään Emeliina Virtanen.

Ohjaaja vakuuttaa, että heinäkuussa alkavien esitysten harjoittelut alkavat olla jo erittäin hyvällä mallilla.

– Ensimmäiset harjoitukset polkaistiin vauhtiin jo viime vuoden puolella teknisen henkilökunnan ja 30 näyttelijän joukolla. Kohtausharjoituksetkin päästään starttaamaan jo maaliskuun lopulla, Pitkänen kertoo.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 14.6.2022